Hun er rolig, tænksom og smuk. – Og så tegner hun som en drøm og laver de mest fantastiske illustrationer. Bare fordi hun har lyst.

Silke Kjærsgaard Sørensen på 23 år har altid en lille skitsebog i tasken. Hun har givet mig en skøn rundtur i sine skitsebøger og lukket mig ind i en helt fortryllende verden af fantasi, følelser, tanker og poesi.

Jeg har kendt Silke i et par år. Hun er i gang med at uddanne sig til Beklædningshåndværker på VIA University College i Aarhus hvor jeg selv underviser, så hun har været min elev.

Men ret hurtigt opdagede jeg, at Silke var en skitsebogselsker, præcis lige som jeg selv.

Det er længe siden jeg har haft hende, for hun er gået videre på uddannelsen, men jeg har gået og holdt lidt øje med hendes tegnerier på afstand, og spurgte for nylig om hun havde lyst til at vise nogle af alle hendes tegninger her på kroyerskvarter.dk.

Det ville hun heldigvis gerne.

 

 

 

Nogle gange er der bare noget der banker på

Silke arbejder både i skitsebøger og på større papirer og lærreder. Hun har altid tegnet, men da hun var ca 12 år, i 6. klasse, tog det for alvor fart for hende. Hun opdagede at hendes sind kunne lide at få lov at tegne. Så hun er meget regelmæssig, og har altid en skitsebog med i tasken.

“Det er som om der nogen gange bare er noget der står og banker på. Og så må jeg åbne døren og gøre noget ved det. Nogle gange kan det være nogle lidt absurde motiver. Men jeg bruger egentlig ikke så meget tid på at spekulere på hvorfor det kommer… “ fortæller Silke, mens jeg kigger rundt i skitsebøgerne, og spørger ind til motiverne.

Nogle gange giver det mening i forhold til mit liv. Men måske er det bare fantasien i mit hoved der skal have noget ud. Det er ikke altid dybt. Men jeg nyder det. Ellers ville jeg jo heller ikke gøre det.    Jeg kan også godt være bange for at glemme den tanke der lige dukker op. Så er det godt at få det ned i skitsebogen.”

I nogle perioder er det hver eneste dag hun sætter streger i bogen. Andre gange kan der gå op til et par uger, men så skal hun også i gang igen.

“Jeg holder ikke styr på det. Men kan mærke når det skal være. “

Da Silke kom på efterskole, blev tegningen intensiveret. På efterskolen havde hun fashion design og billedkunst, og alle sanser blev vakt.

Nu bruger hun tegningen som effektiv lynafleder, når hun ikke arbejder i sin skole og praktik.

 

 

Frygten for ikke at være god nok

Men der er et lille spøgelse, og det er frygten for ikke at være god nok. Selvom Silke laver flotte tegninger, er hun alligevel hele tiden drevet af at blive bedre. Men frygten for ikke at være god nok kan også være en hæmsko.

“Jeg kan godt spænde ben for mig selv. Jeg tænker at nogle er bedre end mig. Og så begynder jeg at fokusere for meget på det tekniske, i stedet for bare at tegne og lade fantasien arbejde.”

“Hvis jeg var ligeglad med om det var grimt, ville jeg få lavet meget mere” erkender Silke. På den anden side kan hun mærke en ro der kommer med alderen, for hun er blevet meget bedre til at arbejde i det offentlige rum, og blive set af andre mens hun tegner.

“Folk er nysgerrige. Jeg har øvet mig i at arbejde i det åbne rum. I starten ville jeg ikke have at folk kom og spurgte til mig. Jeg var bange for at folk skulle tro at jeg troede jeg var noget. Jeg ville bare gerne tegne.   –  Men det er jo åndssvag overtænkning og det kan være fucking ligemeget.”

 

 

Men hvis Silke i perioder er lidt privat omkring sin tegning, ved hun hvad hun skal gøre. For det er ok at have lyst til at være privat.

“Når jeg går op i størrelsen og arbejder på papir eller lærred er det meget tydeligt for andre hvad jeg laver. Det kræver plads og jeg tænker mig mere om. Med en skitsebog er det mere privat. Den kan lukkes, og ingen ser den. Det kan være ret dejligt.”

 

Fremtiden?

Silke er usædvanlig reflekterende og  tænksom for sin alder, omkring processerne. Tænk hvad hun kan føre det til?

I første omgang skal hun være færdig som beklædningshåndværker, hvor der jo også er ret meget tegning af tøj og detaljer. Men der ligger også en lille drøm om at illustrere børnebøger engang.

Du kan se mere til Silke på hendes to Instagramprofiler @lazylinesbysilke   og @silkesadolin.

(Og så er hendes makeup iøvrigt også ret interessant at kigge på. Nogle dage bruger hun simpelthen sit ansigt som lærred for fantasien. Men det er en helt anden historie.)