“Mor, jeg kunne godt tænke mig sådan et armbånd. Men det koster 300 kr. Tror du ikke jeg selv kan lave det?”

Min datter kom og viste mig et billede af et perlevævet armbånd.

Jo, for pokker!!! Jeg har selv vævet en masse perlevævning som barn, og det er jo skægt at det er kommet frem igen.

Denne artikel indeholder reklamelink. (Hvad er det?)

Man kan købe færdige væve mange steder. Se fx denne fra CC Hobby. Men det er slet ikke nødvendigt. Man kan nemlig sagtens selv lave een. Og så kan den blive så bred og lang som man har lyst til.

I disse coronatider er det en skøn ting at kaste sig over, og endnu sjovere kan det være selv at lave sin væv. Her i denne artikel kan du se hvordan man selv laver den, og væver dit helt eget armbånd.

Lav en hurtig perlevæv

Først måtte vi ud i garagen og finde et stykke træ og nogle søm med små hoveder (stifter).

Så fandt vi en lineal og en blyant og stregede op på træet. Sømmene bankede vi i, i hver ende, med 4 mm’s afstand (passer til de perler man kalder rocaille-perler eller grønlænderperler) – og en perlevæv var skabt.

Længden på væven skal være længere end det man skal væve, for der skal være tråde tilovers i hver ende, til at hæfte med. Jeg vil foreslå at lave den 7-10 cm længere i hver ende. Vores væv endte med at være 35 cm (14 cm til armbånd og lidt mere end 10 cm i hver ende. )

Mønster og vævning

Min datter tegnede mønstret som hun gerne ville have, vi satte en trend på af knaphulstråd (fordi det er lidt tykkere end alm. sytråd, og holder bedre) og så var det ellers bare at væve derudad.

Den tråd der kører på langs af en væv, hedder trenden eller kæden (- og nej, det har intet med modens tendenser og strømninger at gøre :-))

Og den tråd der kommer ind fra siden (her er der perler på), hedder skuddet.

Knaphulstråden bindes godt fast, og så stramt som muligt. Den skal helst sidde helt oppe ved sømmenes hoveder, så det er muligt at få fingrene ned under trenden.
Sømmene der er brugt her, er ca en mm tykke, og der er præcis 4 mm imellem midten af hvert søm. Når tråden snoes rundt om sømmet, og kører tilbage til den anden ende, betyder det at der er 2 mm imellem hver trend-tråd. Det passer lige med en rocaille-perle.

Rito har lavet denne rigtig fine video hvor du kan se præcis metoden til hvordan du væver perlerne på trenden. (I videoen viser de det på en perlevæv som du kan købe, men som du ser på billederne ovenfor, kan du altså sagtens selv lave een på 5 minutter. )

– De 5 perler på tråden.
– Før tråden under vævningen.
– Læg perlerne op imellem trendtrådene og hold en finger under (som du ser på billedet)
– stik nålen igennem fra oversiden og fæstn perlerne.
– Træk tråden stram og flyt perlerne på plads.
– fortsæt med næste række.

Hvis du har brug for hjælp til perlevævsmønstre, kan du se en masse her på pinterest. Men du kan også sætte dig med en god gammeldags ternet blok, og tegne dine egne mønstre, en tern pr. perle.

Husk blot tommelfingerreglen: Du skal have een trendtråd mere end du skal have perler, i bredden. Så hvis du , som her, vil have 5 perler, skal du have 6 trendtråde.

5 perler, 6 trendtråde. Altid een trendtråd mere end antal perler, fordi perlen ligger i mellemrummet.
tre styk færdige armbånd, klar til montering.

Montering

Da Lauras armbånd var færdigt, klippede vi det af, med de lange trendtråde hængende ud. De blev hæftet ved at sy dem ud og ind af perlerne.

Dernæst monterede vi dem med et endestykke. Man kunne også have samlet trendtrådene med en stor perle, og bundet det i en alm. smykkelås.

Hyggelig sommer-terrasse-hygge. – og kort tid efter var hun igang igen med et nyt mønster.

Her kan du se forskellige låse hos CChobby. Både de flade, og dem der skal afsluttes med en perle.

Perler

Du kan bruge alle typer af perler. Dét du skal være opmærksom på er, at afstanden mellem kædens tråde er den samme som størrelsen på perlen. I dette eksempel har vi brugt Rocaiperler, men det kunne lige så godt have været større træ- eller glasperler. Bare afstanden mellem trådene passer til perlens størrelse.