Trænger du til at få gang i den kreative halvdel af hjernen?

Synes du aldrig du får nye ideer?

Har du opgivet, og sagt til alt og alle, at du bare ikke er kreativ?

Du er helt forkert på den! Kreativitet kan trænes, præcis på samme måde som du træner til at blive en bedre løber, en bedre tegner, en bedre kok i dit hjemmekøkken.

Bevares, nogle har fået foræret noget kreativitet i deres opvækst, og andre har en kreativ åre i hjernen som bare drysser ud hele tiden, men ALLE kan udvikle sig derfra hvor de er, og de fleste kan komme langt!

Det kræver bare at man har lyst, og at man arbejder på sagen!

Kreativitet, altså dét, at få ideer, er ikke forbeholdt nogen, men kan aktiveres af alle.

At være kreativ på kommando

Der er mange greb som kan styrke kreativiteten, og du kan sagtens gøre noget. Da jeg i sin tid tog en uddannelse som designer, lærte vi at tilgå kreativiteten som et værktøj, med det resultat, at da vi var færdiguddannede, kunne vi sidde i en virksomhed som designere og være kreative på kommando.

Det kan jeg stadig, men jeg ved, at nogle gange skal kreativiteten lige hjælpes lidt på vej. Kroppen og sindet skal have en hjælpende hånd for at komme i den tilstand, hvor ideerne står i kø, og der skal også helst en lille notesbog til, for at huske dem alle når de pludselig er der.

Så hvis du står i en situation hvor du skal få nye ideer, til underholdning, til at gå en ny vej med dine malerier, til en fest, til en lækker og anderledes gave, til en ny bluse, eller en ny måde at holde ferie, så kig lidt på de følgende 6 forskelige metoder til krea-træning:

styrk kreativiteten

1. Læg krea-træningen ind i din kalender.

Sørg for at der er sat tid af i din kalender, til at “træne din kreativitet”. Det kan sagtens bare være en halv time om dagen, men hvis den ligger i kalenderen, så vil du også få det gjort.

Det kan godt være, at der ikke kommer en eneste krea-idé ud af dagens træning, men så kommer det måske senere, og er blevet etableret dybt inde i din hjerne, uden at du har opdaget det.

og hvad er træningen så? Det kan være alt muligt. Se fx de næste 5 forslag.

Men det kan også være med en uforpligtende skitsebog. Se fx hvordan en art journal / skitsebog kan være en hjælp, i en halv time om dagen.

styrk kreativiteten

2. Opsøg kedsomheden. Tillad dig selv at kede dig!

Det er der jo mange der har fået foræret her i coronanedlukningen, og det har bestemt været en øjenåbner for nogle. Men hvis du synes at kedsomhed er forfærdeligt, så prøv i stedet at omfavne den. For hvis du lader kedsomheden være der, vil ideerne langsomt begynde at komme snigende.

Når jeg hører nogen der keder sig, siger jeg altid det samme.

“Tillykke!”.

For det er en enestående mulighed for at lade ideerne komme flydende. Bevares, det kan godt være det tager lang tid før det kommer. Og så kan man lave en aktivitet som er aldeles nytteløs. Her er fx en ide til at kigge op i himmelen, og se hvad der sker der – mens du keder dig. Der er nemlig mange motiver i himmelen, hvis man lige lader kontrollen flyde og hjernen slentre. Det samme kan man gøre med et terassogulv. Kig, ked dig, glem alt omkring dig, og pludselig sker der ting inde i hovedet.

Hvis du har brug for at der er een eller anden aktivitet, som man kan “sætte navn på”, så er en malebog rigtig god til processen. Her skal du lave noget, det er nytteløst, og samtidig er der sat en ramme for din aktivitet. – og det kan blive helt meditativt.

Det kan være en måde at tøjle kedsomheden en lille smule, samtidig med at du arbejder med den.

Husk at det er en GAVE når du keder dig!!!! – Det kan være en direkte vej ind i din kreativitet.

3. Se på tingene på en ny måde

Er du den generation der kan huske Thomas Winding der lavede fjernsyn for børn i mange år? Han var blandt andet ophavsmand til det program der hed Omvendtslev. En by hvor alting vendte på hovedet.

Når alting vender på hovedet, bogstaveligt talt, er man nødt til at forholde sig til alting på en ny måde. – og så bliver din hjerne tvunget til at gøre tingene på en anden måde, og pludselig kommer der en god ide.

Overvej hvordan du kan vende tingene på hovedet, eller bruge dem anderledes.

4. Gå en tur, helt alene.

Gåture er virkelig blevet højattraktive her under nedlukningen, og det er også en fin måde at kunne se venner og bekendte på, fordi man er mere sikker ude i det fri. Men når du går alene, kan der ske andre spændende ting.

Men – lad være med at putte earplugs i ørerne, med en spændende krimi eller en podcast. Lad naturen omfavne dig, på din gåtur, og lad det være den der leverer lydene.

Fordi – når du går alene med dine egne skridt og intet i ørerne, vil der på et tidspunkt komme en monotonitet over det, som er rigtig god når du skal styrke kreativiteten. Det kan være helt meditativt at høre sine egne skridt som bare bliver ved og ved.

… og ved og ved og ved og ved…

… og ved…

– og lige pludselig får du en tanke om et eller andet, som kan føre en tanke et andet sted hen, som måske resulterer i en god ide. Det kan godt være, at ideen først viser sig i aften når du skal sove. Men den er undfanget dybt inde i din hjerne, mens du satte det ene ben foran det andet.

At du lader tankerne hoppe andre steder hen, kan gøre at ideen pludselig dukker op når du mindst venter det.

På med de gode sko, og ud med dig… – alene, og UDEN earplugs…

5. Prøv noget nyt, som er uden for din krea-komfort-zone

Hvis du skriver, så prøv i stedet at tegne. Hvis du tegner, så prøv i stedet at spille på et instrument. Hvis du maler, så gå i gang med at svejse. Hvis du syer, så gå i gang med at male.

Skift emnet for dine hænders frembringelser. Eller hvis du skal finde på en god ide til en fest, så gå i stedet i gang med at tegne på dine ruder med en poscatusch. Eller skær nye mønstre i brødet du bager, når det skal ridses.

Benyt andre materialer og brug dem på en ny måde.

Det kan styrke kreativiteten.

Når vi bruger de ting og værktøjer som vi er vant til at bruge, så går vi “i hak” og bruger det på samme måde. Vi kalder det at “have fået en stil” eller at kende sine materialer. Og det er også dejligt at være der, for hjernen kan gå i hviletilstand. Lidt ligesom hvis man kører bil igennem nogle vejkryds, som man har krydset utallige gange, så kan man pludselig tænke at man da ikke kan huske hvordan man kom frem.

Men hvis man så kører en anden vej, eller bruger et andet værktøj, så får man aktiveret hjernen på en ny måde. Man tvinger sig selv til at tænke nyt og tænke om. Og pludselig får man en god ide.

6. Prøv at gøre tingene på et nyt tidspunkt.

Hvis du har et projekt du ikke kan komme videre med, og er udpræget morgenmenneske, kan det være interessant at kaste dig over det når du er træt om aftenen. På det tidspunkt kan du aktivere andre dele af din hjerne, og måske viser løsningen sig lige pludselig.

Og på samme måde, hvis du er udpræget B-menneske og helst sover længe om morgenen. Så prøv at bryde den en morgen, stå tidligt op og kast dig over projektet, og se hvad der sker…

Måske bliver det hele elendigt. Det forventer du formentligt også…

Men tænk, hvis der sker noget nyt????

Efterskrift:

Er du een af dem der har siddet og undret dig over, at illustrationerne er fyldt med 5-taller? Men artiklen handler om 6 metoder?

Du har ret, det giver ikke mening.

Oprindeligt havde artiklen kun 5 metoder til at styrke kreativiteten.

Men det voksede. – Og illustrationerne passede til de oprindelige 5.

Femtallerne fik lov til at blive. For de illustrerer nemlig rigtig godt selve processen som denne artikel lægger op til. Især punkterne 3 og 5. Så hvis du har undret dig, har du allerede nu ladet hjernen komme på arbejde, og den kan så slappe lidt af igen, nu, hvor du kender årsagen.

Måske får den pludselig en god ide??????