– Vi kommer ud af mørket og sætter os, som anvist, på en bænk i den mennesketomme park foran Musikhuset. Men vi er ikke alene. Da vi kigger rundt, opdager vi folk der sidder helt stille og lytter, på bænkene rundt omkring. Alle er kravlet ind i historien, i en anden dimension, og vi sidder som troldmænd i muggler-land, og lytter til dramaet, der udspiller sig i vores ører og fantasi.

Vi, min veninde og jeg, er på PODWALK i Aarhus. Det er en stille søndag aften i september. Historien udspiller sig i en podcast på telefonen, der, vha GPS, tracker hvor vi er, og starter historiens afsnit op præcis de rigtige steder. Nogle gange skal vi gå mens vi lytter, eller vi bliver bedt om at sætte os ned. Andre gange er der musik (af krimi-slagsen), og andre gange igen går vi i stilhed.

Historien fører os igennem den indre by. Småbitte gyder, med lugte der passer til historien. Henover broer med kig til de belyste gade og stræder. Vi kigger under trapper, og bag stakitter. Vi passerer steder vi aldrig før har set, og steder som vi kender og har minder fra. Og imens spidser historien sig til i vores ører, og det bliver efterhånden helt naturligt at kigge sig over skulderen, fordi historien fanger og fænger og er godt fortalt.

 

”Skal vi derind?”

”Ja, det tror jeg?

Vi står et sted, hvor ingen af os NOGENSINDE ville gå ind, hvis vi altså ikke var blevet bedt om det af fortællerstemmen. Vi går ind, og historien udspiller sig lige foran os, uden at der i virkeligheden sker noget som helst. Den mørke, stille storby leverer en perfekt kulisse til en mordgåde, som vi er direkte vidner til. Altså i de billeder vi selv danner os i hovedet. Til lydene af Esther og Max og Kjeld som laver en perfekt lydkulisse via telefonen.

Det anbefales at bruge høretelefoner. Når man er to der følges, har de fleste hver en øredims i øret fra den samme telefon. Så følges man ad i historien. Nogle går alene, med store hørebøffer.

Det er Danmarks Radio der har produceret podwalken, med professionelle skuespillere, som alle kommer fra området, så alt er korrekt i detaljer, helt ned til dialekten der tales. Fortællestemmen, der sørger for at vi ikke går forkert, er indtalt af Finn Nørbygaard, og musikken er nyindspilninger af gamle kendinge af Thomas Helmig, Peter AG m.fl.

Historien i sin rene form, hvis man følger tempoet, er på 74 minutter. Længden er ca 5. km. Vi brugte 1½ – 2 timer på vores tur, men så var der også en lille omvej i latinerkvarteret (pga en låst port), og en pause i en is-butik. Og så lærte vi også lidt om hinanden, når vi kom til steder hvor vi liiige skulle vende et barndomsminde, og blev forsinkede. Men da podwalken bevæger sig frem via GPS på vores placering, kom vi aldrig bagud. Og jo længere vi kom i historien, som blev mere og mere spændende, desto mindre lod vi os distrahere af alt muligt andet, og kiggede os i stedet mere og mere over skulderen.

Hvis du vil opleve mordgåden i Aarhus Midtby, skal du blot downloade appen Podwalk. Historien hedder ”Tryk play for mord” og du starter ved foden af den store trappe ved Dokk1.  Så er du i gang! Det er gratis, og oveni får du frisk luft, og nogle kilometer i benene. Og du kan gøre det når du har lyst, hele døgnet rundt.

Herunder kan du se en lille film optaget undervejs på vores tur. Det er vores egne skridt og billeder, med lydspor af Signe Egholm Olsen og Casper Sloth som henholdsvis Esther og Max, i podwalk’en.

Husk:

  • Brug høretelefoner for en god og intens oplevelse (og ikke forstyrre de andre)
  • masser af strøm på telefonen
  • Gode sko.
  • Historien er IKKE for børn!

 

 

 

 

 

 

”Tryk play for mord” En podwalk i Aarhus midtby, produceret af DR 2017. Læs mere her

Premiere Mandag uge 37. (fra uge 38 kan du høre podcasten derhjemme, via DR.DK/PODCAST.)

 

 

 

 

 

 

 

FORFATTER: CHRISTIAN GAMST MILLER HARRIS
INSTRUKTØR: KRÆSTEN KUSK
LYD-DESIGN: SIGNE MANSDOTTER
MUSIK: THOMAS HELMIG, PETER AG OG SIGNE MANSDOTTER
PRODUCER: METTE KRUSE

ESTHER: SIGNE EGHOLM OLSEN
MAX: CASPER SLOTH
HELLE: KAREN-LISE MYNSTER
JETTE-JULIE: MARIA RICH
ALLESANDRO: THOMAS W. GABRIELSSON
KJELD: BJARNE HENRIKSEN
FOTOGRAF: NICOLAJ KOPERNIKUS
SIMONE: ROSALINDE MYNSTER
HEINI: JOACHIM JEPSEN
TAXACHAUFFØR: MORTEN ROSE
GUIDE: FINN NØRBYGAARD