(Denne artikel indeholder reklamelink (hvad er det?)

De fleste boghandlere landet over har kontorartikler og et lille udvalg i kunstnerartikler, og du kan også ofte få slagtilbud i de store kædebutikker, på skitsebøger, blyanter og farver. Desværre er det ofte af dårlig kvalitet, med lille mængde pigment, og hvis man går i gang med dem, vil man enten blive træt af det man frembringer, eller opleve at de billeder man har brugt lang tid på, falmer i dagslyset, fordi farverne ikke er lysægte.

Det kan altså godt betale sig at gå efter kvalitet. Og til det er der nogle butikker der er særligt gode.

Her er dem jeg altid tjekker ud, når jeg er i Aarhus eller København, og mange af dem har netbutik, så du kan stadig få de gode ting, selvom du bor langt væk fra dem.

Der har også sneget sig et par butikker ind, som ikke handler med kunstnerartikler, men som bare er sjove eller inspirerende, og som er på min liste over butikker jeg besøger regelmæssigt.

Art De Vos – kilde: Google street view

Den rustikke, og lidt hemmelige:

Art De Vos i Aarhus:

Klosterport 4. 8000 Aarhus C. www.aartdevos.dk

Indrettet som en gammeldags købmandsbutik, fra før det blev tag-selv-supermarked. Man er nødt til at tale med en ekspedient bag disken, som så henter fra hylderne, der mest af alt ligner et lager. Tilmed ligger det i en baggård, så man finder ikke bare butikken når man går forbi. Opslagstavler og butiksdiske er fyldt med brochurer og opslag fra private: tilbud om værkstedslokaler, kurser, og andre private tiltag.

Det hele har sådan et undergrunds-feel, som man ikke møder så tit.

Til gengæld kan man være sikker på at få suveræn hjælp, da de fleste ekspedienter selv er udøvende kunstnere. Vejledning og rådgivning er nærmest obligatorisk.

Alle materialer er i topkvalitet af den gode gammeldags slags. Papirer og lærreder, pensler og maling, ophæng og staffelier. Stort udvalg.

Og butikken har en stor og veludbygget webshop, så alle kan få fat i deres varer.

Den netbaserede:

Penstore

Netbutik med et kæmpe sortiment, af tegne og malematerialer af høj kvalitet. Meget stort udvalg af tuscher, penne, fineliners, markere etc.

Tingene kommer lynhurtigt, og jeg har endnu ikke oplevet at der var noget i restordre.

Netbutikken er oprindelig svensk, men de har en stor og veludbygget dansk side, og det er den jeg plejer at bruge.

Link til Penstore.

Stelling – kilde: Google street view

Den strømlinede:

Stelling, Aarhus og København

Stelling Papir og Penne. St. Kirkestræde 1. 1073 Kbh K. www.stelling.dk

Kæde med 5 butikker i København og én i Aarhus. Flotte butikker med masser at kigge på. Alt fra maling og pensler til malebøger og tuscher i alle arter. I kbh har de hver deres særpræg og sortiment. Her er både til den etablerede kunstner, og til amatøren der gerne vil prøve kræfter med det hele.

Butikken i st. Kirkestræde i KBH er én af københavns ældste butikker, og den fører især ting til tegning. Mange forskellige tuscher og penne, til fx Bullet journaling, som er en måde at lave en slags tegnet dagbog/kalender.

6 metoder til at lave kreativ dagbog, blandt andet bullet journaling.

En del af butikken hed tidligere Fyldepenne Depotet, helt tilbage fra 1938, og den bagerste del af butikken er stadig forbeholdt fyldepenne, blandt andet kan man købe penne fra firmaet Mont Blanc.

Firmaet har en stor webshop.

Architegn – kilde: Google street view

Den nørdede, diskrete:

Architegn – Arkitekturboghandel

Arkitektskolen i Aarhus, Nørreport 16, 8000 Aarhus C. architegn.dk

Lillebitte i to etager. Ser ikke ud af noget udefra, bare en opgang, men når du kommer ind finder du en tætpakket butik med masser af varer. Ikke så meget til maleri, men mere til tegning. Og så har de modelmateriale til at lave mockups af huse og bygninger. Det er meget spændende, og man får lyst til at bygge alt muligt i miniudgave.

Masser af papir, pap og kartontyper. Elastikker, markere, linealer, skæremaskiner, mapper, æsker etc. Og et stort udvalg af bøger, der spænder over design, arkitektur, havekunst, mode, indretning etc.

Bøger kan købes direkte i webshop.

Viking – kilde: Google street view

Den klassiske:

Viking, københavn

Store kongensgade 27, 1264 Kbh.  www.viking1914.com

Ja, de gode gamle klassiske Viking-blyanter! Men også masser af tegnematerialer, maleri og lærreder. Og bøger! Både om forskellige tegne- og male-teknikker, og om design og inspiration. Materialer til de professionelle: designere, kunstnere og reklamefolk. Og til seriøse amatører.

Stor webshop.

(Ligger meget tæt på Tranquebar boghandel, så de to frenkventerer jeg ved samme besøg, og sætter mindst en time af til dem tilsammen. OG slæber som regel bøger ud af begge butikker.)

Tranquebar – kilde: Google street view

Den berejste:

Boghandel Tranquebar

Borgergade 14, 1300 kbh k. www.tranquebar.net

Egentlig er det en rejseboghandel, men de har vildt mange flotte bøger, fyldt med spændende motiver. Og mange kunstbøger. (ingen kunstnerartikler). Ofte har de arrangementer om aftenen, efter lukketid, med oplæsning af forfattere, eller musik.

Midt igennem butikken står et langt bord, så man kan købe en kop kaffe, mens man shopper.

Ligger meget tæt på Viking, så det er oplagt at slå disse to besøg sammen.

Tutein & Koch – kilde: Google street view

Den med et bredt udvalg:

Tutein og Koch

Farvergade 8, København.  www.tuteinogkoch.dk

Stor butik med stort sortiment, meget tæt på Københavns Rådhus. Især skitseblokke har de meget af. Masser af maling og tegnemateriel. Akvarelpapir i stort udvalg. Udstillingsmaterialer, transport-rør og –tasker.

Stort udvalg i modelmateriale til at lave mock-ups med.

Personalet er hjælpsomt og meget imødekommende.

Fin butik med et bredt sortiment.

Hjemmeside er ny og mangler udbygning/shop (juni 2018) men det kommer forhåbentlig snart. http://www.tuteinogkoch.dk/

Terapihobby – kilde: Google street view

Den anderledes:

Terapi Hobby

Bøgekildevej 24, 8361 Hasselager (Forstad til Aarhus).      www.terapi-hobby.dk

Butik fyldt med hobbyartikler. Folkeskoler og institutioner over hele landet har købt undervisningsmaterialer her i mange år, og jeg kom her såmænd som barn med min mor, som underviste i oliemaling, og derfor også købte pensler og tuber her. Butikken har ikke ændret sig synderligt siden da.

For både institutioner og privatpersoner.

Kunstnerartiklerne er ikke helt samme høje kvalitet som i de ”rigtige” kunstnerartikel-butikker, men der er masser af produkter til øvning og til hobby. Desuden findes der alt til hobbybrug: ler, garn, perler, filt, stof, dukkefremstilling, mosaik, silkemaling mv. Til rimelige priser, og et MEGET stort udvalg.

Det ligner mest af alt et stort lager, og al moderne teori om butiksindretning er gået henover denne butik. Om vinteren, når det er koldt udenfor, kører en kæmpemæssig varmeblæser i perioder ud over det hele, som sørger for den rette temperatur. Imens venter alle på at den stopper igen, så man kan fortsætte evt. samtaler, og sætte lokkerne på plads.

Det er en meget anderledes butik, og et besøg er en oplevelse. Lukket om mandagen.

Firmaet har en hjemmeside, i øvrigt på 7 sprog, hvor man kan bladre i det meget store katalog online, og derefter bestille pr. mail. www.terapi-hobby.dk

Disse er bare dem jeg kender og besøger med jævne mellemrum. Kender du til andre butikker med et spændende udvalg til din kreativitet, så skriv det endelig i kommentarfeltet herunder. Jo flere anbefalinger, desto bedre. Og gerne fra hele landet.

Hilsen Tina Krøyer