Hvorfor virker det som om det crepepapir jeg har købt er forskelligt? Skal der være maskinstriber eller ej? Har rullerne ikke samme vægt? Er det ikke fra det samme firma? Har jeg fået noget forkert? Er det dårligere crepepapir?  Hvad sker der?

Der er masser af reaktioner på at crepepapiret fra Italien er ved at miste sine maskinstriber.

 

Det var i februar 2023 at jeg første gang hørte om det, ved et møde med Francesca og Fernando fra Italienske Cartotecnica Rossi.

Det Italienske firma som, efter min mening, laver det allerbedste crepepapir, og har lavet det til italienske blomsterhandlere i over 100 år, havde besluttet at maskinstriberne på 180 g’s papiret, som går på tværs af creppen, vil blive fjernet på al fremtidig produktion af 180 g’s crepepapir.

Så efterhånden som firmaets lagre bliver tømt, tager det stribefrie papir helt over.

Da vi sad der i februar på messen i Frankfurt, havde de en enkelt rulle med, der var uden maskinstriberne, i 180 g’s papiret. Den blev vist frem med højtidelige miner.

cartotecnica rossi italiensk crepepapir

Fra mit møde med Francesca og Fernando fra Cartotecnicarossi i februar 2023.

Er maskinstriberne irriterende?

Der er mange, især begyndere, der synes at maskinstriberne er temmelig irriterende at have, når man skal lave blomster. Det gjorde jeg også i starten, da jeg begyndte at lave blomster tilbage i 2018. Jeg synes de var forstyrrende, og jeg syntes det var det eneste jeg så.

Men der gik ikke ret lang tid før jeg var blevet ganske glad for dem, i sær i forbindelse med at skulle klippe delene ud af papiret. Det var enormt nemt at kalkulere hvor meget man skulle bruge, da der var præcis 5 cm imellem hver stribe. Og især da jeg begyndte af farvemanipulere papiret (se i min bog nr 2 “crepepapirblomster 2, farvning og finesser”) forsvandt fokus helt og aldeles fra maskinstriberne. De forsvandt simpelthen i alt det andet, og jeg tænkte aldrig over at de var der. Men jeg nød at papiret var hurtigt at klippe i passende stykker, da jeg havde stregerne at klippe efter.

Så helt personligt er jeg een af dem der er lidt ked af at de forsvinder. – Og jeg har gemt en del af papiret med maskinstriber i mit personlige lager, som ikke har noget med webshoppen at gøre.

Et eksempel: Da jeg for nylig skulle klippe en masse aflange dele til støvdragerne i en masse Margueritter der skulle laves i forbindelse med et event på Koldinghus: Der var jeg i gemmerne og finde noget solgult med maskinstriber, for det var meget, meget nemmere at klippe mange aflange stykker i en fart, fordi jeg havde maskinstriberne at klippe efter.

 

 

italiensk crepepapir maskinstriber

Det er enormt nemt at klippe fx stykker til marguerit-støvdragere, når man har maskinstriberne at klippe efter.

Men hvorfor er maskinstriberne der egentlig?

Maskinstriberne har oprindeligt en meget vigtig funktion. Papiret blev i sin tid, for over 100 år siden, udviklet til blomsterhandlerne i Italien, som pakkede buketterne ind i papiret. Når blomsterhandleren skulle pakke ind, skulle papiret ofte klippes smallere, og så var det superlet lige at klippe efter maskinstriberne, som ligger med præcis 5 cm mellemrum.

Blomsterhandlerne er for længst stoppet med at pakke ind på den måde, i Italien. Men da maskinerne nu en gang var indstillet til det, fortsatte produktionen med maskinstriberne, og papiret fandt vej til hobbyfolket.

Nu er maskinerne blevet justeret, så alle maskinstriberne forsvinder.

Cartotecnica Rossi besluttede at det skulle ske fortløbende, efterhånden som farverne blev udsolgt og skulle nyproduceres fra dem. Og da de har mange farver, og ofte har store lagre, så tager det tid. For nylig fik jeg nyt papir hjem fra fabrikken, og rigtig meget er ved at være uden maskinstriber, men der er stadig farver hvor de ikke er væk endnu. Så det er en fortløbende proces, som kommer til at tage tid, indtil hele lageret er skiftet ud.

Så derfor kan du oplever at en forsendelse med crepepapir i mange farver, består af en blanding af papir både med og uden maskinstriber.

 

 

buket italiensk crepepapir

Her er et eksempel på hvordan blomsterhandlerne brugte crepepapiret i gamle dage. En bølget kant og papiret klippet til så det passer i længden. Her er det en stor buket med papiret brugt i fuld bredde, men til mindre buketter skulle papiret være smallere.

 

Nu forsvinder striberne, og hvad så?

Tjaaa. Du skal fremover nyde, hvis du skal lave store blomster, at du ikke skal kæmpe med placering af striberne. Det ser jeg som en kæmpe fordel. For papiret har jo den samme gode, kraftige kvalitet.

Men papiret kan godt virke anderledes, når man står med en rulle af det nye papir. For det kan virke tyndere. Men det skyldes at maskinstriberne ikke er der mere til at “stabilisere” rullen.

Skal du lave små blomster må du fremover være mere aktiv med en lineal, især hvis du vil spare på papiret og kun tage de nødvendige afmålte stykker af, til en omgang klipning af fx kronblade.

Da papiret bliver lavet på de gamle maskiner, vil der stadig være en lille forskel på de forskellige ruller, fordi maskinerne laver creppen lidt forskelligt. Nogle er lidt grovere end andre. Men det hele har sin helt egen charme, og det giver variation til dine blomster. Og det er jo noget af det der giver det naturlige look.

Og har du stadig nogle ruller med maskinstriber? Så nyd at de er nemme at klippe efter. Jeg passer i hvert fald GODT på mine “gamle” ruller.