Når jeg laver crepepapirblomster, bruger jeg forskelligt ståltråd til stilkene.

De har hver især deres helt egne egenskaber, og de kan bruges til forskellige ting. Og det er rigtig godt at vide hvad de hver især er gode til.

Elefanttråd

Elefanttråd
Elefanttråd

Allermest bruger jeg elefanttråd til stilkene, 1,1 mm eller 1,4 mm tyk og 40 cm lang. Det er en god længde, som kan give en crepepapirblomst med en flot højde. 1,1 mm er perfekt til de fleste almindelige blomstertyper, mens 1,4 er god når der er lidt større og tungere blomsterhoveder. 

Tråden er stiv og helt lige, når du starter. Det betyder at det er nemt at arbejde med, uanset hvilken teknik du bruger til blomsterne.

Det at ståltråden ikke er betrukket, giver det dig store udfoldelsesmuligheder for hvilken farve og struktur din stilk skal have. Det er nemt at lime crepepapir i strimler på den rå tråd, og jeg er allermest glad for den som er blåglødet og ikke malet (med fx grøn maling), så den ikke er for blank. 

Elefanttråden er meget formstabil. Det betyder jo at blomsten ikke vil falde sammen, men det betyder også at stilken kan blive lidt hakket, når du skal forme den til sidst. Det kan klares ved at du benytter rundingen på fx en stor skål. Træk stilken tæt til skålens runding, og flyt evt lidt på stilken for at få runding i flere retninger, og så får du en flot formet og naturlig stilk. (ingen stilke er jo helt lige, vel).

Elefanttråd i shoppen.

Klippet ståltråd

klippet ståltråd
Klippet ståltråd

Den klippede ståltråd er lidt tyndere, og det er smart når man skal lave meget slanke stilke. Det er en rigtig god ståltråd til de tynde stilke på crepepapirblomster.

Jeg bruger den både til selve stilken på små blomster, og til sidegrene på lidt større blomster. Den er lidt sværere at betrække selv, end elefanttråden, men det at kunne betrække selv giver den gode mulighed selv at kunne bestemme farve og struktur på stilken.

Den jeg bruger er ca 0,9 mm tyk, og 30 cm lang.

Ståltråd som i forvejen er betrukket med papir.

Betrukket ståltråd til crepepapirblomster
Papirbetrukket ståltråd

Rigtig god når man skal bruge helt tynde stilke, i fine små blomster, fordi du ikke behøver at betrække stilken med et nyt lag crepepapir.

Betrukket ståltråd stammer fra konditorverdenen, hvor de er stilke til sukkerblomster.

De er noget dyrere end den almindelige ståltråd/elefanttråd.

Tråden kommer i mange forskellige tykkelser, også meget tynd. Jeg plejer at købe grønt og hvidt, og de hvide kan jeg male om vha akvarelfarve eller markertuscher, hvis jeg skal bruge en anden farve. Den hvide er også rigtig god når du skal lave sammenlimede blade og de limes omkring to stykker crepepapir der er helt lyse. Så undgår du gennemslag i papiret. 

De tykke kan sagtens bruges til stilke, og det er smart hvis man skal lave en blomst i en fart, og der ikke skal laves en særlig afslutning foroven. Kan til gengæld være svær når man skal tilføje ekstra grene og blade på stilken, for du kan ikke garantere for at det du sætter fast med har samme farve. Det betyder at du kan blive nødt til at betrække det hele om igen ovenpå den oprindelige betrækning, og det er jo lidt spild, og en dyr løsning.

Hegnstråd

Hegnstråd ståltråd til crepepapirblomster
Hegnstråd

Når jeg skal lave en meget lang blomst, går jeg over til hegnstråd. Helst ikke over 1,4 cm tykkelse, medmindre det gerne må være en ret tyk stilk, så kan den sagtens være tykkere.

Fordelen er at det er et helt langt stykke, og ikke en stilk sat sammen af flere stykker af elefanttråd. Og at tråden er stiv nok til at holde en hel blomst oppe, uden at den falder sammen.

Ulempen er at der er mega besværligt at arbejde med, fordi det er langt og bøjet, også selv om man har brugt energi på at gøre det så lige som muligt. Tyngdepunktet vil nemlig hele tiden flytte sig når du drejer stilken rundt, mens du danner blomsten. Så gem brugen af hegnstråd, til du er blevet lidt trænet i at lave crepepapirblomster. Det er en lidt sværere version af ståltråd til crepepapirblomster.

 

Du finder de fleste typer af tråd i shoppen. 

Vil du se mere?

Lørdag d. 3. spril 2021 var jeg på besøg i studiet i TV2’s GO’Morgen Danmark, med mine crepepapirblomster.

Klippet kan streames på TV2play (kræver abonnement). Der er et lille klip i starten af 1. del, og et større klip i første halvdel af 2. del.