En træskammel, 15 aflagte læderbælter, en rest stof og lidt skumgummi.

Tilsammen er det blevet en rigtig fin skammel, i bedste game-of-thrones-stil. En skammel med flot og holdbar finish, med en maskulin udstråling.

Den er nem at lave!

Du skal bruge:

En skammel i træ (du skal skrue skruer i, så det er vigtigt at de kan fæste i materialet). Her har jeg fundet en skammel i Ikea, som stod i rodebutikken, men det kan være en hvilken som helst skammel. Det er nemmest hvis den er firkantet, og du kan skrue skruer i.

En rest skumgummi til sædepude under bælterne.

En rest stof til at beklæde sædepuden med. Jeg har brugt sort lærred, så det næsten forsvinder og ikke tager magten fra bælterne. Men nogen vil måske foretrække at bruge stof med kontrasfarve, som kan ses imellem bælterne.

Gamle bælter fra genbrugsbutikken. Jeg har prioriteret at de skulle være af læder, men gerne i forskellige nuancer af brunt og sort. Men det er jo en smagssag. Vælg hvad du har lyst til, eller hvad du kan finde i dine lokale genbrugsbutikker. Til min skammel har jeg brugt 15 bælter, men det kommer helt an på skamlens størrelse og bælternes bredde.

Prisen varierer meget pr. bælte. Jeg har givet 10-15 kr stykket, men har også en gang fået en hel håndfuld for en femmer.

Herudover skal du bruge en boremaskine, en skruetrækker, en håndfuld småskruer (4 per bælte), og et bor til at bore for med.

Sådan gør du:

1.

Overvej om skamlen skal males i en anden farve end den eksisterende. Den skammel jeg fandt i Ikeas rodebutik var naturtræ, og jeg valgte at male den sort.

2.

Klip en rest skumgummi til så den passer til sædet. Her har jeg et stykke øverst som har samme str som sædet, og en lidt mindre nedenunder. Det var det jeg lige havde i mine gemmer. Hvis skummet var tykkere, ville jeg kun have taget et stykke der passer til sædet. Hvis det var tyndere havde jeg lavet flere lag. Prøv dig frem.

3.

Skumgummiet skal betrækkes så det ikke kan ses mellem bælterne. Jeg har brugt en rest sort lærredm som jeg har pakket omkring skummet og fæstnet med en håndsynål.

Man kunne også have syet betrækket på maskine, men for at undgå nogle synlige sømme i kanterne, vælger jeg den håndsyede måde. Når først bælterne spændes stramt på vil der ikke være mulighed for at de håndsyede sømme går op.

Placér puden på skamlen, med syningen nedad.

4.

Lav en prøveoplægning af bælterne på skamlen, mens puden ligger på sin plads. Vurdér hvor mange bælter du skal have, og hvor tæt de skal sidde. Min skammel er ikke lige bred i begge sider, så den ene vej skal der være 6 bælter, og den modsatte skal der være 9.

Du fletter bælterne med een over og een under. Det kaldes en lærredsbinding, og du kender den også fra julehjerterne vi fletter i glanspapir til jul.

5.

Når du har besluttet hvor bælterne skal sidde, fjerner du alle dem der går den ene vej, så der kun er de andre tilbage. De skal nu klippes til og fæstnes på bagsiden.

Jeg har valgt at bore hul i bælte og skammel først, da træet ellers vil flække. Men jeg gjorde det efterhånden som jeg kom til det enkelte bælte. Når bælterne er forskellige i bredde, er det umuligt at regne alle hullerne ud på forhånd. Vurdér mens du arbejder dig frem. Jeg klippede også først bæltet over når jeg sad med det enkelte bælte. De skal sidde ret stramt til, henover skamlen.

Vend skamlen om, mens du arbejder.

Læg mærke til at der er en åbning mellem de to brædder på skamlen. Her kan man ikke sætte bælter på. Men jeg har sat to ret brede bælter lige omkring hullet, så der stadig kan være to skruer i bælterne, og det hele sidder rigtig fint.

6.

Flet bælterne ind den anden vej. Læg dem ret stramt. Klip og montèr dem ligesom de første bælter.

6 bælter på den smalle side. 9 bælter på den brede. ialt 15 bælter. Antallet kan variere, alt efter hvilken størrelse din skammels sæde har.

Vupti, tillykke med din nye skammel.

Rigtig god fornøjelse 🙂

Andre genbrugsideer fra Krøyers Kvarter:

Nemme glasopsatser til festen.

Sy stofservietter af vintage-duge.

7 gode grunde til at gå i genbrugsbutikker.