Det er fedt at arbejde med crepepapirblomster, og se dem vokse frem mellem hænderne. Men man når helt nye højder, når man begynder at tilføje farveeffekt med Panpastel, alcohol ink mm.

Desværre er det ikke helt billige materialer (bortset fra klorinen), men til gengæld bliver det helt vildt naturtro, når du rammer de rigtige nuancer med den helt rigtige metode.

Denne artikel indeholder reklamelink (hvad er det?)

Alkohol ink

farveeffekt med alcohol ink.
Den lyserøde tulipan er malet med alcohol ink på det nederste af bladene. Den grønne papegøjetulipan har fået flere forskellige farver, på en oprindelig lys petroleumsblå crepepapir.

Alcohol Ink er forrygende godt til at male på crepepapiret med. Det fæster hurtigt, og tørrer hurtigt, og de flotte og stærke farver gør sig godt på papiret.

Når man rammer papiret, vil det suge blækket til sig, og løbe længere af sig selv, og det giver en smuk tilfældighed, samtidig med at det trækker igennem begge sider af papiret.

Som navnet antyder, er alcohol ink lavet på en base af alkohol og ikke på vandbasis. Det er den samme farve som er i de fleste markere.

Akvarelfarver, som er på vandbasis, kan ikke afgive nær nok farve på papiret, så hvis du skal have dem til at give noget effekt, skal du over til noget alkoholbaseret farve.

Her er det malet på tulipanbladene, inden de er samlet.

Der findes mange typer Alcohol ink, men det vigtigste er at de er på alcoholbasis. Jeg bruger markerink, som også bruges til opfyldning af markere. Så slår jeg to fluer med et smæk.

Penstore.dk forhandler markerink til copictuscher, og til at bruge som ink. Læs mere her.

Panpastel

farveeffekt med panpastel
På blomsterne her er der brugt Panpastel på det nederste i tulipanen, og på de små rosa knopper på æblegrenene. Der opstår en fin farveeffekt med Panpastel.

Panpastel er i princippet det samme som pastelkridt, men det er lidt løsere i konsistensen, og så er det presset i en lille flad skål. Har lidt den samme konsistens som øjenskygge/pudder. Men med langt mere farvepigment.

Faktisk er der så meget og effektiv pigment i panpastellerne, at man skal være lidt forsigtig og holde igen, når man påfører det. Man kan påføre med både pensel og små applikatorer (som til øjenskygge).

Panpastel er lavet til at lave billeder med, men det er også fuldstændig forrygende til at lave skygger på crepepapirblomster.

Penstore.dk har et meget stort udvalg i Panpastel, og applikatorer. Se mere her.

Klorin til affarvning

 klorin
Når der affarve med klorin bliver papiret nogle toner lysere. Ikke helt hvid. På valmuen kan man se de pinkfarvede nuancer som er dannet, på det bordeausrøde papir. På den lyserøde er det lyse næsten hvidt, da grundtonen var en lys gammelrosa nuance.

Hvis du vil affarve kanter eller lave chanceringer i papiret, kan du bruge en opløsning af klorin og vand.

Det er vigtigt at du laver affarvningen i et rum med god udluftning, eller allerhelst udendørs, da det er sundhedsskadeligt at indånde dampene.

Du kan påføre klorinen med en pensel eller en lille flaske, alt efter hvilken effekt du gerne vil have. Det affarver og tørrer ret hurtigt, men det tager lang tid for dampene at forsvinde helt, så du skal forberede dig på lidt ventetid. Det er nemlig ubehageligt at sidde og arbejde med noget der stinker af klorin.

Du kan købe klorin i enhver dagligvareforretning.

Markere

farveeffekt med panpastel rødkløver og æblegren.
Her er der brugt markere til at understrege nogle småbitte nuancer. På rødkløveren er det små røde streger på ydersiden af den gule blomst. På æbleblomsterne er det den lillebitte farvemarkering ude i spidsen af støvdragerne. Desuden giver det god farveeffekt på bladene med Panpastel.

Marker-tuscherne er oftest på alcoholbasis, og er derfor ret forrygende til at tegne på crepepapiret med.

De kan bruges til effekter der skal være skarpe og markante. Eller til småbitte farvemarkeringer.

Penstore.dk har et meget stort udvalg af markere. Se mere her.

Kroyerskvarter.dk har tidligere skrevet om markerens gode egenskaber. Værd at vide om markere

Posca-tuscher (acryltuscher)

 acryltuscher
Vibeægs karakteristiske prikmønster er her malet med poscatusch.

Acryltuscher er dækkende, og lægger sig ovenpå papiret. Og samtidig laver de en afgrænset kant, som ikke løber vildt afsted, som fx alcohol ink, på crepepapir.

Værd at vide om Posca / acryltuscher.

Posca/acryltuscherne skal have tid til at tørre, ligesom hvis man havde smurt almindelig acrylmaling på.

Penstore.dk forhandler posca/acryltucher, og det kan du se mere om her.

Har du fået lyst til at prøve kræfter med crepepapirblomster, i tykt, lækkert italiensk crepepapir, så kig ind i shoppen, hvor der er masser af papir og tilbehør til dine eksperimenter.