Hvad i alverden er det for en dims? – er der mange der tænker, når de ser et falseben.

En lille sær aflang dims, flad med spids i den ene ende, og skarpt markerede kanter.

Men ved du hvad? Et falseben kan bruges til alt muligt, og når først man har opdaget dets egenskaber, ser man pludselig anvendelse for det overalt. Læs fx mere her om både bogbinderi, crepepapirblomster, møbelpolstring og læderarbejde.

Oprindelsen er i bogbinderbranchen.

Hvis du har prøvet at lave et hjemmelavet kort af fx karton, som skal foldes, ved du at det kan være svært at få foldet pænt.

Læg en lineal langs med den streg der skal foldes, træk falsebenet langs med linealen, så der bliver præget en tynd streg. – og fold kortet efter det. = helt lige foldning.

Og når du så vender til retsiden, så tager du den flade side af falsebenet og trækker henover folden, så den bliver helt skarp.

Det er her et falseben har sin oprindelige funktion.

Som barn lærte jeg at lave disse foldelinjer med bagsiden af en saks, for ikke at skære i bund, men et falseben er langt bedre.

Hvis du køber en post-kasse, er den med tydelige foldelinjer, så du hurtigt kan folde den rigtigt sammen. Disse foldelinjer er lavet med en maskine, men oprindeligt, i gamle dage, ville de være lavet med et falseben.

Falsebenet var også oprindeligt en vigtig makker når man lavede bogindbinding i hånden.

Så hvis du er een af dem der laver foldede ting, explosionboxes, origami, scrapbooking med foldninger, punches eller lignende, vil du komme til at elske et falseben.

Læderarbejde

Når man laver læderarbejde, bruges falsebenet ofte til at både udglatte skind og kanter, og markere og optegne linjer på læder.

Det er også god til at polere kantarbejde på kernelæder. 

Crepepapirblomster

Jeg har opdaget, at falsebenet er min fantastiske og uundværlige ven til crepepapirblomster.

Jeg kan lave blade mere glatte og markante,

Jeg kan komme helt ned i spidsen af små knopper, med falsebenets spids, og få givet ekstra fylde, og meget meget mere.

For mig er falsebenet blevet næsten lige så vigtigt et værktøj som saksen.


Syning og møbelpolstring

Hvis du syer og skal have flækket en søm på bagsiden (at flække en søm, betyder at du skiller de to sømrum ad, på bagsiden af syningen), kan du lynhurtigt gøre det vha et falseben. Tag det evt med til strygejernet, så du lynhurtigt får flækket sømmene og presset dem fra hinanden.

Møbelpolstrere bruger også falseben på steder hvor noget skal sættes fast, placeres rigtigt eller lign. De bliver brugt til at sætte tingene på rette plads, og gøre plads til alle små dele i hjørnerne.

Hvorfor hedder det et falseben, og hvad er det lavet af?

Oprindeligt er falseben lavet af, ja, ben.

Så det er helt bogstaveligt, at det er “et ben til at lave falser af”.

Oprindelige var de skåret ud af underbensknoglen af en ko, et rådyr eller lignende. Sågar lavede man falseben af elfenben, dengang elefanternes stødtænder ikke var et ulovligt materiale at bruge.

Nu om dags kommer de mest i plastic eller træ. Og i Japan laver de dem af bambus.

I webshoppen her på kroyerskvarter.dk har vi som regel et falseben til salg. Det skifter lidt hvilket vi har kunnet få fat på, men vi har haft dem i både plastic, træ og bambus.

Vil du se mere?

Lørdag d. 3. spril 2021 var jeg på besøg i studiet i TV2’s GO’Morgen Danmark, med mine crepepapirblomster.

Klippet kan streames på TV2play (kræver abonnement). Der er et lille klip i starten af 1. del, og et større klip i første halvdel af 2. del.