(Artiklen indeholder reklamelink)

Er du glad for at sy? (det er jeg), eller kender du én der er?? Jeg har lavet en bunke sten om til mønsterlodder. Hvis du ikke kender til dem, så bruges de når du lægger mønster på stoffet, og skal holde det fast, mens du klipper. Mange sætter nåle igennem stof og mønster, men det er hurtigere at bruge lodder til at holde på stof og mønster. Det kan også være smart, når du har et stykke stof der er meget levende, og bordet ikke er stort nok. Så kan du holde stoffet på plads med lodderne.

Man kan købe supertjekkede lodder, eller man kan bruge krus og kopper og sakse og penalhuse og hvad man ellers har. Men det er da sjovt at have nogen der er hjemmelavede, hyggelige og effektive, ikke? og tilmed billige…

Jeg har lavet fire designs, alle med relation til syning og dens redskaber. De er nemme at tegne af, direkte fra billederne.

Glem alt om at det skal være snor-lige. Når du tegner noget som dette, må det godt være lidt varieret i stregerne. Det gør det mere levende at se på. Hvis du zoomer på mine billeder, vil du også kunne se at det ikke er heeelt præcist. Skidt pyt! Bare kast dig ud i det.

Det skal du bruge:

  • Sten fra stranden. Her havde jeg en bunke flade hvide sten, men det kan sagtens være i andre størrelser, farver og faconer. Blot skal de være tilpas tunge, så de kan holde styr på stof og mønster, og selvfølgelig have mindst én regulær flade, som du kan tegne på.
  • Posca-tuscher, 0,7 mm (der er den tyndeste spids du kan få) i en farve der er forskellig fra stenen.
  • Bred malertape.
  • Evt. noget lak. Det giver en flot finish, og man kan lave fine effekter ved at have både lakerede og ulakerede områder.  Jeg bruger klar, blank gulvlak fra byggemarkedet.

”Nålepude”

  1. Gør stenen ren med vand og sæbe. Lad dem tørre helt. Vælg en god sten og find ud af hvor mønstret skal ligge.

2. Tegn en cirkel på malertapen. Brug evt. et lille glas eller noget andet rundt. Klip cirklen ud, og placer den på stenen, hvor du synes den skal sidde. Vær omhyggelig med at tape-cirklen er klistret helt fast, rundt i kanten, så der ikke sniger sig noget maling/lak ind under. 

3. lav en lille cirkel ca en cm længere ude end tape-cirklen, med en blyant. Det er kun en hjælpecirkel, og den skal viskes ud senere.

4. Tegn streger ind over malertapen, i forskellige retninger. Prøv at få variation i stregerne. Tegn nogle streger ud til hjælpelinjen. Nogle andre streger lidt længere og endnu andre lidt kortere. Når længderne er forskellige, ser det mere levende ud.

5. Sæt et lillebitte ”hoved” på nogle af nålene.

(Nu kan du vælge om du vil have stenen lakeret eller ej. Hvis den skal lakeres lader du malertapen sidde på. Hvis den ikke skal lakeres, tager du den af, og stenen er færdig nu. )

Lakering:

6. HUSK at viske de små blyantshjælpelinjer ud! Vent nogle minutter før du lakerer, så tuschen er helt tør og trukket ind i stenen.

– ja, du har ret! Jeg glemte at viske blyantstregerne ud, inden jeg lakerede. og måtte bagefter til at skrabe lak af og omlakere!. Håber du lærer af min fejl!

7. Lakér stenen på hele oversiden, også ovenpå malertapen. Lad det tørre.

8. Når oversiden er tør, lakerer du undersiden.

9. Til sidst fjerner du malertape-cirklen. Under tapen står stenen stadig rå, mens resten af stenen er lakeret. Raffineret! Og du har nu lavet en stiliseret nålepude 🙂

 

 

 

 

”Målebånd”

Tegn målebåndet ind på stenen. Hvis du er bange for at det bliver skævt, kan du tegne med en blyant først. Det kan viskes ud bagefter (men inden lakken kommer på!)

Hvis du er helt vildt krakilsk og omhyggelig kan det være du har lyst til at lade det blive målfast. Dvs. 1 cm på sten er lige med 1 cm i virkeligheden. Det kunne jeg ALDRIG selv finde på, for jeg kan godt lide at det bliver knap så regelret at se på. Men nogen ville måske nyde at se på det bagefter? Mærk efter hvad du har lyst til…

Husk alle små og store streger.

Hvis du har brugt blyant skal du viske den ud, inden der kommer lak på. (hvis du vil have lak på)

Målebåndet er rå sten, resten har jeg lakeret. Jeg har ikke dækket af med malertape, men blot brugt en pensel langs kanten af båndet.

”Revet stofkant”

Her har jeg siddet og nusset med tynde og mange streger.

Hvis du er i tvivl om hvordan sådan et stykke revet stof ser ud, så find et groft stykke stof frem, frem, og riv det. Og brug så dine øjne. Du kan også bare kigge efter min sten.

Hele stenen har fået lak. Først oversiden, så undersiden.

”Snitmønster”

Her er der mønsterstreger som de ses på store mønsteroversigter på snitmønsterfirmaer. Her er dog kun et enkelt snit, for de ”ægte” er til at blive helt skeløjede af, men hvis du har lyst kan du roligt gå amok og lave endnu flere, på tværs af hinanden, ligesom virkeligheden. De forskellige stregtyper illustrerer forskellige størrelser på det samme mønster.

Og så har den fået lak henover halvdelen af stenen. På tværs af mønstersnittet.  Bare fordi 🙂

Her kan du købe Posca-tuscher