Det ligger der og ser superskønt ud med alle sine farver, og man har lyst til at have det liggende fremme hele tiden.

Meeen – det er en ret dårlig ide.

En del af farverne bliver nemlig ret påvirkede af lyset, og kan falme, eller næsten helt skifte farve.

Især de grønne og enkelte af de blå nuancer, har jeg erfaret. Det kommer der et blogindlæg om senere.

Det er ok at det ændrer sig. Når bare jeg ved det.

Ret tidligt i min blomsterkarriere fandt jeg ud af, at hvis jeg gerne ville bevare papirets farver, så skulle det gemmes væk.

Engang fik jeg en grøn rulle tilsendt fra en leverandør, som tydeligt havde haft den ene ende i lys. Det var helt falmet.

Og jeg kunne også se det ske på nogle af mine egne blomster.

Jeg har egentlig ikke problemer med at blomsterne ændrer sig. Når bare jeg ved det. Så kan jeg enten bruge noget UV-bekyttende lak, eller tænke farveændringerne ind.

Nogle blomster bliver faktisk smukkere af at få lys, fordi de får sådan en vintage-vipe over sig, i deres udtryk.

Men alt det har jeg først lyst til skal ske, når blomsten ER lavet.

Og hvis man har købt en papirblomst i dyre domme, så er det også rart at der er taget højde for det.

Jeg har også, med vilje, hængt et stort stykke petrolfarvet papir i vinduet i 14 dages sommersol, og det fik jeg noget vildt flot affarvet papir ud af, som er flot til fx eucalyptus.

Men igen, det er sjovest, når det sker fordi jeg har besluttet at det skal ske.

Læg mærke til affarvningsvariationerne i den lyseblå blomst forneden. Det er lyset der har lavet det, og det synes jeg sådan set er meget fedt. Det skaber liv.
Mit gode gamle lockar, som lige præcis har målene vandret. og ja, det røde kunne godt bruge en ekstra hylde, for de nederste ruller er presset.

Luk det hele inde i noget lystæt

Så mit ubrugte papir er gemt væk. Jeg har et gammelt stålskab, sådan et locker-lignende et, hvor rullerne har perfekt længde, og jeg kan se ind i dem i enden. Det giver et superhurtigt overblik over farverne.

Man kan også have det stående lodret i en kasse, som har den rette højde.

Men pas på med at stable rullerne for højt, hvis de ligger vandret. Så bliver de nederste nemlig helt mast sammen, af vægten af de andre.

De kan man såmænd sagtens gøre noget ved, som du kan læse her “Åh nej, mit crepepapir er blevet krøllet”, men det er da lækrest at arbejde med det uden alle folderne.

Jeg har løst det ved at lave nogle papindsatser i mit skab, som fungerer som hylder. Så er der luft ved papiret, og ingen ændringer.

Nu har jeg lavet lyseksperimenter, hvor jeg har hængt prøver i mit vindue og ladet solen arbejde på dem. Det skriver jeg om i et kommende indlæg. Det er nemlig ret interessant.

Vil du se mere?

Lørdag d. 3. spril 2021 var jeg på besøg i studiet i TV2’s GO’Morgen Danmark, med mine crepepapirblomster.

Klippet kan streames på TV2play (kræver abonnement). Der er et lille klip i starten af 1. del, og et større klip i første halvdel af 2. del.