Denne bog krydsede min vej for nylig, i forbindelse med mit job som underviser på beklædningshåndværkeruddannelsen i VIA University College.

Den er virkelig nørdet og god, hvis man er vild med de mere tekniske detaljer ved tøj.

Denne artikel indeholder reklamelink. (Hvad er det?)

Bogen er på engelsk, og rigt illustreret med masser af tegninger af tøjdetaljer.

Tegninger af kraver i store mængder, smykkedetaljer, skosnuder, lommevariationer, jakketyper til både mænd og kvinder og alt muligt andet. For ikke at nævne silhouettyper, lidt stilhistoriegennemgang, sømtyper, materialer og meget, meget mere.

Masser af inspiration og faglig viden til den nysgerrige, der enten er på vej ind i branchen, eller bare gerne vil lære mere, mens symaskinen ræser afsted hjemme på køkkenbordet.

Engelske betegnelser på det hele

For 25 år siden, da den danske syende industri flyttede til udlandet, var der stor interesse for denne slags detaljer, fordi man pludselig skulle have oversat alle de danske fagord til engelsk.

Rundt omkring i tekstilvirksomhederne sad man og samlede sine egne fag-ordbogssamlinger, og på et tidspunkt begyndte markedet at flyde med bøger med alle betegnelserne, i en tid hvor man skulle kunne tale faglig snak på tværs af landegrænser og ikke mindst kontinenter.

Jeg har selv siddet med de selv-indsamlede ordbøger, og har også sultent anskaffet mig bøger med masser af tekstile betegnelser. De står side om side på min omfattende fag-reol.

Men den her, er altså een af de bedste jeg har set.

Den er jo selvfølgelig sublim, hvis man skal have styr på alle fagordene. Men – den kan også sagtens fungere som faglig inspirationsbog for den seriøse og nørdede hjemme-hygge-syer, som vil lære flere variationer af kraver, lommer og meget mere at kende.

Fakta om bogen:

“Fashionpedia – the visual dictionary of fashion design”

Engelsk tekst.336 sider. Hardback. Str. 14×21 cm.

Udgivet af Fashionary International Ltd i 2020.

Saxo har bogen i sit sortiment. Det er typisk sådan en bog som er så nørdet at den ikke kan oversvømme markedet. Det betyder noget for oplaget, og prisen bliver naturligvis derefter. Den er ikke helt billig. Men til gengæld ret fantastisk, til den helt rigtige tøj-nørd.

(Jeg startede med at låne den, men har nu købt den til mit eget hjemmebibliotek!)

Lækkert stof-omslag, og orange sider hele vejen rundt.
Al indhold er gavmildt drysset ud over siderne, uanset om du er en hjemme-hygge-syer der vil være klogere på tøj i det hele taget, eller om du er en fagperson der sidder og kommunikerer med udenlandske leverandører.