5 dage på Ærø, med maleveninde, masser af akvarelpapir og skitsebøger, masser af akvarelfarve, akvarelblyanter, tegneblyanter, tynde tuscher, pensler og andre ting som måske er rare at have.

Klapstol. Miniklapstol. Siddeunderlag. Regntøj, og varm jakke. Drikkedunk, madkasse, termokande, køkkenrulle. – og en feriebolig.

Vi er forberedt på alt slags vejr.

De to første dage var vi på akvarelkursus i klassisk akvarel.

Det er altså bare svært! Jeg har endnu ikke helt knækket koden, men det er een af de ting jeg skal have arbejdet meget mere med.

Uanset hvor trænet man er med en blyant, så er det bare noget andet med en pensel, og med de laserende akvarelfarver.

Men vi blev lidt klogere på sagen, og nu var det jo bare at øve, så resten af dagene tog vi rundt på øen, med vores skitsebøger og akvarelblokke for at finde lokale motiver. Både med bil og cykel.

Et par gange blæste det voldsomt, men så har vi enten en bred elastik, eller en klemme til at holde siderne på plads. Og ekstra tøj på, til at holde varmen når man sidder stille.

Een af de mest effektive stykker tøj er et regnslag. Jeg elsker mit regnslag, fordi det er så nemt lige at hive over hovedet, og så stopper det alt vind, og inde under det får kroppen varme. Og jeg bruger det, selvom det ikke regner.

Badehuse i modlys, på stranden ved Ærøskøbing. Sept. 2019. Akvarel.

De skønne badehuse

Der ligger nogle fantastiske badehuse rundt omkring på Ærø.

Lige uden for Ærøskøbing ligger en række huse i pangfarver, og de har ligget der i over 100 år. De er bittesmå, 2-4 m2.

De var tæt på at blive fjernet i 50’erne, men nogen kunne se kvaliteterne og husene blev reddet. En lokal fortalte os, at de af og til bliver oversvømmede, og selvfølgelig kræver en del renovering. Husene går i arv, og er nærmest umulige at købe.

Men man kan jo til enhver tid tegne eller male dem.

Badehuse ved kysten ved Ærøskøbing, sept. 2019.
Blyant, tynd tusch, akvarelfarveblyanter og alm. akvarel.

Så var der havet!

Vi brugte meget tid på at diskutere havet. Form og farve. Hvor det er mørkt og hvor det er lyst, og hvilket vejrlig der ændrer det. Ja, det lyder nok lidt nørdet, men det bruger vi faktisk tid på. Og på Ærø har man næsten havudsigt, uanset hvor man er. Så der er masser af basis for studier.

Som regel er havet mørkest i den del der er længst væk, men det skifter lidt alt efter hvor solen er, hvilken tid på dagen, og hvor klart det er i vejret. Prøv at kigge på havets farver næste gang du står foran et.

Alt kan være et motiv!

Og når man har brugt en masse tid på at kigge på de store vidder, så kan det være dejligt at nærstudere et hegn.

Ikke specielt Ærøsk, men måske mere et udtryk for, at alle sanser er åbne på sådan en tur, og motiver dukker op allevegne, så øjnene er indstillet på det.

Hegn tæt på lystbådehavnen i Ærøskøbing.
Faktisk skyldes billedet at der kom en uforudset skylle, og lige dér ved hegnet var det overdækket, så vi kunne sidde i læ og tørvejr et par timer.
Akvarel, blyant og tusch str.0.5.

Vi bruger hele dagen, og aftenen med.

Om aftenen bliver dagens skitser set igennem, nogle arbejdes der videre på, andre forsøges een gang til. Og så kan det være at der er et par fotos fra kameraet, der også har nogle fine motiver i sig.

En tuschskitse lavet i gårdhaven ved Ærøskøbing Kirke. Tusch str. 0,5 i sort.

En tur som denne giver energi og inspiration.

Christina og jeg har været på mange af denne slags ture sammen efterhånden. Og vi ved lige præcis hvad vi godt kan lide, og bruger tid på at overveje farver, og inspirere hinanden til motiver og metoder. Efter sådan en tur er vi begge helt fyldt op med ny inspiration.

Og griner iøvrigt meget undervejs. og det er godt for kreativiteten.

Og man kan skitsere overalt. Her kan du læse nogle ideer.

Vi har allerede næste tur i støbeskeen. og den går laangt væk. Men det vender jeg tilbage til, til foråret.

Christina driver en maleskole til daglig, og du kan læse mere om den her: Kreativ Energi