Kender du det? Du er liiiiige gået  gang med et eller andet spændende i din kreative verden. Det kan være du er ved at male et billede? Eller sy et par bukser du glæder dig helt vildt til at få på? Eller måske har du fået fat i nogle nye farver der bare kan noget helt specielt? Eller –

Du har det bare så dejligt! Det hele glider bare derudad.

Det gør nu ikke helt som du har lyst til!

Det driller! Dét du sidder med driller og gør bare slet ikke som det skal! Aaargh. Du prøver igen. Joh, det kan vist godt… YES! Det kører igen!! – og så får du dig virkelig arbejdet ind i det og forsvinder helt væk i din egen verden.

Du går i flow!

Du befinder dig dér hvor det er allerbedst at være. Du glemmer alt om, at du også skal huske at vaske tøj. Tage noget op af fryseren. Rydde op i sokkeskuffen. Tjekke om der er noget til at lave madpakker af. .

Alt det er bare laaaaangt laaaangt væk. For du har det vidunderligt i din helt egen verden.

Lyder det ikke skønt?

Men nogle gange kan det være svært at komme ind i den her tilstand, hvor vi lader op til at kunne holde til at være i en hektisk hverdag. Nogle gange skal man gøre noget aktivt, for at denne tilstand, eller manglen på samme, ikke skal komme til at bremse os. Eller tage alt vores tid.

Det er her din alarm kommer ind i billedet.

Det kan være den på telefonen. Dit køkken-ur. Dit vækkeur…

Men lad os lige kigge på to typer af os, der gerne vil arbejde med kreativiteten:

Pligt-typen:

Nogle af os har meget svært ved at give os hen til interessen, fordi vi netop lige husker at vi også skal det og det og det…og så når vi aldrig rigtigt at komme i det rigtige flow! Vi når aldrig helt at komme til det punkt hvor vi glemmer alt andet. Måske har du helt tilbage fra barnsben fået at vide, at man skal yde før man kan nyde, så derfor har du utroligt svært ved at slappe af med dit billede, eller hvad det nu er, før hele køkkenet skinner og alt ligger på sin rette plads.

Sådan er der rigtig mange, især kvinder, der har det.

Så er der den anden type. Jeg kalder dem

Flyde-væk-typen:

Dem, som er så optaget af at komme i gang med de nye farver/garner/etc, at de glemmer alt om at der står et køkkenbord fuld af opvask.  Som gang på gang bliver forbavset over hvor tiden dog blev af? Og pludselig opdager de at tiden, som jo altså er løbet sin vej, gør at NU skal de faktisk afsted på arbejde, eller madpakkerne skulle være færdige nu, og har vi overhovedet noget at lave dem af?

Der er ingen tvivl om , at begge typer bør gøre noget ved det, i hvert fald hvis de har lyst til at arbejde med deres kreativitet.

At skabe kræver tid og rum.

Har du regnet ud hvilken type du selv er? Det plejer ikke at kræve den store tankeaktivitet. Vi ved det som regel godt.

Jeg ved fx godt, at jeg er flyde-væk-typen. Jeg glemmer lynhurtigt alt om at holde mit hus, når der er noget andet der trækker. Det er ikke fordi jeg ikke synes det er dejligt, hvis køkkenet er ryddet, vinduerne er pudsede, og alt ligger på sin helt egen plads. Det er da skønt. Men ofte opdager jeg først at det ikke er sket, når det ringer på døren! Shit!

Men jeg ved også godt, at mange har det stik modsat. De kan simpelthen ikke holde det ud, hvis det flyder omkring dem. Og rodet bremser for kreativiteten. Som ikke vil tillade sig selv at arbejde med sin egen kreativitet. Og som måske ikke helt har anerkendt, at det ikke handler om at du skal lave noget pjat, men om at du bruger kreativiteten til at komme i balance med dig selv.

Uanset hvilken type du er, kan du med fordel bruge en alarm.

Hvis du er pligt-typen, som helst vil have alle pligterne overstået inden du tillader dig selv at lave noget der handler kun om dig. Så beslut dig for at afsætte noget tid regelmæssigt.

Det kan være en halv time hver aften, som jeg tidligere har foreslået i forbindelse med art journaling. Det kan være en time lørdag og en time søndag. Eller måske fire timer, på din ugentlige fridag, hvis du er heldig at have sådan én. Beslutter på forhånd et bestemt tidspunkt du skal starte, og så sætter du alarmen, til når du skal stoppe igen. Du kan få fornemmelsen af at du deltager i en tidsbegrænset workshop, og du ved at det har en ende, og derefter kan du tage fat på de pligter du måtte lade stå, bagefter. På denne måde giver du dig selv chancen for at gå helt ind i processen, lade tid være tid og pligter være noget du stadig har tilrettelagt tid til. Og måske er du heldig at lande i en flow-tilstand som du har utroligt godt af at være i.

Hvis du er flyde-væk-typen, og her taler jeg af meget personlig erfaring, så skal du også gang i alarmen, lige så snart du nærmer dig dit krea-område.

Snoooooze!!!

Kunsten er her at huske når du går i gang, at du bevilger dig selv et tidsrum, hvor du må forsvinde ind i alt det spændende, og i stedet for at skulle slå dig selv i hovedet hele tiden, fordi du kigger på uret, så ved du , at når uret ringer, så skal du slippe det, og gå i gang med dine øvrige forpligtelser. Jeg kan godt finde på at bruge en snooze-funktion, ligesom når jeg skal op om morgenen. Jeg beslutter måske at jeg må arbejde til et bestemt tidspunkt, hvorefter jeg skal et eller andet. Så sætter jeg snooze-funktionen til 10 minutter før, og igen på det endelige tidspunkt. Så har jeg nemlig ti minutter til at få bevæget mig ud af processen igen. Og måske lige afrunde den streg jeg er igang med, eller få syet den anden baglomme på, før jeg lukker sammen og pakker ned. Sådan har jeg opdaget, at min flyde-væk-hjerne fungerer godt.

Så, næste gang du står og kigger længselsfuldt på dine ting, og har lyst men bliver bremset af noget. Så beslut dig for hvilken type du hælder mest til, og ager derefter. Frem med alarmen! Det er dén der gør, at du kan lade dig selv falde totalt ind i din egen kreative process. Uanset hvilken type du er.