Hvis du vil bruge dine lavendler til andet end pynt omkring dit rosenbed, så er det lige nu, i starten af juli, at du skal høste blomsterne.

Allerbedst er det at høste lige før blomsterne åbner sig helt.

Hvis du vil lave en buket bundet med silkebånd, skal den laves lige når du har plukket den. I “gamle dage” hang man disse buketter i klædeskabet, for at skabe duft, og skræmme møl på flugt! Båndet sørger for at holde blomsterne på plads, også når de er tørre og måske har lyst til at drysse. Vejledning finder du længere nede i teksten.

Hvis du vil gemme lavendelblomsterne i lavendelposer, skal de først tørres. Pluk en buket og hæng den op med blomsterne nedad, et sted med god luftgennemstrømning. I løbet af en månedstid vil de være tørre, og du kan findele dem og komme i poser af tyndt bomuldsstof. (Du kan også godt bruge blomsterne med det samme, men det er vigtigt at poserne ikke pakkes væk før blomsterne er helt tørre, for ellers vil de mugne.)

Lavendler i et klædeskab vil give dit tøj en liflig duft, og ifølge gammel viden vil det også holde møl væk. Nu er det nok ikke møl der plager så meget i moderne klædeskabe, men en let lavendelduft kan man sagtens bruge blandt vinterjakkerne, eller nede i sokkeskuffen.

Lavendler er også en populær tilsætning i potpourrier, som er tørrede blomster i skåle der står fremme. Lige inden dine gæster kommer, roder du lidt rundt i de tørrede plantedele, hvorefter en svag duft breder sig i stuen.

I haven er lavendel ofte plantet sammen med roser. Planten dyrkes intensivt i middelhavslandene, især for den æteriske lavendelolie, der udvindes af blomsterne. I blomstringsperioden er blomsterne velbesøgt af bier og brumbasser, og masser af sommerfugle, og duften er intens, især når solen varmer.

Lavendelbuket, bundet med satinbånd:

Jeg lavede mange af disse da jeg var barn. De er nemme at lave.

Du skal bruge:

20 friskplukkede lavendelblomster med så lang stilk som muligt.

ca 1,5 mtr satinbånd.

Sådan gør du:

Pluk en lille buket på præcis 20 blomster. Pil alle blade af nederst på stilkene.

Klip et satinbånd af i ca 1,5 mtrs længde.

Bind satinbåndet om buketten med en knude, hvor blomsterne starter. Enderne af båndet skal ikke være lige lange. Den ene skal være ca 25 cm, og den anden ca 1,25 mtr.

Fold blomsterne ned omkring stilken. Det kan godt lade sig gøre uden at de knækker helt, fordi de er friske. Den korte ende af båndet gemmes inde under de nedadbøjede blomster, og følger blot stilken forneden.

Nu skal den lange ende af båndet flettes ind imellem blomsterne, så det danner et lærredsmønster. Vær opmærksom på at de grene der flettes UNDER, skal flettes OVER i næste omgang. Da du har 20 stilke, og du skal bruge et ulige antal flettesteder, for at det kan fortsætte i næste række, skal du bruge 4 stilke ad gangen.

Dvs. flet OVER 4 stilke, dernæst UNDER 4 stilke, og sådan fortsætter du.

Når du er kommet forbi alle blomster, binder du knude og sløjfe med den korte ende, der kommer ud forneden.

Lav evt. en lille løkke, så du kan hænge buketten på fx en bøjle i klædeskabet. Klip ender af båndet, og klip stilkene lige af.

INDEN du hænger buketten i klædeskabet, skal den lige have lov til at tørre nogle dage i et åbent rum.

Lavendler er vanvittigt flotte når der hænger rigtigt mange sammen. Her er to typer af buketter til tørre, en meget stram, med præcis samme højde på blomsterspidserne. Og en lidt mere loose, bundet med lavendelblåt satinbånd på stilkene. Husk at binde stramt, da stilkene vil trække sig sammen når de tørrer.
Fantastisk lavendelblå farve!