Hvad er det bedste at bruge til misteltenens bær?

Har du selv lavet en mistelten? Uanset om den er lavet af crepepapir, af små perler, af stof eller hvilket som helst andet materiale, skal du forholde dig til hvordan misteltenens bær tager sig ud.

Virkelighedens bær har varierende størrelse, i en lys creme/hvid farve med farvevariationer. De er let matte, og en lille bitte smule gennemsigtige.

De sidder i grensamlingerne, men ikke ude ved de yderste blade. En, to eller tre sammen i små bundter. Nogle grene har mange bær. Mange grene har kun få bær.

Virkelighedens bær er væskefyldt og hvis du får et helt friskt bær mellem hænderne, kan du prøver at tvære det ud på en af grenene i dit æbletræ og håbe at det lægger små kim som vil danne en levende mistelten. (Jeg har prøvet adskillige gange, men er aldrig lykkedes med det. Men min nabo har den fineste misteltenvækst i sit æbletre, så det er ikke umuligt her på vores breddegrader).

Det første du skal beslutte er, hvor virkelighedstro de skal være.

Skal de præcis ligne de virkelige bær? eller må de gerne være lidt anderledes? Nogle gange kan det jo være en bevidst beslutning, designmæssigt eller blot af nød, at de skal være helt anderledes.

Personligt vil jeg helst have at de enten 1) ligner rigtig meget, eller, hvis jeg ikke kan finde en tro kopi, så vil jeg hellere have at 2) de stikker helt af. Fx synes jeg egentlig at det kan være pænt og festligt at de ligner perlemorsperler, eller man kunne også gå hele vejen og lave dem som similidiamanter, bare fordi det er jul og vi godt må være lidt festlige.

De perler jeg satte i mine misteltene for 4 år siden, da jeg lavede de første, var nogle dråbeformede glasperler. De var let gennemsigtige og matterede, så de var perfekte. Jeg havde haft dem liggende i mit lille perlelager i måske 10 år, og de var oprindelig købt i en lokal dagligvarebutik, som et ugetilbud, og med henblik på at min datter kunne lave perlehalskæder. Og da de blev købt havde jeg ingen ide om at de senere ville blive perfekte til misteltenbær i en mistelten af crepepapir. Og sådan kan verden opføre sig temmelig tilfældigt.

Jeg har ledet efter perlerne lige siden, både i lokale butikker, hos mine leverandører i webshoppen og på store internationale B2B-messer. Jeg kan ikke finde de perfekte perler igen.

Når du skal vælge dine “bær”, så pas på med at de ikke bliver for store. På en ægte mistelten er bærrene diskrete og ikke særlig insisterende. Sørg også for at placere dem tilfældigt, og ikke for regelmæssigt. Lad to eller tre sidde sammen, og lav afstand til en enkelt der sidder et andet sted. På en ægte misteltengren er intet regelmæssigt.

Voksperler med perlemorslook

Perler med perlemorslook er rigtig fine at bruge til misteltenens bær. De bliver fine og festlige. Sørg for at variere størrelsen, og lad dem ikke være monteret for regelmæssigt. – og heller ikke for mange.

Hvis du gerne vil have dem mere matte, kan du evt, efter at du har monteret dem med vindseltråd, dyppe i smeltet stearin. Så får de et mat look. Men det gør dem også lidt større i omfanget, så vælg evt. en lidt mindre størrelse end du ellers ville have gjort.

Find perlemorsvoksperler i shoppen fra tirsdag d. 15. november. 

Du finder voksperler med perlemorslook i shoppen (6-8-10 mm)

Hvide træperler

Træperler er enormt effektive til misteltenens bær. De vejer ikke så meget, du kan montere ståltråd i hullet, og lynhurtigt sætte dem ind i din mistelten. Vælg dem hvide eller creme. (eller eksperimenter, og dyp en naturfarvet træperle i hvid stearin). Personligt ville jeg vælge en cremefarvet, da jeg synes den hvide bliver alt for markant.

Vatkugler

Vatkuglerne kommer i forskellige størrelser men 12 mm er nok den mest velegnede. De må helst ikke blive for store.

De kan bruges direkte som de er, de har jo et mat look, eller du kan give den lidt helt lyse nuancer ved at dyppe i te eller lignende. Du kan også betrække dem med crepepapir.

Lim kuglen fast på et stykke vindseltråd, så er den klar til montering.

Selvhærdende ler, form selv.

selvhærdende ler misteltenens bær crepepapir

Hvis du vil have dine perler uregelmæssige, hvilket jo giver et mere naturligt look, kan du evt. selv forme dem i selvhærdende ler. Hver perle formes, og et stykke vindseltråd stikkes ind i perlen, hvorefter det hele lægges til tørre i minimum 24 timer. Lav forskellige størrelser og måske også lidt skævhed for naturlighed.

Evt kan du dyppe perlerne i te, når de er tørre, så dine bær får en lidt tilfældigt farvet overflade.

Dyp perler i lim og glimmer.

Hop op og fald ned på hvordan misteltenens bær i virkeligheden ser ud, og giv den fuld gas på julens glimmer. Dyp dine perler/vatkugler først i hvid lim (tacky glue) og dernæst i glimmer. Lad det hænge til tørre, før du fortsætter.

  • og nyd dine fede festlige misteltenbær på din helt personlige gren.

Genbrugsperler

Har du nogle gamle perlekæder liggende, så kan de være ret fine til misteltenens bær. Hold øje i genbrugsbutikkerne, for ofte ligger de i hjørnerne, lige klar til at plukke.