Det er nemt og billigt! Så kast dig ud i det, og se hvad der sker… (artiklen indeholder reklamelink)

Det skal du bruge:

  • Viskelædere. Køb nogle billige, og køb nu rigeligt, så der er nogen at øve sig på.
  • knive til at skære motiver ud med. Du kan med fordel anskaffe dig et sæt knive til linoleumstryk. Man kan få hobbysæt med udskiftelige  knive til ca 100 kr. (eller for den seriøse: proffe knive, men de er langt dyrere, ca 170-200 kr stykket). Du kan også bruge en hobbykniv til de enkleste motiver, men du skal passe på fingrene!
  • Kuglepen eller tusch til at tegne motivet på viskelæderet. Det skal være noget der “løber” nemt henover overfladen.

 

Sådan gør du:

Tegn et enkelt motiv på viskelæderet med en tusch eller en kuglepen.  Forsøg at holde igen med små detaljer, så længe du er uøvet.
Skær motivet ud.  Start med omridset. Sørg for, at afstanden mellem trykkeflade og bunden i stemplet er ca. 2 mm. Vær omhyggelig med de små detaljer.
Her kan du købe linoleums-knivsæt.
Færdig!

Hvis du synes at stemlet er meget lille, så lim et håndtag på med varmelim. Det kan fx være en skakbrik fra et skakspil du finder i en genbrugsbutik. Eller en stor brik fra et ludospil. Eller en korkprop! Brug din fantasi 🙂

Hvis viskelæderet ikke er ret tykt, kan det være nødvendigt med en stort håndtag, til at stabilisere trykket. Og undgå at det bøjer når du presser på det, og derved giver et ujævnt tryk.

Nu er du klar til at trykke på hvad du end har lyst til: dine malerier, gavepapir, stof, billeder, postkort m.m.m.

Du kan købe stempelpuder med sværte på, eller du kan lave din egen “stempelpude”ret enkelt, og selv blande dine farver. Læs mere:

Sådan laver du din egen stempelpude

Læs evt. mit interview med spændende Hanne Plougmand, som er supergod til at bruge viskelædertryk.

Hanne Plougmand kombinerer viskelædertryk og linoleumstryk med broderi