I denne sommer har jeg malet street art på fliserne foran mit drivhus. Det tog pænt lang tid, både pga tørretid, men også fordi det er ferie, med andre aktiviteter ude i verden.

Det var en lidt beskidt affære, fordi der hele tiden kom sandskorn flyvende og myrer vandrende. Da jeg var færdig med ydersiden føltes det ikke færdigt, så der kom også lidt på indersidens gulv. Og lige nu undertrykker jeg en trang til at male hele gulvet.

Jeg kan enormt godt lide at arbejde i sort/hvid, så det valgte jeg at gøre i mit ”piece” (ja, det hedder det nemlig, når man har malet noget street-art-agtigt i det offentlige rum. ) Sådan, ret doodle-agtigt.

 

Jeg kan jo lige så godt stå ved, at jeg ikke er en særlig autonom graffitimaler. Jeg er en totalt flinkepige, der aldrig kunne finde på at tage ud i verden og male på ting som jeg ikke ejer.

Alligevel er jeg helt vildt fascineret af streetart, og vil gerne prøve de forskellige discipliner. Jeg synes metoderne er inspirerende, og det kan sagtens lade sig gøre at tage de forskellige måder ind i den private male-atmosfære. På malerier, i skitsebogen, som en del af din art journaling, eller…ja… i haven… Og jeg har planer om at lege med flere discipliner fremover her på bloggen, forhåbentlig som god inspiration til dig.

 

Jeg har ingen forventninger om, at dette drivhus-PIECE vil stå lige så flot næste sommer. Måske forsvinder halvdelen af en kommende isvinter? Måske vil det slippe i små felter, dér hvor der var beskidt underlag i de gamle fliser? (selvom jeg gjorde det rent inden). Måske vil det bare falme? jeg ved det ikke! Hvis det går helt galt, og jeg ikke kan holde ud at se på det, så må jeg jo skifte fliserne.

Men man kan jo også håbe på, at det vil falme med anstand. Få smuk patina, og ældes som en smuk gammel dame.

 

Disse materialer brugte jeg:

 • Sort og hvid maling. Jeg har valgt at bruge noget billigt træ/metal-maling, fordi det har en glat overflade, og jeg bilder mig ind at det holder bedre end fx vægmaling. Men i princippet kan du bruge alt muligt. Tror jeg. Jeg har simpelthen ikke belæg for at anbefale andet. De streetart/fortovs-kunstnere jeg har mødt, har brugt alt muligt, lige fra træmaling, til kunstnerfarver, fx Amsterdam. Så det er vist bare noget med at prøve sig frem. En udendørs maling vil nok være mest vejrbestandig, da det indeholder lidt svampedræber.
 • En ekstra lille skål, som du hælder maling op i. Det kan ikke undgås at der kommer græs, biller, og alt muligt andet i penslen, og det skal IKKE ned i den originale malingspand. Så HUSK at hælde om i den lille skål, med den maling du skal bruge.
 • En stor malerpensel  (ca 6 cm) til det hvide lag i bunden.
 • En billig kunstnerpensel med forholdsvis lange hår, til de sorte doodle-streger. Den kan indeholde ret meget maling, og det er godt når du fx kæmper med ujævne kanter på gamle fliser.
 • Rodalon udendørs, til at rengøre fliserne først.
 • En kost, til at feje blade væk undervejs.

Bemærk at malingen jeg bruger er omhældt i en lille skål. Det er umuligt at undgå skidt, biller og lignende i penslen, og det skal ikke i den oprindelige malerspand.

 

Sådan gør du:

 1. Vælg et godt sted, hvor det kan se spændende ud bagefter, og hvor du ikke har problemer med at male fliserne. (Og hvis du ikke har skyggen af fliser du kan male på, såeh… -overvej om du tør ude i det offentlige rum, eller hyg dig med din art journal istedet :-))
 2. Start med at vaske fliserne af, så malingen har chancen for at holde lidt tid. Jeg skrubbede dem i Rodalon til udendørs brug, fordi der er noget svampedræber i. Der var nemlig lidt mos på de gamle fliser. Og jeg skyllede godt bagefter.
 3. Lav et omrids, og evt nogle indvendige streger i dit maleri. Dem kan du lave med et gammeldags stykke kridt, (og mens du gør det kan du pludselig mærke den, følelsen af at have prøvet dette her før. Kan du huske det? Alle de million-mange gange man tegnede på vejen med kridt som barn?)
 4. Og så er det bare med at gå i gang. hvis du vil lave noget doodle-agtigt, som mit, så start med at lave den hvide bund.  Lad det tørre godt.
 5. Fortsæt med den sorte doodlestreg ( eller hvad farve du nu har valgt. ) jeg gør det totalt intuitivt, og planlægger ingenting. Men det kan godt være du lige har brug for at have nogle hjælpelinjer og planlægge nogle forløb. Så bruger du bare dit tegnekridt. Det vasker væk næste gang det er regnvejr. Mal! Mine fliser var gamle og ruflede i overfladen, og det betyder at man skal være opmærksom på kanterne, for de kommer ikke nødvendigvis til at stå skarpt. Men det kan jo også være en god proces at øve sig i 🙂

Den hvide bund kom direkte på de gamle slidte fliser. Og det kan ses at underlaget er temmelig ruflet.

Rigtig god fornøjelse.

Ps. Og nu er jeg så gået i gang med en to meter høj træstub jeg også har. Nye mønstre, nye muligheder.

 

pps: hvis du har lyst til at prøve denne teknik i din art journal, så vil dine acryl-tuscher (posca, eller andre mærker) være rigtig gode, fordi de er dækkende.

Færdig! Pæne buksbom og streetart = en fin combo…

 

Da jeg startede, for en god måneds tid siden, kom der en lille regnskylle lige da den hvide bund var færdig. Vupti, en parasol kom op i en fart…

 

– og nu er der sørme ved at blive malet på en træstub. Det gamle syge æbletræ får nyt liv…