På besøg på Hospice Søholm i Stautrup ved Aarhus, hvor jeg er inviteret på kaffe i drivhuset, til en snak om have, blomster … – og crepepapirblomster.

I drivhuset holder de seks frivillige, som holder den fantastiske sansehave omkring hospicet, en tiltrængt kaffepause. De mødes en gang om ugen og får styr på haven, som man kan gå tur i, sidde og nyde naturen i, børn kan lege i, man kan dufte i, eller blot plukke en buket med ind.

Mens vi drikker kaffe og snakker inde i drivhuset, lægger jeg mærke til hvad der sker udenfor. Det sker nemlig et par gange at der kommer en medarbejder ud i haven og plukker en lille buket i den nyudsprungne forårshave. Buketterne bliver brugt flittigt ved bakker med mad til patienterne. Til buketter der trækker haven ind i huset, med hilsen udefra. Her handler alt om lindring til både patienter og pårørende. Også med små blomsterhilsner.

 

Gitte og Anette, som er frivillige og laver havearbejde om sommeren og crepepapirblomster om vinteren, på Hospice Søholm, i Stautrup ved Aarhus.

 

Crepepapirblomster gør gavn på flere måder.

To af de frivillige her i drivhuset, Gitte og Anette, begyndte for et par vintre siden at lave crepepapirblomster på hospicet. Jeg har flere gange haft kontakt med Gitte om projektet, og også doneret crepepapir til det.  For papirblomsterne har flere funktioner på stedet.

De bliver brugt om vinteren til de samme ting som de friske blomster om sommeren. På bakker til patienterne, rundt på gange og fællesarealer til pynt og fornøjelse, gerne monteret på grene fra sansehaven. Så der er blomster hele året på Søholm.

Men også det at lave blomsterne har de to kvinder indført. Ind i mellem, i løbet af vinteren, sidder de i fællesarealerne og laver blomster, og så kan pårørende eller patienter der kan, komme og være med, hvis de har lyst. Eller blot sidde og betragte blomsterne komme til verden, og måske få en med tilbage på værelset.

Det har vist sig at være en ret fin ting for alle. Der er både adspredelse og fordybelse, og skønhed og små hilsner i blomsterne.

Det er fantastisk, og en meget, meget fin måde at bruge blomsterne på.

 

Foran Hospice Søholm, hvor Gitte tager imod.

 

“Vi kan godt bruge nogle blomster…”

For noget tid siden talte jeg igen med Gitte, og hun sagde henkastet: ”Tina, hvis du på et tidspunkt har nogle blomster i overskud, så skal du vide at vi næsten ikke kan følge med efterspørgslen herovre. Vi vil altid gerne overtage nogle af dine hvis du har ekstra.”

Det skulle Gitte ikke sige mere end en gang.

Jeg har altid mange blomster og dette var da den mest fantastiske måde at bruge dem på.

Så forleden pakkede jeg nogle buketter, og skrev til Gitte: ”Hvornår må jeg komme?” – og derfor sidder jeg nu i den fantastiske have og drikker kaffe med seks frivillige haveentusiaster.

 

Inspicering af blomsterne, med ideer til hvordan man nemt kan stille dem på en bakke, uden en vase.

 

 

Hospice Søholm

Hospice Søholm er en selvejende institution, med mere end 60 frivillige (og en venteliste). Her sætter man stor pris på hjælpen fra de frivillige. Vibeke Harrit er frivilligkoordinator, og holder styr på dem alle. Og nu vil hun stille alle de nye papirblomster klar i et rum, så alle medarbejdere kan hente fra dem når de har behov, når haven ikke mere kan levere, og når Gitte og Anette har brug for aflastning. Så der altid er en blomst at få, enten frisk fra haven, eller i papir.

Tak fordi jeg måtte komme på besøg. Det var en stor oplevelse.

 

Et dejligt besøg med et godt formål. Her griner jeg med Vibeke Harrit, som er frivilligkoordinator på Hospice Søholm, og Gitte, som er frivillig og laver crepepapirblomster på stedet, til patienter og pårørende.