Krøyers Kvarter er på besøg i Hanne Plougmands værksted, som oser af alverdens små finurlige projekter og påfund. Hylderne som går hele rummet rundt, er fyldt med bøger, stof, kasser, materialer, og små værker af alt muligt. Hvis man ikke har andet at lave, kan man snildt få tiden til at gå med at kigge sig omkring, og smyge sig ind i Hannes univers.

 

Men i dag skal det handle om trykkene. Hanne trykker med linoleum og viskelæderstempler. Og på de ting der bliver trykt, bliver der ofte broderet videre bagefter. Både stof og papir.

”Jeg kan godt lide at undersøge materialerne, og måske opdage, at det jeg havde planlagt ikke kunne lade sig gøre. Men så griber jeg andre muligheder, og måske sker der noget helt nyt, som jeg ikke havde forudset.”

Regler er til for at blive brudt, hos Hanne.

 

Til hverdag arbejder hun i Broderi Moderne i Aarhus, Pelse Asboes brodeributik som er kendt af broderi-entusiaster i hele landet. De kører blandt andet kurser i eksperimenterende broderi, med print, på brugte teposer og andre spændende ting.

 

Hanne og hendes mange, mange viskelæderstempler

 

Det med at trykke, startede med viskelæderne. Når man skærer mønstre ud i viskelæder kan man bruge det som trykstempel, og det passede rigtig fint ind i Hannes øvrige verden af broderi. Man kan nemlig med stor fordel kombinere trykket med broderisting i alle mulige udgaver.

Senere kom linoleum til. Mange forbinder linoleumstryk med folkeskolens formningstimer, men faktisk kan man lave mange meget fine tryk, og jo mere man arbejder med det, desto flere ting går op for én:

”Man skal lige vænne hjernen til at forstå, hvad det er der bliver, og hvad der forsvinder. Det du fjerner, når du laver dit eget linoleumstryk, bliver ikke trykt. Dét, du ikke fjerner, er det der bliver trykt.  I starten skar jeg sindsygt meget væk! Men efterhånden er det rillerne der er spændende, og de flader der får lov at blive, er ofte det mest interessante,” fortæller Hanne Plougmand med begejstring i stemmen.

 

Sådan laver du dit eget stempel af viskelæder

 

Det er en rigtig god fordybelse Hanne kommer i, når hun sidder og skærer linoleumstryk ud. Indimellem tegner hun først, men ofte foregår det lige ud af hovedet og ned i hænderne, uden at der bliver tænkt for meget over det.

Den kreative fordybelse er god! – det er den samme hun bruger når hun strikker, broderer eller laver andet med hænderne.

“Jeg elsker processen”, understreger hun. Mange vil helst have at det de laver skal kunne bruges til noget. Men det er ikke nødvendigt, ifølge Hanne. Det vigtigste er at nyde det mens man laver det, og så vil det siden vise sig, om tingene kan “bruges til noget”.

 

Øverst til venstre: side fra et blad, trykt med viskelæder-trykblok. Nederst til venstre: Et stykke stof med blå runde felter. Derefter broderi, som understreger formen. Til højre: Rødt linoleumstryk på papir, og herefter lagt guld henover dele af trykket.

 

 

Hanne trykker på både stof og papir. Og kan finde på at tegne, brodere eller alt muligt andet ovenpå. Hun er vild med at undersøge forskellige teknikker, uanset hvilken én det er.

Hun startede med et hobbyskæresæt til linoleum, men efterhånden som hun kom længere ind i processen, kom trangen til at kunne skære tyndere og mere nøjagtigt, og så måtte hun anskaffe sig nogle mere professionelle knive.

“Det er bedst at have nogle rigtige linoleumsknive, og når man skal starte op og prøve det, er et hobby-skæresæt helt fint. En almindelig hobbykniv kan ikke helt gøre det” understreger Hanne.

 

Linoleumstrykplader og færdige tryk

 

”Nogen gange handler det om at vende det hele på hovedet”.

På et tidspunkt skulle hun udvikle et nyt kursus, og gik på Pinterest for at lede efter den mest sindssyge ide hun kunne finde. Det videre-udviklede sig, til at blive et kursus i at brodere på brugte (!) teposer. Kurset kom til at løbe af stablen tre gange, på fyldte hold!

Kurset levede op til de tre krav hun godt ville have:

  • Det skulle ikke bruges til noget (så kan man bedre koncentrere sig om processen)
  • Der var masser af fordybelse (godt for krop, sjæl og sind)
  • Der var ingen skabeloner. (Nogle hader når der ikke er en skabelon, men det er en god proces at blive kastet ud i)

 

Hanne er udmærket klar over, at ikke alle synes det er sjovt at arbejde uden skabeloner. Så ofte tager hun højde for det på kurser. Men på tebrevskurset var der ingen pardon. Man skulle selv finde på et mini-mini-mini-motiv på de små poser.

 

De små viskelædertryk kan bruges til enkelt tryk, som fx kan bruges til en blomst. Men de kan også bruges til at lave rapporter, dvs mønstre der går igen, og danner et stort mønster.

 

Hanne er oprindelig uddannet pædagog, men skiftede for nogle år siden til broderi-branchen. Hun har en meget aktiv Instagram-profil, hvor du bliver inviteret ind i hendes verden af broderi, linoleumstryk, blomster, havehygge og meget andet. Se mere her

 

Hvis du har fået lyst til at lave dine egne stempler af viskelæder, så kan du læse mere om hvordan du skærer og trykker med den i dette indlæg på blokken. Hanne bruger sine stempler på papir og stof, og til broderier, men du kan også sagtens bruge dem på dine malerier, på væggene, på lamperne, eller på mange andre forskellige måder. 

Find Hanne 🙂

 

Viskelæder-trykblokke. -Bemærk! Hvis du skriver tekst skal den være spejlvendt.

 

Linoleumstryk, efterbearbejdet med tynde tuscher.

 

Læs mere her:

Sådan laver du dit eget trykstempel af viskelæder

Sådan laver du din egen stempelpude