Der er mange sprog i Sydafrika der indeholder klik-lyde. Lydene laves forskellige steder i munden, og klikkene er rigtig svære at skelne fra hinanden. Nogle sprog har helt op til 50 forskellige klik-typer.

En aften i en taxa faldt vi i snak med en kvinde, om sproget Xhosa og dets brug af kliklydene. Jeg havde overhørt nogle samtaler i løbet af konferencen (selvfølgelig ikke forstået et kvæk) og var ret fascineret af hvordan det lød. Bare klikket i sig selv er svært at lave. (senere opdagede jeg at der i Xhosa er 3 forskellige klik. Og nej, jeg kan IKKE høre forskel). Hun gav en masse eksempler, og tilbød at synge en sang. JA TAK!

Jeg optog sangen, som kan høres i vedhæftede video. Det er helt mørkt, for vi sidder i en taxa og kører igennem Cape Town. Men nyd lige hendes smukke stemme og de mystiske klik med tungen. De lyder som en vandhane der drypper, men kommer altså ud af hendes mund.

Øøøh, svær øvelse, ikke! Prøv lige selv at få klikket, sangen og teksten til at lyde så ubesværet. På een gang! Jeg HAR opgivet !!!

De officielle sprog i Sydafrika er engelsk og africaans. Africaans minder lidt om hollandsk, og udspringer da også fra de mange år, landet var fyldt med hollandske bosættere.

Men herudover findes der et stort antal stammesprog, som stadig tales. Et af disse sprog er Xhosa.

Xhosa tales af 18 % af befolkningen, og er et at de sprog der indeholder klik-lyde som en fast bestanddel. Det er Bantu-stammens sprog. Både Nelson Mandela og Desmond Tutu er Bantu-stammefolk.

 

(Juni 2015 var jeg, med to kolleger, på en konference i Sydafrika. Vi skulle lede en workshop på konferencen. Det var en meget anderledes oplevelse, langt fra de normale turist-stier. Det gjorde indtryk, og jeg vil krydre bloggen med forskellige nedslag fra turen, i den kommende tid.)