Min mor har givet mig en stak ”Tidens Kvinder” udgivet mellem 1940 og 1970. Jeg kan godt lide historiens vingesus, og det er en fornøjelse at læse sproget, muntres over emnevalgene, og overveje tidens gang. Og nutidens kvindeliv bliver sat i perspektiv, når man læser fx brevkassen. Læs fx Saras spørgsmål i brevkassen, i nr. 45, året er 1960:

 

“Kære Ella. Min mand vil ikke have at jeg må lære at køre bil, fordi han synes, at det er farligt med de søndagsbilister. Han har vognen til daglig, men jeg synes, at han kunne unde mig den fornøjelse at låne den af og til. Han påstår, at det er lutter omsorg for mig, og at han aldrig turde have mig kørende rundt i min egen miniaturebil, selv om vi havde råd til to. Skal jeg tro på den? Jeg er ikke den forfjumrede type, men en rolig driftsikker pige. Er det umoralsk at stjæle af husholdningspengene til køretimer bag hans ryg?

Sara.”

 

Hvorefter fru Ella svarer:

“Hvis Deres mand tror, at De er hans lille hjælpeløse mus, kan det godt være forklaringen på, at han ikke vil have dem til at lære bilkørsel. På den anden side er det forståeligt, at de hugger af husholdningspengene til køretimer, men hvad vil De stille op med kortet, hvis han ikke vil lade Dem bruge det? Det er vel en uoverkommelig historie at skrabe sammen til eget køretøj ved hjælp af manipuleren med kostplanen?

Nå, men pøj til køreprøve.”

 

Sådan lød svaret!!!

De, der har læst “Camille Clouds Brevkasse” af Line Knutzon (om en fiktiv brevkasseredaktør, som giver sine læsere tørt på!), vil formentlig tænke: Er der kommet en to’er?

Men nej, dette er en gravalvorlig brevkasse, skrevet af og til kvinder, for 57 år siden. Oversat til nutidsdansk siger den gode Ella: ”God fornøjelse med at prøve, men du får ikke en skid ud af det!”

 

I dag, d. 8. marts, er det kvindernes internationale kampdag. Den blev indstiftet i 1910 i København på en international Kongres, som havde som et af sine formål at opnå valgret for kvinder. Valgretten for kvinder blev indført i 1915.  Dagen blev fortsat brugt til at markere ønsker om kvinders rettigheder, efter dette.

Efter 2. verdenskrig var der stille omkring dagen, men i 1974 genoplivede rødstrømpebevægelsen den, nu med fokus på ligeløn, seksualitet og husholdning. Da Sara skrev til fru Ella, i 1960, var det altså i en periode hvor kvinders rettigheder ikke havde særlig stor bevågenhed. Meeen – noget må der have ulmet.

 

Uh, jeg er så nysgerrig på, om den gode Sara tog kørekortet i smug? Og om ægtemanden ”gav efter”. Eller om hun faldt tilbage og lod være, og måske rykkede på det et årti senere, da rødstrømperne, den seksuelle revolution og eksperimenter med samlivsformer tog til?

 

Ingen, hverken mænd eller kvinder, i dagens Danmark ville reagere sådan i dag. De fleste ville tage det som en selvfølge, at begge har kørekort, og husstande med to biler boomer. Og det skyldes jo blandt andet at kvinder har kæmpet for ligeret på mange fronter siden da. Og rigtig mange ofrer ikke dagen megen opmærksomhed, og falder lidt tilbage i stolen fordi “vi har det godt”. Meeen – så kan vi jo kigge udenfor landets grænser:

I saudi-arabien har kvinder netop fået lov til at køre bil, det skete i sept 2017. Men de kan ikke selv leje en lejlighed, ikke anskaffe sig et pas, og ikke rejse ud af landet uden sin mands godkendelse. (Landet har 30 millioner indbyggere, og vi kan vel godt gå ud fra at ca 15 millioner er af hunkøn, ikke?)

I Nordkorea (15 millioner indbyggere), er det ikke mere end et par år siden at Kim Jong-Un nådigt gav alle kvinder lov til at gå i LANGE BUKSER!

Mange kvinder i udviklingslande bliver omskåret. Nogle bare et lillebitte snit, men rigtig mange bliver lemlæstet for livet, med store gener til følge.

Mange, mange kvinder indgår i tvangsægteskaber over hele kloden. I indien og Pakistan er det almindelig praksis for mange uuddannede mænd, at overhælde kvinden med syre, og derved vansire hende, hvis hun overlever, fordi han ikke er tilfreds med hendes ydelser, i hus og seng.

I Afghanistan skal mange kvinder spørge deres mand, når de vil forlade den fælles bolig. Og han har ret til at få hende smidt i fængsel, hvis hun gør det uden at have fået lov.

-og der er mange, mange flere eksempler.

 

Lad os huske på det, hvis vi tænker at det ikke er en dag der kommer os ved. Vi er kommet langt, siden 1960. Men overalt på kloden sker der undertrykkelse af kvinder, hver eneste dag.

Glædelig Kvindernes Internationale Kampdag.