Hun har lavet hatte i 30 år i egen forretning i centrum af London. Hvert forår laver hun en ny kollektion af 30-40 hatte. Og oveni laver hun en stor mængde af specialbestillinger, lavet til den enkelte kunde. 

Een af disse kunder gennem mange år, har været afdøde Dronning Elisabeth. Ikke mindre end 80 af dronningens hatte har Rachel lavet, med sit lille team af hjælpere. 

I England har man en helt anden hattekultur end i Danmark. Det skyldes traditioner, fx Ascot væddeløb, som nærmest ikke kan lade sig gøre uden et særskilt optog af hatte. Men også mange traditioner omkring hatte til fester og særlige lejligheder.

For mange år siden havde vi også en hattekultur i Danmark, men nu om stunder er den næsten ikke-eksisterende, med mindre det er i små samfund hvor man laver den årlige hattefest eller lignende. Der findes enkelte små modistfirmaer og enkelte større arrangementer med hatte. Men det er – desværre – en sjælden ting.

Uddannelsen til modist i Danmark forsvandt for ca 10 år siden. Ordet modist betyder hattemager. På engelsk hedder det Millinery.

I England er faget også presset, men det er stadig så almindeligt, at man kan gå ind i en helt almindelig stofbutik i London og finde masser af materialer til hatte.

Modistbesøg i London Craft Week

I anledning af London Craft Week i uge 19, 2023, var jeg taget til London og havde lykkedes at få billet til et virksomhedsbesøg i Rachel Trevor-Morgans butik/firma.

Det blev et fantastisk besøg.

Rachel Trevor-Morgan personificerer en rigtig ærekær, detaljefixeret og hamrende dygtig håndværker. Hun er vild med hatte, og har været det siden hun som stor teenager gik i lære hos een af Londons fineste modister. Og allerede da hun var et par og tyve åbnede hun sin egen butik, hvor hun lavede hatte i baglokalet.

Nu er der gået 30 år. Hun er en af de bedste modister i London, og har lavet hatte til blandt andet afdøde Dronning Elisabeth og mange, mange, mange andre.

Værksted og showroom ligger placeret i en lille gyde i centrum af London. Et skilt på døren er alt hvad der fortæller om det eventyr der er på den anden side. Døren fører op af en smal trappe, til et lille showroom. På etagen ovenover er der et lille farveri. Og på øverste etage er der et værksted, hvor der dampes, klippes, formes og trylles.

Den lille dør som er eneste facade i Crown Passage i London. Til venstre ligger et lille skrædderi. Til højre et lille grafisk firma.

Rachel Trevor-Morgan med et klip af een af de mange hatte som blev lavet til afdøde Dronning Elisabeth.

Silkeblomster og fjerblomster

I denne artikel vil jeg fokusere mest på silkeblomster og fjerblomster. Fordi det er lidt i familie med crepepapirblomster, og dér har jeg jo en ret stor interesse i disse år.

Men i det lille firma laver de ALT i hatte. Og de farver selv det meste ind, så det kan passe præcis til den kjole eller dragt som kunden skal have på. Og selvfølgelig laver de også blomster og indfarvning og formning af fjer, selv.

En af Rachels medarbejdere er igang med at dampe en hatteskygge på en form. Hendes tre medarbejdere har hvert sit speciale. En former skygger og pulde over forme (en puld er hoveddelen på en hat). En er ekspert i at lave blomster af silkestof og bomuldsstof. Og en er ekspert i at klippe og forme fjer.

Her bliver lavet dele til blomster lavet af stift bomuldsstof. Læg mærke til at hun har en lille “rede” i den ene hånd. Heri presses blomstens blade ned, mens de formes oppefra med et varmt jern. På varmepladen bagerst til højre kan du se hvordan de forskellige kuglejern ligger og bliver holdt varme.

Hos Rachel Trevor-Morgan bruger de ikke specialjern til blomsterne. Kun de runde kuglejern. “Så bliver det jo bare ens hver gang” lyder svaret, da jeg spørger til brugen af jern der er formet som blomsterblade på forhånd.

Her kan man se nogle hvide fjer, som er blevet indfarvet i en præcis rosa nuance, som skal passe til en bestemt hat og kjole. Om lidt bliver de klippet i form og får en fornem placering på hatten.

En hårbøjle har fået en stor samling fjer klippet til, formet og samlet i en blomsterfacon.

Store farvede silkeblomster, overdådigt placeret på en lille pilleæskehat, med et slør.

Smuk rosa hat med en stor mængde silkeblomster og fine detaljer.

Nærbillede af en silkeblomst. Den er i en sart babylyserød, og de inderste blade har fået en grålig tone i indfarvningen, som giver en smuk nuance på blomsten.

En af de lidt vildere hovedprydelser.

Har du lyst til at se mere til Rachel Trevor-Morgans verden, så kig ind på hendes hjemmeside her.