Masser af tanker om klima og bæredygtighed på Formland. Og fokus på at få brugt det vi allerede har.

Det lykkedes endelig at få fagmessen Formland op at stå, efter at coronanedlukningen har haft så store konsekvenser, også for messerne her i landet.

Og det var skønt at være på messen igen.

(I artiklen er omtale af produkter/virksomheder. 
Der er hverken penge eller aftaler imellem mig og designerne. 
De er omtalt fordi jeg synes det de har er lækkert.)

Formland er en livsstilsmesse der har eksisteret i mange år, og de to gange om året den løber af stablen, fylder den alle hallerne i Herning Messecenter, som er et af landets største.

 

formland trendzone

Fra Formlands Trendzone, af Studie FlyHelsted.

 

Messen er fyldt til randen med ting til hjemmet: planter, krukker, møbler, diverse inventar, små smarte gadgets til hjemmet, livsstilsfirmaer, designmekka, nyopstartede og gamle medspillere. Og en hel hal dedikeret til mad og maddetaljer.  Kort sagt, et overflødighedshorn af lækkerheder og dejlig inspiration.

Formland er en lukket fagmesse, dvs den er ikke for slutkunden, men for alle de butikker og virksomheder der handler med livsstilsprodukter.

Jeg er kommet på messen i mange år, og det er altid hyggeligt at se nyheder og smarte trends, hvor nogle brager igennem lydmuren ud til kunderne, og andre aldrig bliver mere end en lille appetitvækker.

I år er det to ting som gjorde særligt indtryk på mig, og som jeg har lyst til at bringe videre her på bloggen:

 

 

Relifestudio.dk / lækkert design i bølgepap

De to designere, Andreas Petersen og Christine Hansson har fået en god ide med bølgepap. Ideen er set før, men det er lykkedes for dem at få lavet nogle ret fede produkter og sat i produktion. Og de er blevet taget rigtig godt imod på messen.

Andreas fortæller: – Vi limer bølgepappen sammen med noget der kaldes majslim, så alt er genbrug og bæredygtigt. og så bliver det jo ikke smidt ud, men brugt til noget godt. 

Og det er virkelig nogle lækre produkter, med en rigtig flot finish. Små sideborde, vaser, lamper og blyantsholdere med mere…

På standen er der både produkter i bølgepap, og hvide produkter. Min første tanke var, at de hvide var blevet malet, men nej. Det var helt forkert. De var lavet af valgplakater.

relifestudio.dk

Valgplakaterne giver en rigtig fed struktur, når de er skåret i en rund facon, og limet sammen i forskellige retninger af de inderste lameller.

 

Valgplakater nu om stunder er lavet af plast. Samme teknik som bølgepap, men i plast kaldes det kanalplast. Så kan det holde til vejr og vind i den måneds tid de skal hænge oppe i lygtepælene. Det vidste jeg faktisk ikke. Men set i lyset af hvordan valgplakater i gamle dage blev opløst, og træpladerne skiftede facon, når det var regnvejr, så giver det god mening.

Det giver til gengæld ikke særlig god mening i forhold til klimaet.

Men det hjælper jo kraftigt på sagen, at de bliver lavet om til møbler og inventar der kan holde længe.

– Nu nærmer vi os jo et kommunalvalg, så nu får vi snart masser af materialer at arbejde med. Vi spørger som regel politikerne om vi må bruge deres aflagte valgplakater. Og der er jo ingen der siger nej. Det giver mening.

Jeg er helt enig. Det giver mening.

Det var første gang at Relifestudio.dk var på messen. Jeg håber alt lykkes for dem og at de kommer igen.

 

Andreas Petersen fra Relifestudio.dk

 

 

 

Sille Windum

Sille Windums stand i cafeen.

Sille Winding – ecodying / Vildt spændende stoffer

Den anden ting der gjorde indtryk på mig, er en stand der var ubemandet lige da jeg var der søndag formiddag, men som interesserede mig vildt meget. Og vildt ærgerligt at Sille Windum ikke var til stede, jeg ville så gerne have snakket med hende.

Det var ikke en traditionel stand, men en stand der var integreret i en bæredygtighedscafe, skabt af Anette Eckmann. Her kunne man købe mad med bæredygtigt ophav, ting fra naturen, fokus på grøftekanter.

Og her, i den ene ende, fandt jeg Sille Windums lille stofmekka. Helt fantastisk.

 

Sille indfarver genbrugsstoffer med planter og madaffald.

Hver eneste stykke stof bliver forskelligt fra det andet, fordi materialerne arter sig forskelligt, og der ikke bliver indfarvet stoffer i mange hundrede meter ad gangen. Men kun små portioner.

De forskellige naturtilsætninger giver forskellige nuancer, men kan også indbyrdes variere i det uendelige. Det kan skifte alt efter hvornår på sæsonen de er plukket. Hvilket stof de kommer på. Hvor meget lys det har fået under og efter processen. Uforudsigeligt og meget, meget levende og totalt klima-bæredygtigt.

signe Windum

Eksempler på hvilke nuancer de forskellige plantefibre giver.

 

Sille er uddannet tekstildesigner fra Kunstakademiets designskole. Hun har en rigtig fin profil på Instagram, hvor du kan se hendes ting.

Jeg har tidligere skrevet om blandt andet ecoprinting, og det kan du se mere af her. Processerne minder om hinanden.

 

Silles reol på Formland fyldt med stoffer i alverdens naturlige nuancer.