Brooklyn Art Library ”The Scetchbook Project”.

I Williamsburg, Brooklyn, I New York, I en bygning på en tilfældig, stille gade, ligger en samling skitsebøger helt uden lige.

41.000 skitsebøger står der her. Lavet af 30.000 mennesker fra 130 lande over hele kloden. Det er såmænd verdens største samling af skitsebøger.

Udefra ligner det bare en boghandel. Men uden alle de mange udstillede bøger, skilte og hvad der ellers plejer at være i en boghandels rude.

Brooklyn Art Library

Indenfor er der biblioteksstemning. Her kan man kigge i skitsebøgerne. Nogle med katalogiserede emner. Andre hvor man bare prøver sig tilfældigt frem, og pludselig opdager tekster, tegninger og udklip som forundrer og forbavser. Her er massevis af inspiration til egne billeder! Og historierne pibler ud af bøgerne, nogle fortalt bogstaveligt, andre hvor billederne eller tegningerne taler sit eget sprog.

Biblioteket startede som et projekt i 2006, hvor iværksætteren Steven Peterman ville overbevise verden om, at alle kan være en kunstner i én eller anden forstand. Projektet er nu vokset til et bæredygtigt, globalt projekt, der befinder sig i krydsfeltet mellem det analoge, at sidde fysisk at arbejde med bogen, eller søge inspiration, til det digitale hvor bøgerne ligger online og kan ses af alle over hele verden.

Eksempel fra online-biblioteket: Pamela Keedy. Sort/hvid tuschtegning.

”Ved at deltage med en skitsebog, deltager du i bevægelsen, tilføjer din stemme og bliver en del af noget stort. Tegn, skriv, riv, klip, tryk, fotografér. Det hele handler om at få ideer!” – står der i beskrivelsen af projektet, på hjemmesiden, som fortsætter:

”Vi tror ikke på udtalelsen: ”jeg er ikke en kunstner”. Det er ligegyldigt! Del din historie, tegn dine tændstikfigurer, bare gå i gang. ”

Folk der deltager søger de fælles rammer, selvom det udføres individuelt. Det er også folk der bare har lyst til at vise deres ting frem. Nogle er professionelle kunstnere, der har villet være med, men de fleste er glade amatører, som bare gerne vil udtrykke sig kreativt, alt lige fra mødre til postbude og alt muligt andet. Der er ingen grænser og ingen censurering.

Eksempel fra online-biblioteket: Rita Morans skitsebog. Traditionel Art Journaling/mixed media.

Projektet financieres via crowd-funding, dvs. man bestiller og betaler sin egen skitsebog. Den kommer med posten, incl din helt personlige stregkode, som til enhver kan finde bogen frem igen, analogt eller digitalt. Du har nu en periode på 8-10 måneder til at få bogen færdig, og sendt tilbage til biblioteket. Bogen er på 32 sider, så den er ikke uoverskuelig at få fyldt. Alle bøger har det samme format, 5×7’’ tommer. Men indholdet er vidt forskelligt.

Eksempel fra online-biblioteket: Clare Marcus skitsebog: collage og maling.

Jeg besøgte biblioteket i oktober 2018. Og har selvfølgelig anskaffet mig en tom skitsebog fra projektet, så du skal nok komme til at høre mere om den, i løbet af 2019. Den skal fyldes og sendes retur, så Krøyers Kvarter kan blive en del af det globale projekt. Jeg glæder mig 🙂

Læs mere om skitsebogsbiblioteket her.

Forskellige måder at arbejde med en skitsebog på.

Eksempel fra online-bibliotek: Mike Hall, teorier om perspektiv og proportioner gennemgående tema i bogen)

Læs om hvad du kan få ud af at arbejde med en skitsebog.

Eksempler fra online-bibliotek: Won Choi. Lyn-skitser.

Brooklyn Art Library. 28 Frost Street, Brooklyn. New York 11211.