I dag kan du lære at lave efterårsløv på akvarelpapir. Der arbejdes med den teknik der hedder vådt-i-vådt, og hvis du er en kontrolfreak vil du opdage, at dette er en rigtig god øvelse i at slippe kontrollen. Du kan nemlig ikke vide, om farve og papir vil helt det samme som dig. Men det betyder til gengæld, at du vil få et meget levende blad til sidst. Så kast dig ud i det, og se hvad der sker…

Du får det bedste resultat med rigtigt akvarelpapir,  fordi det er skabt til at opsuge en masse vand.

Det skal du bruge:

  • Akvarelpapir. Jo kraftigere desto bedre. Det jeg arbejder på her er 300 g/m2.
  • Akvarelfarver
  • Vand i et lille bæger
  • En pensel, ikke for lille. Den jeg arbejder med her er str. 12.
  • En blyant (til at tegne bladet op. Enten i frihånd eller efter skabelon. Du kan downloade en gratis pdf-skabelon her på siden)
  • Malertape og en tilfældig plade til opspænding. (ikke livsnødvendigt, men rart at arbejde med.)

Fremgangsmåde:

  1. Spænd papiret op på pladen med malertape rundt i kanten.
  2. Tegn omrids af bladet. (du kan gøre det på fire måder: a) tegn i frihånd, b) klip skabelonen ud og tegn rundt om den (download pdf) , c) brug metoden med kalkerpapir, beskrevet i indlægget med mindfulde streger. d) du kan også bare tage et tilfældigt blad fra et træ og tegne rundt om det. )
  3. Gør det optegnede blad vådt over det hele. Akvarelpapiret kan suge rigtigt meget vand, og det er dét der skal arbejde med at fordele farven, efterhånden som du få den på. Du skal være meget nøjagtig rundt i kanterne.
  4. Klargør de farver, som du skal bruge. Akvarelfarver skal altid lige blødes lidt op. Fyld penslen med vand og dryp det ned i de farver du skal bruge. Så opløser de sig og er klar lige om lidt.
  5. Begynd at lægge farver på. Start med den okkergule. Kom vand på penslen og dyp den i farven. Fyld penslen op med farve. Der kan være rigtig meget farve i en pensel. Læg farven på tilfældigt rundt på bladet. Ikke helt ud til kanten, og lad også nogle lyse felter stå. Læg mærke til hvordan farven fordeler sig, uden at du gør noget for det. Papiret gør sit arbejde for sig. Hvis du er en kontrolfreak får du her den ultimative træning i at slippe kontrollen.
  6. Fortsæt med en mørk farve i kanterne. Ikke over det hele, bare sådan lidt rundt omkring. Den arbejder også af sig selv, mens du venter. Her bruger jeg farven rå umbra, som er sådan lidt brunlig-grå.
  7. Læg andre farver på. På dette blad har jeg valgt at lægge lidt rødt på, tilfældigt forneden til højre, og noget olivengrønt foroven til venstre. Med lidt ekstraklatter hist og her. Men kig godt på de “ægte” blade. Der kan være mange farvetoner.
  8. På et tidspunkt vil du få store våde ”søer” på billedet, af overskudsvand. Det kan godt tørre lidt underligt op, så det vil jeg anbefale at du fjerner: Gør penslen tør ved at presse et stykke køkkenrulle eller en klud rundt om den. Sæt den forsigtigt ned i ”søen” og se hvordan den suger vandet op. Pres penslen tør igen og sug den næste sø op.
  9. Til slut kan du vha penslen fordele farven lidt rundt i bladet. Da det hele stadig er vådt, kan det sagtens justeres lidt.
  10. Det kan også være at du vil have lidt mørke kanter understreget lidt yderligere. Kontraster er flotte. Og når du lægger lidt mørkt i kanterne igen, vil du se hvor skarpt det kan blive, lige præcis i overgangen mellem det våde papir og det tørre papir.
  11. Vent på at akvarellen tørrer, og vupti! hvis du har en skitsebog/art journal, kan du jo lime den heri 🙂

Her er brugt samme teknik, på et andet blad. Du kan ane blyantsstregerne, og også se hvor den skarpe opdeling mellem det våde og det tørre har været.

Det færdige blad fra denne vejledning. Blandet med “ægte” smukt efterårsløv.