Jeg kan godt li’ at smage anderledes mad.

Så når jeg rejser, og det er sådan set ligegyldigt om det er langt væk eller bare rundt i Danmark, så er der altid én eller anden egnsret der lander på min tallerken.

Der er jo ALTID den risiko, at jeg ikke bliver mæt, for det smager ikke altid godt. Men så supplerer jeg med brød eller andet. Trangen til at smage det lokale overstiger både trangen til at blive mæt, og risikoen for at spilde penge på noget mærkeligt.

Så i tidens løb har jeg smagt frølår, fåremaver, kanin, hval, hest, insekter, underlige sovser, og andet mærkeligt.

Sidste år var jeg nord for polarcirklen, på Lofoten, langt oppe bag Norges kyster. Her var de lokale delikatesser jo nordiske (det er så hot), men alligevel ret anderledes end vi er vant til. Og der er en laaaang tradition for torskefiskeri. Ligesom i Danmark, har man i årevis sendt det bedste til udlandet, og hjemme forsøgt at bruge resterne fra produktionen til egen mad. Det var bl.a. sådan at vores egen leverpostej opstod, pga leverrester fra vores svineeksport.

Så jeg bestilte naturligvis torsketunge, som skulle være en lokal delikatesse.

Ind kommer en tallerken med … kartofler, kold bearnaisesovs, reven gulerod og noget der lignede … chicken-nuggets fra McDonalds? De her var bare trekantede.

Det så enkelt ud, ikke særlig avanceret. Og lige til at gå til.

Meeen … de dér tunger. De var sådan lidt gummiagtige. Der skulle tygges en del. Og så var der sådan en – hvad skal vi kalde den – geléagtig overflade på den ene side. Altså under paneringen. Godt der var noget sovs at dyppe i.

De smagte fint. Det må jeg sige! Men konsistensen gjorde, at jeg måtte kapitulere halvvejs i portionen. I stedet røg kartofler og gulerodssalat fornøjeligt indenbords.

Da jeg havde spist det jeg kunne (læs: tilbehøret) stillede jeg tallerkenen på nabobordet, på restaurantens udendørs terrasse hvor jeg sad. To minutter, så dykkede en kæmpe måge ned og tog rest-tungen. Og sådan gik fødekæden op i en højere enhed 🙂

Da jeg kom hjem, endte jeg i et par smådiskussioner med folk om, om det var den reelle tunge jeg havde fået serveret, eller det i virkeligheden var den muskel der lå ude i kinden? Så jeg googlede det, og se hvad jeg fandt på YouTube. Der er ingen tvivl:

Mine damer og herrer, klik jer videre på linket: torsketunger.

måge torsketunge