Akvarel-farveblyanter

Hvis du får fat i en god kvalitet af disse tingester, er de altså ret fantastiske at arbejde med. Og nemme.

De fungerer som traditionelle farveblyanter, som du kan arbejde med præcis som du plejer. De har looket og følelsen af farveblyant. De kan præcis det samme – men – de kan bare også noget mere.

Det farvede bly er nemlig vandopløseligt, og på den måde kan du også bruge dem som akvarelfarver: Farver fortyndet af vand, som giver et transparent look til dine billeder.

Så du får altså to i én, både farveblyanter, og nem akvarel, alt efter hvordan du bruger dem.

Artiklen indeholder reklamelink (hvad er det?)

Her er fem teknikker du kan bruge til dine akvarelfarveblyanter:

1) Tegn først, derefter tilsæt vand.

 • Tegn dit motiv som du ville gøre det med almindelige farveblyanter. Med graduering af farven, fra tykt lag til tyndt lag, måske endda to farver gradueret ind i hinanden.
 • Gør en pensel våd, og mal ovenpå farveblyants-farvelægningen. Bemærk og nyd, hvordan farverne opløses og bliver dybere og mere intense.
1: tegn først, derefter vand.

2) Først vand, derefter farve.

 • Gør papiret, eller bare det felt du vil farve på papiret, vådt vha pensel.
 • Brug farveblyanterne ovenpå. De opløses med det samme, og arter sig helt anderledes end når papiret er tørt.
2. Først vand, derefter farveblyant.

3) Våd pensel – samler farve op fra blyant.

 • Gør penslen våd med vand.
 • Kør blyantens spids mod den våde pensel, så farven sætter sig i penslen.
 • Mal med penslen.
3: Våd pensel samler farve op fra blyant.

4) Lav en farvepalette

 • På et stykke kraftigt akvarelpapir tegner du en klat, faconen er ligegyldig, med hver af de farver du vil bruge. Der skal meget farve på.
 • Brug nu penslen og opløs farvene som om det var en traditionel akvarelfarveblok. Mal med farverne. Du kan også blande dem uden problemer, og lave nye farvenuancer. Til højre i billedet kan du se en blanding af gul og blå, og den grønne der kom ud af det.
 • Hvis der er meget pigment i blyanterne, kan det faktisk lade sig gøre at væde sådan et felt op igen senere, og trække mere farve ud af det.
4: Lav en farvepalette.

5) Traditionel farveblyant

 • Brug farveblyanterne helt traditionelt, uden at opløse dem. De fungerer fuldstændigt som almindelige uopløselige farveblyanter.
 • Kan også bruges ovenpå noget der har været opløst, men er tørret igen. Kan således give dybere effekter ved efterbehandling.
5: Traditionel farveblyant.

Kvalitet koster lidt mere.

Lige som alle andre farver og kunstnerartikler, får du mere pigment, jo flere penge du bruger på dem. Nogle af blyanterne på markedet opløses kun delvist, mens andre er 100% opløselige. Begge dele kan bruges alt efter om du vil have uopløst farve tilbage, eller ej. Det er svært at gennemskue hvilke der gør hvad, men her gælder reglen jo dyrere, desto mere pigment.

Start med et lille sæt.

Det kan sagtens lade sig gøre at blande farverne på papiret, så du behøver ikke at have det helt store sortiment fra starten, selvom det er lækkert. Start med en pakke med 12-24 stk, så kan du altid supplere efterhånden som du lærer blyanterne at kende, og finder ud af hvilke farver du mangler. (Følg evt. linkene herunder, hvor du kan finde både store og små sæt)

Du kan som regel genkende akvarelfarveblyanterne på, at de på deres påtrykte tekst har et lille penselspids-ikon. Herunder på billedet kan du se to forskellige firmaers akvarelmarkering. Måske har du allerede nogle akvarelblyanter i din samling?

Her kan du finde et link til 36 stk vandfarveblyanter fra Faber-Castell, af den rigtig gode slags. Hos Penstore.dk.

Og her er et andet link til Dervents InkTense akvarelfarveblyanter, 24 stk, som er fyldt med pigment. Her med rullepenalhus, så de er nemme at tage med, og godt beskyttede. Hos Proshop.dk.

Der er som regel en lille penselspids afbilledet på akvarelfarveblyanter, som tegn på at de er vandopløselige.

TIP:

Hvis du indimellem tager ud i naturen med din skitsebog, er de vandopløselige farveblyanter hurtige og effektive. Og rigtig smarte fordi de har flere funktioner. Hvis du supplerer med en vandpensel, som er en hul pensel med beholder til vandet, så slipper du for at skulle passe på den fine pensel og små bøtter med vand. Det er nemt og hurtigt at pakke ud og sammen igen.