Hvis du drømmer om at dine crepepapirblomster skal se levende og naturtro ud skal du holde lidt øje med Panpastel. Man kan bruge mange forskellige typer af farver til blomsterne, men er det nuancer og shades du er ude efter, så er Panpastel uforlignelig.

Og i virkeligheden er Panpastel slet ikke lavet til crepepapirblomster, men til billedarbejde. Så du kan slå to fluer med et smæk.

Denne artikel indeholder reklamelink fra Penstore (Hvad er det?)

De minder egentlig bare om en stor øjenskygge. Tør farve presset ned i en flad bøtte, som tages ud og farves med, vha en lille applikator, præcis mage til den du kender fra øjenskygger.

 

Panpastel kan du finde her

 

Man kan også bruge pensler, men de har en lille tendens til at få farven til at støve lidt, på den pressede flade, og således frigive mere farve end man har brug for. Og det er jo lidt spild af farve, synes jeg. Men nogle gange er det en pensel der skal til.

Panpastellerne kommer med et lille skruelåg, og de kan skrues sammen oveni hinanden, så de ikke fylder meget. Men jeg har valgt at købe nogle flade samlepaletter, hvor man lige kan presse de flade farveæsker ned i, og droppe låget.
I stedet lukker man dem, og beskytter, ved at lægge et stort plasticlåg hen over hele paletten. Jeg kan godt lide at have et overblik over pastellerne, og har inddelt dem i forskellige farver.

Pastelkridt i en anden facon

Panpastel er egentlig det samme som pastelkridt. Du ved, den dér tørre slags, som skal have en fixativ til sidst, for ikke at smitte af på alting. Pastelkridtene er fantastiske til at lave douce overgange på billeder.

Men de er ikke så gode på crepepapiret. De afgiver ikke farven jævnt, og kan være lidt svære at være præcise med.

Jeg har prøvet. I starten, da jeg på YouTube kunne se film hvor man brugte Panpastel. “Jeg må kunne bruge mine pastelkridt”, tænkte jeg. Og der smittede da også lidt farve af, men ikke så pænt.

Jeg gik endda så langt at jeg med en lille kniv sad og forsøgte at smuldre lidt af mine pastelkridt, for derefter at duppe farven på med en lille pensel. Det var altså virkelig arbejdskrævende, og også med en masse spild, for jeg fik nogen gange lavet lidt for meget smuldret kridt, og kunne ikke rigtig gemme det. Og det blev også let klumpet. Så det gav ikke helt mening.

Så forsøgte jeg med øjenskygge. “Det må da kunne fungere” tænkte jeg. “Det er jo bare sådan en kompakt omgang sammenpresset farve.”

Meeen – der er ikke særlig meget pigment i øjenskyggen, i forhold til hvad man skal bruge på crepepapiret, så nej, det var heller ikke en succes.

Her er det sort Panpastel der er smurt hen over røde blade. Læg mærke til at man kan tone farven ud. Og hvis man havde haft lyst, kunne man også blande en helt anden farve ind i.

Jeg var nødt til at prøve

Så bed jeg i det sure æble, og bestilte et par Panpastel hjem. En lyserød, og en lidt mørkere rød.

WOW!

Sikke en farveeksplosion!

Der er masser af pigment i. Det er superlet at få ud og på crepepapiret, både tyndt og kraftigt lag, og man kan blande og gøre ved. De små applikatorer er perfekte, og de kommer i den traditionelle som vi kender fra øjenskyggen, men også som små svampe, og som nogle man kan sætte på et lille håndtag.

Så efterhånden har jeg købt en del af de små Panpasteller.

De findes i rigtig mange farver, og alskens nuancer, så det kan give et ret flot look til blomsterne.

De er også forholdsvist dyre, men utroligt drøje. Jeg synes selv jeg har brugt nogle af mine meget, men man kan næsten ikke se det på dem.

Det eneste lidt “farlige” ved Panpastel er, at du ikke må tabe dem. For så går de i stykker præcist ligesom en øjenskygge. (- og det er vi jo rigtig mange der har prøvet, ikke?)

I virkeligheden er Panpastel fremstillet til billedarbejde. Til formålet kan man bruge de små applikatorer, eller de lidt større applikatorer med håndtag, hvor man kan skifte selve svampen ud.

Hvad skal man købe?

Tja, hvis du har besluttet at du bare gerne vil prøve, så bestiller du bare et par stykker til at starte med. Jeg startede med en lyserød og en lidt mørkere rød, men snart fik jeg lyst til en lysegul og en sennepsfarve, og noget lilla til kanterne på mine crepepapirartiskokker. Så behovet voksede hurtigt, efterhånden som man kan se at crepepapirblomsternes udseende vokser til nye højder.

De små Panpastel kan både købes enkeltvis i alle 80 farver. De fås i små og mellestore sæt, og i helt store sæt med 20 udvalgte farver (fx dette med ansigtsfarver, som er gyldne og rødlige). I sættene får man typisk en lille mængderabat, i forhold til at købe dem enkeltvis.

Jeg har købt flere af de store sæt med 20 stk i.

Ja, jeg er nemlig helt solgt til de små paletter, og i den forbindelse vil jeg sige at det er der en besparelse ved, MEN du kan også komme til at stå med nogle dubletter. Så medmindre det er ok med dig, skal du lige være opmærksom på det.

På den anden side synes jeg det er en god måde at komme igang på.

Så en god ide kunne være at starte med et sæt a 20, i een af farvekombinationerne, for så senere at købe enkeltvis til. Jeg synes det har været skønt at have nogle “ukendte” farver med i sættet, som jeg nok ikke selv ville have valgt, fordi man pludselig kan få brug for at eksperimentere lidt.

Men det er jo en smagssag.

Jeg køber altid Panpastel fra Penstore, fordi de har et stort udvalg og som regel altid har alle 80 farver hjemme. Fordi de har rimelige priser, og fordi de har lynhurtig levering.

På den orange vilde tulipan er der først lagt lidt rød marker-tuschfarve på, derefter er det tonet ud med den knaldrøde Panpastel. På de små æbleblomster er de hvide knopper blevet duppet i kanterne med den lyserøde Panpastel. Små bitte markeringer, der gør at blomsterne ser meget mere levende ud.

Selvforkælelse, også til dine billeder?

Hvis du tænker at du skal have endnu et godt argument for, hvorfor du skal købe nogle Panpastel til dig selv og dine blomster, så er der et meget tungtvejende argument, som måske især er for dig der også arbejder med billeder / maleri – tegning- etc. …

De er nemlig slet ikke lavet til blomsterne, men til at lave billeder med. Så skulle det glippe med at få dem brugt til blomsterne, jamen så bliver de en del af billedarbejdet. Det er da win-win, ikke???

Se fx en video her, hvor der bliver malet et lækkert æble. Videoen er fra Panpastels YouTubekanal:

https://www.youtube.com/watch?v=F3w7K9D566M

Vil du se mere?

Lørdag d. 3. spril 2021 var jeg på besøg i studiet i TV2’s GO’Morgen Danmark, med mine crepepapirblomster.

Klippet kan streames på TV2play (kræver abonnement). Der er et lille klip i starten af 1. del, og et større klip i første halvdel af 2. del.