To gange har jeg besøgt den specielle bygning dybt inde i Vejlefjorden, ved foden af byen Vejle.

Første gange var tilfældigt. I gode menneskers lag gik vi en tur på havnen, og pludselig stod den der. Bygningen.

I første omgang, på afstand, tænkte jeg at det var en mærkelig een. Underlig murstensfarve, sære buer, spøjs placering ude i vandet.

Så kom jeg tættere på, og underkæben faldt helt ned til fortovet.

WOW!

Murstenenes farve var helt fortryllende. De fine kig ud på vandet gennem buerne var utrolige. De forunderlige rum i underetagen, hvor alle kan komme ind, var helt forrygende, incl. kunstværker der hænger, lyser, spejler og skimtes under vandet.

Læg mærke til de individuelle mursten, der kommer i mange forskellige farver. Og intet er tilfældigt.

Bag bygningens opførelse står familien Kirk Johansen. Lego-familien. og de er IKKE bange for at tænke stort.

De har bedt den danske, internationale arkitekt Olafur Eliasson (har også lavet regnbuen ovenpå Aros) om at tegne huset. Og der sker altså bare noget meget spændende, når man beder en kunstner om at lave et hus.

Hvis man kigger på det med “almindelige” øjne, sådan som man kigger på de fleste hus der skal bygges, så er der alle mulige ting der skal tages hensyn til i forhold til pris, materialevalg, rationalisering af arbejdsgange, og alt muligt andet.

Men i dette tilfælde har man set bort fra det hele. Intet var umuligt. Alt kunne lade sig gøre.

Een af Olafur Eliassons kunstværker i byggeriet. Det er muligt for alle at komme ind og kigge på det, i den underste, åbne etage.

Fx så er mustenenes forbandt, deres rækkefølge og placering, forskellig på hver eneste række. Alle murstens placering er beskrevet med tegninger, og sådan får man de fantastiske farveovergange og nuanceforskellige, som er så spektakulære ved murværket.

Der er heller ingen mure der er lige! Alting runder i alle retninger. Da man byggede huset byggede man en lille forsøgsmur ved siden af, hvor man prøvede murene i forhold til de specialfremstillede vinduer. For at være sikker på at det kunne passe sammen.

Huset står ude i vandet, så inden byggeriet startede blev der slået spunsvægge i jorden, og området blev tørlagt, så man kunne få placeret huset.

Således er alle murenes sten-forbandt beskrevet.

Der er gratis adgang, og det hele er udendørs. Man kan gå rundt på havneområdet, og så kan man få lov at gå ind i de åbne områder i den åbne stue-etage. Her er der gavmildt strøet kunstværker rundt, af Olafur Eliason, som jo altid leger med rummet og personerne der møder rummet. Så der er små og store oplevelser alle vegne.

Der er mulighed for en omvisning i kælderen, hvor der er etableret et udstillingsområde omkring husets tilblivelse og design. Men det kræver at man har booket på forhånd (og ikke i nedlukkede corona-tider)

Øverst i huset har de firmakontorer, og derudover er der etableret en michelin-restaurant af de bedste. Begge dele er lukkede af, medmindre man har kontorærinde eller har booket et bord.

Så hvis du en dag står og har noget tid til rådighed, og du er i nærheden af Vejle, så kig ned på havnen, og få en fornøjelse for øjet, helt gratis.

Alle linjer er skæve og buede.