SMK Open hedder det nye site.

Forestil dig, at du er en billedkunstlærer der vil lave t-shirt print med dine elever. men hvordan ved du om det er lovligt at I bruger de billeder i arbejder ud fra?..

eller…Du er i færd med at skrive en bog eller en skoleopgave, og vil sætte illustrationer ind, men du er i tvivl om om det er lovligt? ….

eller… Du vil gerne lave collager i dit nye fotoredigeringsprogram, men har faktisk ikke nogen ide om om du må offentliggøre dem uden træde nogen over tæerne?

Det er ikke tilladt at tage et tilfældigt billede og bruge til noget andet. For med hvert eneste billede eller maleri følger nogle rettigheder, og for at håndhæve den, har vi Loven om Ophavsret.

Loven er skabt for at kunstnere har en mulighed for at bestemme over eget værk, og få den aflønning der er helt berettiget. Kreativitet og originalitet bør belønnes.

Men – Det kan godt gøre det lidt svært for os der gerne vil arbejde kreativt med alt muligt. For med de mængder af materiale man kan hente på nettet, kan man lynhurtigt komme til at overtræde loven. Og det kan i sidste ende komme til at koste bøder mm.

Man kan også finde masser af sider med billeder på nettet til fri afbenyttelse, og det er skønt. Men ofte er det fotos, og hvis man nu gerne vil bruge malerier til sit kreative arbejde / dokumentation?

Hans Simon Holtzbecker, “Havetulipan”, 1649

Nu er der godt nyt til alle os der gerne vil lege med kunstværker.

Loven om ophavsret siger, at kunstnerens, eller kunstnerens efterkommeres ophavsret frafalder når kunstneren har været død i 70 år. Jeg har bøvlet lidt med det her på bloggen. Fx har jeg tøvet lidt med at skrive mere om farvelære, hvilket ellers er et fedt emne på sådan en blog her, men jeg må jo sjældent vise kunstværket, fordi jeg ikke har rettighederne.

Og så er det en vurdering hvor lang tid man vil bruge på at finde et egnet, kunstværk, hvor tidsperioden for rettighederne er udløbet. – eller alternativt gå igennem lange processer med at opnå tilladelse til at bruge et enkelt billede.

Og i mit daglige arbejde som underviser er der også voldsomme restriktioner om, hvad jeg må bruge eller ikke bruge i en powerpoint. Og det ER altså bare federe at tale ud fra billedmaterialer.

Men nu er der godt nyt til alle os!

Statens museum for Kunst har en kæmpe kunstsamling i deres arkiver. “SMK Open” hedder den.

Billeder vi kun sjældent eller aldrig får at se, fordi der ganske enkelt ikke er plads på museet. Faktisk er det kun 0,7 % af samlingen der er vist på selve museet.

Nu er disse “hemmelige” billeder ved at blive digitaliseret, og en enorm database vokser for øjnene af os.

Det rigtigt gode ved det her er, at der ligger en søgefunktion og der er sat tags ved billederne. Fx gik jeg ind og søgte “staffeli” da jeg skulle have illustrationer til artiklen om staffelier. Samtidig satte jeg kryds i feltet “fri brug”, og således kom kun de malerier frem som jeg havde ret til at bruge, uden at overtræde loven om ophavsret.

Og således kom blandt andre Michael Ancher til at hjælpe mig med at snakke om staffelier.

Rigtig, rigtig fed side hvor du hurtigt kan finde noget brugbart. Det eneste minus jeg sådan rigtig kan komme i tanker om, er at der jo ikke er noget moderne maleri imellem, kun forholdsvist gamle ting. Til gengæld kan du finde RIGTIG MANGE guldkorn, hvis du lige bruger lidt tid på at lede.

“Slagtet okse, Rom” af Theodor Philipsen, 1883

I “gamle dage” (for få uger siden) ville jeg have fremsøgt et billede jeg kunne bruge. Derefter sat alle mulige researcher igang for at finde ud af om kunstneren er død, og i givet fald hvornår, pga 70-års reglen. Elle overvejet om jeg skulle kontakte kunstneren, inden offentliggørelse her på bloggen.

Nu skal jeg bare lige trykke lidt rundt på siden, så har jeg brugbare resultater.

“Adam Oehlenschlâger” af J.F.Clemens, 1822

Her er nogle eksempler på hvad man kan bruge databasen til:

1: Du er en billedkunstlærer der vil lave t-shirt print med dine elever. I kan hente et kæmpe billedmateriale til at lege med, helt lovligt, og det i laver kan derefter offentliggøres.

2: Du er en billedkunstner, der har lyst til at integrere billeder i dine malerier. Du finder nogle egnede motiver og sørger for at de er til frit brug, skriver dem ud på noget egnet tyndt papir,og integrerer dem i dit kunstværk.

3: Du er een der gerne vil have noget på væggene derhjemme, og går ind og leder i databasen. Når du finder et egnet billede, har du mulighed for at skrive det ud i en høj opløsning, og du kan nu ramme billedet ind og hænge det på væggen, uden at du bliver beskyldt for piratkopiering.

4: Du er i færd med at skrive en bog eller en skoleopgave, der skal printes i mange eksemplarer, og kan her hente billeder til illustration, uden at skulle spørge nogen.

5: Du har en lille pudeproduktion. Puder du printer og sælger. Nu kan du hurtigt finde motiver til fri afbenyttelse, som kan printes direkte, og du kan roligt sælge det videre, uden at risikere at komme i knibe pga ophavsret…

6: Du laver collager i photoshop, men må jo faktisk ikke offentliggøre dem, fordi du bruger billeder andre har rettigheder til. Brug billederne fra SMK Open, så kan du også bruge dem offentligt.

Mulighederne er uendelige. Og det der er anderledes her, end andre online kunstsamlinger er, at du hurtigt kan vælge de “frie” billeder, og derved er det blevet meget hurtigere ikke at overtræde loven om ophavsret.

Statens Museum for Kunst er i besiddelse af 250.000 værker.

Der ender med at ligge over 40.000 af disse værker online i databasen, fx Vilhelm Hammershøi og Anna Ancher.

30.000 af online-værkerne er ikke længere beskyttet af ophavsret.

15.000 ligger i høj kvalitet.