Ved du hvad Art Journaling er?

Forestil dig at du regelmæssigt kan trække dig tilbage fra hverdagens tummel, og på kort tid blive ladet op igen! Forestil dig at du ikke skal leve op til noget, blot være i nuet! Forestil dig, at du undervejs opdager nye sider af dig selv eller genopdager gamle færdigheder, som har været pakket væk i lang, lang tid.

Det kan du gøre med Art Journaling, og det kræver blot at du arbejder regelmæssigt med det. Minimum et par gange om ugen, og meget gerne oftere. 20 min ad gangen er nok! (Tag det evt. fra din tid foran fjernsynet :-), det er godt givet ud.)

Når du laver Art Journaling, har du en skitsebog, med kraftige ark, og heri øser du tanker og indtryk fra hverdagen. Der findes utallige måder at gøre det på, og jeg synes at processen er så god for psyken, at jeg gerne vil lære dig det. Det er nemlig en rigtig god rutine at have gang i en Art Journal. Både hvis du vil træne dine kreative evner, men i høj grad også som en slags selvterapi, hvis du er stresset. Det vil regelmæssigt give dig en rutine og et frirum du træder ind i, som er helt anderledes end alt det andet: pligter, vasketøj, arbejde, transport, aftensmad etc. Og samtidig træner og vedligeholder du dine kunstneriske færdigheder (måske har du slet ikke opdaget dem endnu?).

Hvis man skal bruge et dansk ord om Art Journaling, så vil det mest nærliggende nok være skitsebog. Men jeg synes ikke det er helt dækkende. Der ligger flere forventninger i ordet skitsebog, og i at de skitser der er deri, skal ligne noget. Og mange vil på forhånd lade være, fordi det lyder så forpligtende. Personligt har jeg mange skitsebøger, og jeg elsker dem hver og én, men når jeg tænker Art Journal, så er det mindre forpligtende og mere legende.

Man kunne også oversætte direkte til ”kunst dagbog”, for det handler om, at man regelmæssigt fylder noget på en side. Dagens oplevelser? Dagens humør? Noget man er blevet inspireret af/til? En dagbog med skriblerier, farveundersøgelser, hyggekrimskrams, former eller udklip fra aviser og blade.

 

For et par år siden havde jeg en periode, som føltes rigtig tung. Nogle måneder før havde jeg mistet et nært familiemedlem, og på min arbejdsplads var travlt, pga arbejdsomlægning og flytning. Jeg besluttede at jeg ville gøre noget proaktivt for min sindstilstand.

Jeg opstillede et dogme for mig selv, og besluttede at jeg hver dag, hver eneste dag, skulle lave et eller andet på et stykke a5-akvarelpapir. Der var ingen krav til hvad der skulle på, eller hvor fint det skulle være. Der skulle bare være ”NOGET”. Jeg skulle bruge max 20-30 minutter på det hver aften, og hvis der en dag ikke kunne komme ”noget” ud af mig, var det ok bare at sætte et stort kryds på siden, og så var det ordnet! Nogle dage er der bare ikke mere energi tilbage, end til at sætte et kryds!!!
Jeg arrangerede en bunke a5-akvarelpapir, og sørgede for at der var et sortiment af tegne/farve-grej sammen med det, så manglende materialer aldrig kunne blive en undskyldning.

Det blev en fantastisk proces! Efter et par uger var det blevet rutine at gå til mine små sider. Og nogle aftener kunne jeg ikke stoppe, så der kom både to og tre sider. Jeg gik i flow. Samtidig betød det, at den lillebitte rutine fik mig trukket væk fra alt det trælse. Jeg fik et lille frirum, som var stort nok til at give mig ny energi til dagen efter. Det var ren selvterapi og selvforkælelse. Og efterhånden som siderne blev fyldt, væltede det frem med nye ideer til ting ”man også kunne gøre”. Nogle dage var det motiver, andre dage fulgte der lidt tekst med.

Jeg havde opdaget Art Journaling, uden at kende til Art Journaling. Den eneste forskel var, at mine a5-papirer ikke var bundet sammen i en bog.

Hvis man beslutter sig for at lave Art Journal i en periode, så skal man sørge for at have et sted man kan arbejde, bare et lille hjørne. Man skal sørge for at bogen man arbejder i, er privat. Den skal altså ikke sendes rundt ved middagsbordet, eller tages med på arbejde. Den er dit lille helle fra omverdenen.

 

I den kommende tid vil jeg give tip til Art Journaling. Eksempler og forslag til materialer der er gode at arbejde med. Man kan arbejde dagligt, eller ugentligt, eller månedligt. Men hvis du skal have den gode virkning, vil jeg nok anbefale mindst et par gange om ugen. Man kan jo afsætte et kvarter til det pr. gang. Det er ikke lang tid, vel?

Vi ses på næste torsdag.

Kærlig hilsen

Tina

Dén dag vi flyttede på min arbejdsplads: Segnefærdig af træthed lavede jeg om aftenen en hurtig skitsering af grundplanen, og så brugte jeg en hvid tusch til at indtegne dagens ruter. MANGE hvide streger.

 

En dejlig lur i hængekøjen gav inspiration . Lidt bladudklip i flotte rød/sorte nuancer og en sort bølget streg, bare fordi jeg havde lyst. Måske var der en lille vind?

Lilla akvarel i bunden. Så opdagede jeg, at mit lille stykke køkkenrulle, som jeg havde brugt til akvarelpenslen i et par dage, var ret dekorativt! og ud af en bog faldt en presset plante. Vupti! Dagens lille frembringelse, hurtig og effektiv, og egentlig lidt fin i sin enkelthed. Og rar at lave…

En aften med overskud! Hvad skal jeg lave? hmmm. Fødderne, som var smækket op på bordet, var alt jeg kunne se. “Dem tegner jeg!”

PS: Art Journaling må ENDELIG IKKE forveksles med scrapbooking, som gjorde sit indpas for nogle år siden. Scrapbooking handler om at sætte sine familiefotos op i en dekorativ bog, ofte med pastelfarvet papir klippet i motiver i matchende farver. Scrapbooking er lavet til fremvisning! En Art Journal er en personlig dagbog, til personlig brug.