Når du skal have gang i dine trykstempler, fx dem af viskelæder, så kan du købe stempelpuder i forskellige farver. Men du kan også sagtens bruge dine egne farver, og ved hjælp af en engangs-skumgummi-klud bliver det næsten lige så godt fordelt, som en stempelpude.

Det skal du bruge:

  • Et trykstempel. Måske hjemmelavet? se hvordan du gør her.
  • Maling. fx acrylmaling. Blandet i den farve du ønsker.
  • Paptallerkener
  • Engangsvaskeklude i skumgummi

 

Sådan gør du:

 

Bland den farve du skal bruge. Hæld malingen ud i en paptallerken. Bare så midten er dækket, du må ikke komme for meget i, der skal nemlig ikke ret meget maling til at lave mange tryk.

 

Læg en skumgummiklud ovenpå. Nu er trykpuden færdig. Tryk!

 

 

Når du lægger en skumgummiklud ovenpå malingen, laver du en slags mellemlag, som sikrer at der ikke kommer for meget maling på stemplet, og at malingen bliver jævnt fordelt på stemplet. Desuden giver denne type pude mulighed for, at du kan blande præcis den nuance du ønsker (I modsætning til en færdig pude, med en færdigblandet farve).

 

Advarsel:

Hvis du bruger acrylmaling, som er rigtig god til dette, så vær opmærksom på at det tørrer ret hurtigt. Hvis du glemmer et stempel med maling på, vil det størkne lynhurtigt nede i de små riller i stemplet. Og fordi viskelæderstemplet er skrøbeligt vil det være svært at få renset uden at ødelægge trykket.

Løsningen er at have en lille flad skål med lavt vand i, stående ved siden af dig mens du arbejder. Når du har trykt, sætter du stemplet ned i vandet, så det holder sig frisk, indtil du har tid til at rense det, eller ikke skal bruge det mere.

Gør stemplet rent med det samme, når du bruger acrylmaling, eller læg det i blød i vand.

 

Rengøring af viskelæderstemplet:

Vask det under rindende vand, evt, med en dråbe opvaskemiddel. Brug evt. en gammel pensel til at få malingen ud af fugerne.

 

Læs mere:

Sådan laver du dit eget trykstempel af viskelæder

Hanne Plougmand kombinerer viskelædertryk med broderi