Vi går over den lille landgangsbro og ind på dækket af det flade skib. Langs rælingens kant står krukker med haveplanter: hostaer med gule efterårsblade, og pink pelargonier der stadig belønner med farveflor. Bådens flade tag er pyntet med efterårsblade fra de mange træer langs kanalerne i Amsterdam. Vi er nysgerrigt på vej ind, i én af de utallige husbåde der ligger i kanalerne.

Vi fortsætter ned ad de små trapper, igennem et kraftigt forhæng og så er vi inde i husbåden. En delikat lugt af tjære, fugt og indelukkethed blandes med krydderdufte af eventyr. Vi er ankommet i dét, der i 1914, da båden blev bygget, var bolig for pramdrageren og hans familie. Her boede 4 personer på 15 m2. Resten af den 80 m2 store båd blev brugt til at transportere kul og lign, ad de mange kanaler. Nu om stunder fungerer den lille oprindelige bolig som entré, for resten af husbåden.

I 1967 havde man fundet andre transportmuligheder, og bådens lastområde blev overdækket, og bygget om til en husbåd. Inde i den lille stue, som blev etableret ved overdækningen, er der hyggeligt, med spisestue og lænestuemøbler. Små smalle vinduer sidder langs væggene. Kontrasten til nutidens ”akvariebyggeri” er stor. Dagslyset må man gå udenfor og hente.

Længere bagude i båden ligger soveværelset. Her er loftet lavt, da der er etableret en terrasse på taget af båden. Vi er langt nede i knæ, for at kunne gå derinde. Udenfor soveværelset, er et lillebitte badeværelse, med toilet, håndvask og brusekabine. Bådene er tilsluttet el, gas, vand og kloaksystem, så der er ikke den store forskel fra at bo på landjorden.

Hver 3. til 6. år bliver de gamle både trukket i tørdok, og skroget efterses for rust og andre skader. De har ingen motor mere, så de bliver hjulpet af en lods. Båden ligger helt stille. Ikke et enkelt lille bølgeslag eller skvulp kan mærkes. Den er fyldt op med beton og skærver i bunden, for at gøre den stabil, og den flade bund stikker ca. 50 cm i vandet.

Der ligger over 2200 husbåde i Amsterdams mange, mange kanaler.  Denne gamle nittede båd fremvises af ejeren, som for nogle år siden besluttede at åbne den som et museum. Og tak for det :-). Vores lille familie incl. to teenagere undersøger nysgerrigt alle kroge. Tror vi alle overvejer, om vi kunne bo her? Rundt omkring i båden sidder små diskrete tv-skærme, der viser film fra værftsbesøg, den oprindelige brug af prammene til transport mv. Meget fin og nærværende formidling.

Så hvis du skulle forvilde dig til Amsterdam, og trænger til at se andet end butikker og opulente kunstmuseer, så nup denne her lille perle. Og nyd et øjebliks ro og eftertanke.

 

Læs mere om Museums-husbåden her

top-af-vindue-tag toilet-baad loftvindue-indefra husbaad-loft dagligstuebilledvaeg seng saa-dybt-stikker-den