I det store undervisningslokale summer det af liv og stemmer. Nogle koncentrerer sig dybt med pensler og lærred. Andre diskuterer farveblandinger og konsistenser, og i et hjørne gives flere dessiner til at få lavet dagens motiv.

Jeg er på besøg hos Christina Monrads maleskole Kreativ Energi i Østjylland. I denne uge er det sidste uge af børnenes sommerferie, og Christina afholder sommerskole. Men resten af året, efterår, vinter og forår, er det voksne kursister i det store værksted.

 

kreativ energi christina monrad

Christina Monrad med elever på sommerskolen. Resten af året er det voksne kursister der kommer på værkstedet.

 

I sommerskolen for børn er der et nyt tema hver dag. I dag skal de lave et akrylmaleri hvor de bygger et blomsterbillede op af forgrund, mellemgrund og baggrund, og der blandes farver og bruges pensler og trykskabeloner i store mængder. Christina går rundt imellem alle børnene og hjælper dem i gang hvis de er gået i stå, eller har ting der undrer eller forvirrer dem. Der er stort fokus på processen, med en opgave som de unge mennesker kan magte, så de også bliver færdige og har et produkt ved dagens slutning.

Resten af året er der andre temaer på kursusprogrammet.

Én af de største er Tuschballade, som Christina har arbejdet intenst med i flere år. En teknik hun blev inspireret til på en malerejse, og så har videreudviklet. Det går ud på at man starter med at ”vaske” et stykke papir med stænk af flydende tusch, og derefter afsøger og udvikler motiver i billedet, som efterbearbejdning.

Og det er en teknik som kursisterne rigtig godt kan lide. Mange booker flere dage i træk, for at komme i en rigtig god proces, og nyder den kreative energi som processen giver.

Men kursusprogrammet byder også på akvarel, portrætmaleri og meget mere.

 

tuschballade

Materialer til “tuschballade”. – Flydende tusch i forskellige farver, pipetter og små plasticbægre.

 

Christina Monrad er autodidakt maler, og har malet hele sit liv.

Da hun som ung skulle vælge uddannelse, vaklede hun imellem om hun skulle gå kreativitetens vej, eller om hun skulle være mere fornuftig og vælge en naturvidenskabelig uddannelse. Hun havde nemlig altid været glad for tal og matematik, og hendes jordbundne opvækst i Esbjerg gjorde, at det var matematikken der vandt, så hun gik i gang med en ingeniøruddannelse på Ålborg Universitet.

Men hjemme på det lille kollegieværelse kunne det godt være svært at komme rundt, fordi det altid var fyldt med papir, pensler og farvepaletter. Maleriet var en evig kærlighed.

Som færdiguddannet gik hun i gang med en karriere som energi-ingeniør, og har arbejdet i en række store virksomheder, men maleriet gik aldrig i stå. Heller ikke selvom hun blev gift med Jesper og de fik to små drenge. Lærrederne var altid i gang.

 

Der skulle ske noget nyt. Drømmen skulle afprøves.

Efter 20 års karriere kunne hun pludselig en dag mærke, at nu skulle der ske noget nyt. Hun havde længe drømt om en maleskole, og selvom hendes to faglige ben, maleriet og ingeniørjobbet, var meget forskellige, måtte det kunne lade sig gøre at kombinere dem.

Så hun sagde sit faste job op, og havde i stedet forskellige freelancejobs for gamle kunder, og så gik hun i gang med at udvikle sin maleskole.

Det er 5 år siden nu.

Og maleskolen går rigtig godt. Der har efterhånden været rigtig mange kursister forbi Christinas kreative univers. Og mange kommer igen… og igen…

 

monrads kreativ energi

 

Christina har stadig sporadiske ingeniøropgaver, men efterhånden er maleskolen hendes hovedbeskæftigelse. Helt fra starten gennemførte hun kurser på Østerskovgaard i Østjylland, og har fornylig indviet et nyt og lækkert kursuslokale.

Østerskovgaard er et tidligere landbrug, som nu huser et større antal events, festlokaler og andre arrangementer. Man kan både spille minigolf, overnatte, spille traktorskak, petangue og meget mere. Flere forskellige hobbyklubber har lokaler på stedet, og midt i det hele har Christina sit skønne kursuslokale.

 

 

kreativ energi christina monrad

Det store rummelige undervisningslokale, hvor der er plads til at udfolde sig.

 

 

tuschballade

Tuschballade i de første stadier

 

christina monrad tuschballade

– Og dyb koncentration ved viderebearbejdelsen… – med meget stor fokus på processen.