Det spørgsmål dukkede op igen og igen i samtaler med kunderne, i løbet af de to messer jeg har deltaget i her i vinter ’23. AOH Aarhus i januar, og AOH i Rødovre i februar.

Vi er så mange der har gang i en masse hobbyer, og ekstra mange fik genoplivet eller endnu mere forvildet sig ind i hobbyens verden under coronanedlukningerne. Og de fleste er meget bevidste om, at de har det fedt, mens de laver hobbyen.

Men. Hvor mange må man egentlig have? Og hvem eller hvad bestemmer hvad der er rigtigt?

Når man står på en stand som repræsenterer en forholdsvis ny hobby i Danmark, crepepapirblomster, og mange der kommer forbi synes at det ser fedt ud. – Så vil der også være mange der overvejer, om der er plads i deres liv til en ny hobby. Og siger det højt.

Og jeg kan jo ikke lade være med at spørge ind til det. Ikke for at overbevise folk om at prøve noget nyt, men fordi jeg er nysgerrig. For hvis man kan se noget der ser fedt ud, og man har lyst til at prøve det. Hvad skal der så til at for undgå det? Hvad er det der bremser? og hvorfor? Og minder deres årsager og undskyldninger om mine egne, når jeg siger de samme ting til mig selv?

Så her kommer min lille absolut uvidenskabelige undersøgelse af spørgsmålet, og hvilke problematikker det kan medføre. Måske kan du genkende noget af det i dine verden?

 

Pladsen / opbevaring

Når man spørger ind til pladsproblemerne, så er der virkelig mange der har pladsproblemer med hobbymaterialerne. For hvor skal de være, når man ikke bruger dem? I et skab i gangen? I kurve i hjørnet af stuen? Eller er man heldig at man har et helt rum til sagen?

Selv dem der siger at de har et helt hobbyrum, har pladsproblemer.

Pladsen / mens man arbejder med det

Hvor meget fylder det når man er i gang? Er det hele stuegulvet, når man skal klippe en bluse? Er det hele køkkenbordet der flyder når man skærer figurer ud af karton? Og hvor skal vi så spise om tre timer? Fylder staffeliet hele gangen?

 

Tiden

Åååh den var der mange der kom med. Jeg kan næsten ikke finde tid til de ting jeg allerede gør. – Eller gerne vil gøre. Jamen hvornår skal jeg få tid til det?

Ja, mange hobbyfolk er jo ret passionerede. Og har lyst til det hele. Det er passionen der driver værket. Og det er passionen der har lyst til at prøve nyt.

 

Økonomi

Ja. Selvfølgelig skal man lige overveje om man skal investere. Hvor mange penge skal man bruge? Hvor dyrt er det at komme igang? Risikerer man at bruge en formue fra starten? Eller er det først senere at det bliver dyrt?

 

Er der noget du genkender?

Jeg genkender det hele. Jeg har et fedt, stort arbejdsværelse, men det er proppet med materialer, maskiner, værktøjer og opstillinger. Det meste har en plads. Men ikke alt. Fordi der ikke er – plads til mere…

Når mit arbejdsbord nr 1 og nr 2 er fyldt til randen med noget jeg liiiige er igang med, så er der ikke plads til den tredje ting jeg vil igang med. “Jamen så ryd dog op og pak væk”, kunne man sige.

Njaa… Når man er i en kreativ proces, så skal tingene nogle gange have lov til at stå fremme. Det har jeg lært igennem mange års kreativt arbejde professionelt.  Det er selvfølgelig fint at pakke væk og stille til side. Det er der mange der har det bedst med. Men det er også en kreativitetsdræber for mange andre.

Det er ikke fordi jeg forherliger rod. Men ofte bliver tingene bedre når man bliver i processen over flere dage, og det betyder at man skal lade tingene stå fremme. Måske kommer den gode ide lige i det man kigger hen på bordet, efter en god nats søvn?

Og ja, jeg har masser af små ting stående i krogene, som jeg ville ønske jeg fik tid til. Men det kommer formentlig nok først til at ske i den dag at døgnet bliver på 30 timer, eller jeg går på pension. Begge dele har lange udsigter.

Og så det med økonomien. Ja, den skal tages i betragtning. Man kan bruge mange penge på tingene, hvis passionen tager over.

 

Der er mange meninger og virkeligheder.

Jeg hører ofte diskussioner om hvor mange strikketøj man kan have i gang på een gang. Nogle mener at een ting skal gøres færdig før den næste må startes op på. Andre har lyttet til moderne craft-psykologi, og erkender at det er rart at have flere i gang. Een dag har man lyst til det ene, og en anden dag lyst til det andet.

Min lille teori er, at det er vigtigt at huske, at når man laver hobbyarbejde, uanset hvad det så er, så gør man det udelukkende for sin egen skyld. Fordi man har lyst, og fordi man har det dejligt mens man laver det. Vi er et sted i verdenshistorien hvor vi ikke laver tingene for at kunne overleve. Vi gør det fordi vi nyder det. Det er uvurderligt at kunne falde ind i noget og være i en skøn boble af nærvær og flow. Væk fra alle de andre ting der fylder i hverdagen.

Og hvis man så er ved at drukne i alle de ting man har anskaffet og gerne vil lave? Tjaaa.. hvis det bliver en stressfaktor, af een eller flere af de årsager jeg har listet op ovenover, så skal man måske luge en smule ud i projekterne. Men ellers – så skal man nyde at man er en person der er passioneret og kan beskæftige sig med noget som man bliver fordybet i, og får det dejligt undervejs og efter.