Gratis fragt over 500 kr (pakkeshops DK)
Institutioner kan handle med EAN
Kreativ inspiration til dig

Du kan pt. opleve forstyrrelser på hjemmesiden og i shoppen da vi er i gang med en større opdatering.

Krøyers Kvarter Logo

Ståltråd du skal bruge til crepepapirblomster

Forskellige bundter af metaltråde i sort, grøn og sølv farver på en lys overflade.

Når du laver crepepapirblomster, kan det være godt med forskellige typer af tråd. De har hver især deres helt egne egenskaber, og de kan bruges til forskellige ting. 

Elefanttråd

Elefanttråd ståltråd
Elefanttråd

Elefanttråd bruger jeg til de fleste stilke, 1,1 mm tyk og 40 cm lang. Det er en god længde, som kan give en crepepapirblomst med en flot højde. 1,1 mm er perfekt til de fleste almindelige blomstertyper, og hvis det er meget tunge blomsterhoveder, fx en stor pæon, kan jeg finde på at tage to styk på een gang. 

Tråden er stiv og helt lige, når du starter. Det betyder at det er nemt at arbejde med, uanset hvilken teknik du bruger til blomsterne.

Det at ståltråden er helt rå (ikke betrukket), giver det dig store udfoldelsesmuligheder for hvilken farve og struktur din stilk skal have. Det er nemt at lime crepepapir i strimler på den rå tråd, og jeg er allermest glad for den som er blåglødet og ikke malet (med fx grøn maling), for den malede tråd bliver meget blank og bøvlet at montere crepestrimmel på. 

Elefanttråden er meget formstabil. Det betyder jo at blomsten ikke vil falde sammen, men det betyder også at stilken kan blive lidt hakket, når du skal forme den til sidst. Det kan klares ved at du benytter rundingen på fx en stor skål. Træk stilken tæt til skålens runding, og flyt evt lidt på stilken for at få runding i flere retninger, og så får du en flot formet og naturlig stilk. (ingen stilke er jo helt lige, vel).

Elefanttråd i shoppen.

Klippet ståltråd

klippet ståltråd
Klippet ståltråd 0,9 mm

Den klippede ståltråd er lidt tyndere, og det er smart når man skal lave meget slanke stilke. Det er en rigtig god ståltråd til de tynde stilke på crepepapirblomster.

Jeg bruger den både til selve stilken på små blomster, og til sidegrene på lidt større blomster. Og ikke mindst som centrum i sammenlimede blade, og i mine misteltene.

Den er lidt sværere at betrække selv, end elefanttråden, men det at kunne betrække selv giver den gode mulighed selv at kunne bestemme farve og struktur på stilken.

Den jeg bruger er ca 0,9 mm tyk, og 30 cm lang. Find den i shoppen. 

Ståltråd som er betrukket med papir.

Betrukket ståltråd til crepepapirblomster
Papirbetrukket ståltråd

Rigtig god når man skal bruge helt tynde stilke, i fine små blomster, fordi du ikke behøver at betrække stilken med et nyt lag crepepapir.

Betrukket ståltråd stammer fra konditorverdenen, hvor de er stilke til sukkerblomster.

De er noget dyrere end den almindelige ståltråd/elefanttråd.

Tråden kommer i mange forskellige tykkelser, også meget tynd. Jeg plejer at bruge grønt og hvidt, og de hvide kan jeg male om vha akvarelfarve eller markertuscher, hvis jeg skal bruge en anden farve. Den hvide er også rigtig god når du skal lave sammenlimede blade og de limes omkring to stykker crepepapir der er helt lyse. Så undgår du gennemslag i papiret. 

De tykke kan sagtens bruges til stilke, og det er smart hvis man skal lave en blomst i en fart, og der ikke skal laves en særlig afslutning foroven. Kan til gengæld være svær når man skal tilføje ekstra grene og blade på stilken, for du kan ikke garantere for at det du sætter fast med har samme farve. Det betyder at du kan blive nødt til at betrække det hele om igen ovenpå den oprindelige betrækning, og det er jo lidt spild, og en dyr løsning.

Hegnstråd

Hegnstråd ståltråd til crepepapirblomster
Hegnstråd

Når jeg skal lave en meget lang blomst, går jeg over til hegnstråd. 1,4-1,6 mm tykkelse, til tykke stilke der skal være lange, og skal kunne holde vægten af sig selv, så de ikke falder sammen hvis det er et tungt blomsterhoved. 

Fordelen er at det er et helt langt stykke, og ikke en stilk sat sammen af flere stykker af elefanttråd. Og at tråden er stiv nok til at holde en hel blomst oppe, uden at den falder sammen. I min bog om grøftekantens blomster i crepepapir bruger jeg den fx til både brændenælde og gederams. De er begge ret høje planter, som skal være stabile i stilken. 

Ulempen er at der er mega besværligt at arbejde med, fordi det er langt og bøjet, også selv om man har brugt energi på at gøre det så lige som muligt. Tyngdepunktet vil nemlig hele tiden flytte sig når du drejer stilken rundt, mens du danner blomsten. Så gem brugen af hegnstråd, til du er blevet lidt trænet i at lave crepepapirblomster. Det er en lidt sværere version af ståltråd til crepepapirblomster.

Du kan finde hegnstråd i de fleste byggemarkeder, men kan desværre være tvunget til at købe i pæne mængder. 

Du finder de fleste typer af tråd i shoppen. 

 

4 Kommentarer

  1. Henny Jessen

    Hej Tina
    Er blevet total indfanget i dette fantastiske blomster univers, smukke farver og sjove projekter. Er p.t. i gang med blomster i de skønne farver kongeblå og himmelblå… og kom til at tænke på, om der på crepepapiret er en ret og vrangsiden? Og har det betydning for resultatet, umiddelbart tænker jeg nej, men hvad er dine erfaringer?

    Mvh
    Henny Jessen

    Svar
    • Tina Krøyer

      Hej Henny
      Hmm. Der er jo lidt forskel på den ene og den anden side, alt efter hvilken vej maskinstriberne vender. Men det er det eneste. På nogle farver kan den også se mere mørk ud på den ene side end på den anden, og det handler om dybden af creppen. Det er nemlig skyggerne i de små crepesprækker der er med til at give dybde i farven.
      Hvis du tager to ens stykker og trækker det ene stykke helt ud, så vil du se at papiret bliver lysere, og det er netop skyggevirkningen der spiller ind.
      Papiret har som grundtone præcis samme farve på begge sider. (undtagen hvis du bruger fx sølv eller guld, for der er stor forskel)

      Jeg vender gerne mine kronblade tilfældigt, så den ene side kan vende udad på det ene blad, og den anden kan vende udad på det andet blad. Så hvis der skulle være en forskel i nuancen, så er det bare med til at skabe endnu mere liv i mine blomsters udtryk.

      Rigtig god fornøjelse til dig, og tak fordi du læser med herinde på kroyerskvarter.dk
      Hilsen Tina Krøyer 🙂

      Svar
  2. Marianne R.Lund

    Har du ikke de tynde hvide blomster stænger jeg kan ikke finde dem????

    Svar

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Seneste indlæg

Share This