”Mor, Kender du Bob Ross? – Han er én der maler billeder! – Hans film streames uafbrudt inde på Twitch”

”Øh nej”, svarede jeg, mens jeg spekulerede over, hvad der var mest mærkeligt ved hans spørgsmål: At min ikke-kunst-interesserede teen-søn kom og snakkede om en maler? At jeg ikke kendte denne maler (synes ellers jeg kender mange)? Eller at det blev streamet på Twitch, som er  et sted for e-gamere, og ikke for kunstnere?

Det er et par år siden at min teenage søn kom og spurgte. Og siden da, har jeg lagt meget mærke til Bob Ross.

 

Hans male-show løb over sendefladen i USA fra januar 1983 til maj 1994, i alt 11 år. Han lavede en halv times program, hvor han hver gang malede et billede, altid med oliemaling og vådt-i-vådt-teknik, i alt 403 gange! Desværre døde han af lymfekræft i 1995, så der kom ikke flere end de 403 afsnit.

Men i de senere år har han i den grad fået en revival, kulminerende med at streamingtjenesten Twitch begyndte at genudsende hans programmer. Og rigtig mange amerikanere husker ham fra deres barndom, fra det ugentlige maleshow.

Twitch er en streaming-kanal for E-gamer-folket. Her sidder man og ser hinandens spil, og kommenterer undervejs. Det er en begrænset del af den samlede befolkning der er på, til gengæld er de der er på, RIGTIG MEGET på. Og når Twitch-seere streamer Bob Ross, går det ikke stille af i kommentarsporet. Der kommenteres og hujes undervejs både med positivt og negativt fortegn.

 

Du kan også se mange af hans programmer på You Tube, og her er der mere ro på. Faktisk er der i det hele taget ekstremt meget ro på, når Bob går i gang. Han arbejder sig stille og roligt igennem det ene landskabsmaleri efter det andet. Mens han snakker med os og billedet, med sin meget rolige og gemytlige stemme.

Han forklarer hvordan penslen fyldes med maling. Hvilke farver han blander. Hvordan han laver baggrunde. Hvordan der lige kan laves en sten ved at dreje penslen på en anden måde. Ren slow-TV.

Og så skal vil lige have ”a happy little tree” her, og ”a happy little rock” dér.

En halv time med Bob Ross, er en halv time i roligt tempo og et paradisagtigt billede der dannes for øjnene af os. Ren afstresning, og måske lærer du noget undervejs?

Han har engang udtalt: ”Her i vores lille malede verden er alt lykkeligt. Alle er glade. Hvis du vil se ulykker, så slå over på nyhederne!”

Et klart statement fra en mand, hvis oprindelige professionelle arbejde var som befalingsmand i US Air Force.

 

 

Personligt er jeg ikke specielt vild med hans billedverden.

Men INGEN kan sige, at Bob Ross ikke har styr på sine pensler og sine virkemidler. Og jeg tror at alle, der maler med regelmæssige mellemrum, kan lade sig inspirere eller lære nye teknikker. Og slappe af med gode gamle Bob.

 

Du kan følge Bob Ross på hans egen kanal på You Tube her.

Du kan også oprette dig på Twitch og følge ham med alle e-gamerne her.

 

Malebog, hvor du kan farvelægge billeder af Bob Ross. Set i “Michaels”, hobbyforretning i New York, 2018.

 

Bob Ross. You Tube.