Artiklen indeholder reklamelink. (Hvad er det?)

Yayoi Kusamas prikker er nemme at genskabe. Og de klæder vores nordiske hjem, med det monokrome udtryk af kun to farver, eller en farve og sort.

Du kan prikke løs på alt muligt. Her er det to gamle lervaser, og en paphest fra en hobbyforretning.

Jeg har fundet et par gamle vaser og lavet Kusamas prik-univers på dem. En hyggelig lille beskæftigelse i de mørke vintertimer, og det er supernemt hvis du er heldig at have nogle Posca-tuscher, eller andre mærker af acryl-tuscher. Disse tuscher er velegnede, fordi de indeholder acrylmaling, som er dækkende. Og når det påføres med tuschens spids, kan du få et meget rent udtryk.

Vaserne er gamle lervaser, med mat overflade. Den matte, lidt porøse overflade gør, at de fint kan opsuge tuschen. Hvis du maler på overflader der er mere glatte, skal du først lave en test på et skjult sted, for at se om det kan holde.

Begge vaser har blomstermotiver, som jeg bare maler ovenpå. Det er en fin effekt under prikkerne.

Læs mere om acryltuscher her.

De to mønstre jeg har valgt på vaserne er vidt forskellige. Det ene er totalt styret, med hjælpestreger af blyant underneden. Det andet er tilfældigt, og her skal man passe på ikke at lave et gentaget mønster. Hvis du vil inspireres til flere prikmønstre, kan du google Kusama/billeder, og så skal du se prikker :-).

 

Her kan du købe Posca-tuscher i forskellige tykkelser. 

Vase nr. 1:

  1. Tegn en lodret streg med blyant på vasens ene side. Lav en markering foroven og forneden, vend vasen om, og brug markeringen til at finde det sted hvor stregen på den modsatte side skal være. Husk at blyantstregen kan viskes ud, så du skal ikke være bange for at tegne med den. Men lad være med at trykke for hårdt, så det kun er en let streg.

2. Lav nu endnu en streg mellem de to halvdele, i begge sider, så der er fire streger på vasen, een for hver kvarte vase.

3. Halver endnu engang med en ny streg. Så der er 8 lodrette streger i alt på vasen.

De 8 streger har fået store prikker. (Beklager, glemte at tage billeder før, fordi jeg var så optaget af at teste prikkerne :-)). Bemærk at vasen er limet, den var blevet “halshugget” og hele toppen var knækket af. Men efterhånden som prikkerne kommer på, træder skaden i baggrunden.

4. Begynd at lave store prikker på de 8 lodrette streger, med din acryltusch. Du kan jo øve på et papir først, hvis du føler dig mere tryg ved det. Husk, at når de er håndtegnede, er det svært at få dem helt ens. Det gør ingenting 🙂    Pas på ikke at gnide henover prikkerne med hånden, før de er helt tørre. Det vil være ærgerligt hvis de løber ud.

5. Når du har tegnet store prikker på alle de 8 lodrette streger, tager du igen blyanten, og tegner en lodret streg midt imellem to streger. Fortsæt til du har 8 streger, een imellem hver af de store prikker.

6. Tegn småbitte prikker, tæt på hinanden, på disse nye streger. Tegn på alle 8 streger. Vær omhyggelig med at prikkerne er nogenlunde lige store.

7. Nu skal du bruge blyanten igen. Tegn en lodret streg midt imellem de små og de store prikker. Midten ligger imellem ýderkanten på prikkerne, IKKE midt imellem stregerne. Læg mærke til, at der ikke er så meget plads imellem prikkerne på det smalle af vasen, og der er meget plads på det brede stykke af vasen. Det er denne effekt, der understreger vasens organiske form, og dybest set det der gør prikkerne interessante.

8. Med acryltuschen tegner du nu prikker på de nye streger (16 stk) i mellemstørrelse. Vær igen omhyggelig med at gøre dem nogenlunde ens. Men husk at små udsving blot gør vasen mere charmerende.

9. Slut med forsigtigt at viske alle blyantstregerne ud.

Her ser du Yayoi Kusamas forlæg til prikkerne på vase nr. 1. Mine vaser er diskrete og nordiske i farverne, men slå dig endelig løs, også med bundfarven. Læs mere om Kusama og prikkerne her.

 

Vase nr. 2

  1. Tegn de store prikker på vasen, efter et tilfældighedsprincip som du selv danner. Pas på at du ikke laver et alt for forudsigeligt mønster. Det er faktisk svært! Som udgangspunkt har de fleste lyst til at “lave orden” når vi skal tegne fx prikker. Vær opmærksom på at få prikkerne nogenlunde lige store, og pænt fordelt over hele vasen.

2. Når du har lavet hele vasen med store prikker, skal du igang med dem i mellemstørrelse. Tegn prikker ind imellem de store. Igen skal du passe på ikke at danne et alt for regelmæssigt mønster, og vær også opmærksom på at få den samme størrelse på prikkerne på hele vasen.

3: Slut af med prikker i ministørrelse. Det er nu du beslutter hvor meget vasen skal være dækket af prikker. Men se til at de er ligeligt fordelt over hele vasen, for at gøre det regelmæssigt at se på (selvom der ikke skal være et tydeligt mønster).

Kusamas version af dette prikmønster