(Artiklen indeholder reklamelink)

Lav selv flotte glasopsatser af genbrug til sommerens fester. Server kagerne, chipsene, snacksene eller hvad du har lyst til, på dem. De vil vække opsigt fordi de ser godt ud, og vil gøre dit bord eller din buffet til en særlig oplevelse. – og så er de bæredygtige, for de er lavet af glas fra genbrugsbutikker.

Det skal du bruge:

  • Glastallerkener* i forskellige størrelser. Den største et fad, den mindste en skål. – eller hvad du nu synes der passer bedst sammen.
  • 2 små drikkeglas*, i forskellige størrelser.
  • Loctite glass glue (glaslim)**

*Glastingene finder du i genbrugsbutikker. Det smarte her er, at du ikke behøver at finde noget i samme serie. Det kan blandes på kryds og tværs. Så det er bare med at rode kasser og hylder igennem, og tage alt det du godt kan lide. Bare husk at de skal være i forskellige størrelser, så du har noget at lege med, når du skal designe udseendet på din opsats. Og det er så billigt i genbrugsbutikkerne, at du ikke forkøber dig, selvom du tager lidt for meget med hjem.

** Glaslimen får du i dit lokale byggemarked. Vær opmærksom på at der står glaslim, og ikke bare hobbylim. De fleste angiver, at det kan tåle opvaskemaskine, men det er desværre ikke min erfaring. De falder fra hinanden i opvaskemaskinens behandling. MEN –  de kan sagtens tåle en håndopvask, og du kan bruge dem igen og igen.

Sådan gør du:

  1. Sørg for at glastingene er helt rene og fri for fedt og snavs.
  2. Planlæg hvordan de skal sættes sammen. De kan kombineres på alle mulige måder, men du skal have styr på præcist hvordan den skal se ud, inden du går i gang med at lime. Det vil give den mest harmoniske form hvis du vender glasset så den smalle ende er øverst. Men prøv dig frem, og meget kan lade sig gøre. (Se billedere længere nede, for inspiration)
  3. Limen er gennemsigtig, så den bliver ikke synlig når den er tør. Hvis du får for lidt på, limer det ikke ordentligt sammen, og så må du igang igen. Men pas på ikke at få så meget på at det løber, for det kan ses. Skulle det ske alligevel, så tør det af med en fugtig klud, inden det er tørt.
  4. Lim delene sammen i etaper, med små pauser imellem (5 min), så limen lige får lov at sætte sig inden du “mufler” videre med den næste del. Lad din nye glasopsats stå en times tid, før du bruger den, så du er sikker på at limen er ordentlig størknet.
De er derude i læssevis, genbrugsglassene. Og i alle prislejer. Køb rigeligt så du har noget at øve med 🙂
glasopsatser genbrug
Klar til servering! Jordbær, vindruer og chokolade til højre. Gulerodsstænger og humus til venstre.
glasopsatser genbrug
En skål med høje kanter forneden. Fx god til gulerodsstænger. Et højt snapseglas med hovedet nedad, til at hæve den øverste skål godt op. Og så en lille asiet foroven. Det er vigtigt, når den nederste skål har høje kanter (alternativet var en tallerken/fad), at næste lag bliver hævet godt op over kanten på skålen, så det der serveres i den er til at komme til.
Kast dig ud i at sætte forskellige højder og størrelser sammen. Brug øjnene, for at vurdere proportionerne. Det vigtigste er, at opsatsen er stabil.