Instruktionerne herunder er lavet med baggrund i malebogen “Følg garnet – en malebog for garntosser”. Bogen kan bruges som en traditionel malebog, hvor du farvelægger garnet som du følger rundt i håndarbejdet. Men – du har også mulighed for at arbejde med skyggelægning.

KØB BOGEN

Nederst i denne artikel ligger et reklamelink, hvis du vil have fat i de her tuscher .(Hvad er det? )

Når man arbejder med skyggelægning, er man bevidst om lys og skygge, og hvor lyskilden kommer fra.

I denne første lektion i skyggelægning, med malebogen “Følg Garnet – en malebog for garntosser”, bruger jeg Sharpies, som er en alkoholbaseret tusch med masser af pigment i.

Jeg har valgt fire farver ud: en rosa, en orange og en grå til garnet. Og en sort til baggrund.

Og så har jeg besluttet, at lyset kommer lige oppefra. Det betyder at vi skal have fokus på hvad der ligger øverst , og hvad der ligger nederst. Det nederste vil altid være mørkere end det øverste. I dette tilfælde vil det være de garner der går under nogen andre, der er mørkest.

Til eksemplet har jeg valgt et kniplemotiv fra malebogen. Jeg vil lægge skygger på de steder hvor garnerne mødes, men også på selve garnet, så det får et rundt udtryk.

Og fordi jeg bruger tusch, får det nemt et lidt metallisk udseende. men det er ok med mig.

1. Første rosa farve

Jeg starter med den lyseste farve, den rosa. Jeg kan vælge at helfarve denne første farve, som når jeg maler traditionelt, men jeg vælger istedet at lade en hvid , meget smal stribe stå i midten. Så får jeg nemlig også det hvide papir til at arbejde med.

Jeg er omhyggelig med at farve helt ud til kanten.

2. tilsæt orange

Den orange, som jo er lidt mørkere end den lyse, lægges helt ude i kanten og ind på den lyserøde. Men vær omhyggelig med at lade noget af det lyserøde stå i midten.

3. Tilføj den grå yderst i kanten

Læg nu den grå i alleryderste kant. Det skal være en helt tynd streg.

(Jeg synes denne grå er liiiige på vippen til at være for mørk, men når nu jeg skal bruge de sharpies jeg har, så må det være sådan. Jeg kunne også have valgt en mørk blå eller en mørk rød. Bare den er mørkere, og ikke stikker helt af fra den oprindelige farve)

Nu kan du måske se, at det begynder at ligne en rund form?

Da det her er tydelige farveovergange, er det eet af de steder hvor man med fordel kan trække det lidt væk fra øjnene, for så vil det flyde bedre ind imellem hinanden.

4. Nu er der styr på den runde form, så nu gælder det dér hvor garnet går under det andet garn, og får skygge på sig.

Med den grå tusch har jeg lavet en lille runding i enden, hvor det går ind under det andet garn.

Det er vigtigt at de to små trekanter i hver side af rundingen bliver lavet, for de er med til at give illusionen om, at garnet er rundt.

Herover kan du i den ene ende se, hvordan rundingen med grå tusch giver en illussion af at garbnet er rundt, og det ligger i skygge under det garn der ligger ovenpå. ‘

I den anden ende er der endnu ikke lavet skygge-runding.

Læg også mærke til, at det lillebitte stykke garn vi kun lige kan skimte længere oppe, har fået fuld farve med det grå. (og orange nedenunder) Der er ikke ret meget lys der når derned.

5. Lille trick: vend tilbage med den orange.

Med den orange farver jeg en tur igen ovenpå den grå. Det der sker er, at jeg blender dem lidt sammen. Det er der mange tuscher der kan , især markere på alkoholbasis (fx Copic o lign.) men Sharpies her kan også til en vis grad.

Den orange laver nu en lidt blødere overgang fra den grå til de andre farver.

6. Fortsæt med resten af garnet.

Du kan vælge at skifte farver, bare sørg for at vælge en treklang af farver der kan lave skiftet fra lys til mørke.

7. Baggrunden gør underværker

Og se nu hvad der sker når der tilføjes en baggrund. Den sorte får i dette tilfælde garnet til at stå endnu mere frem end før.

KØB MALEBOGEN

Du kan købe sharpies hos fx Penstore. Læs mere.

Flere materialer til skyggelægning:

I den kommende tid (efterår 2019) kan du på kroyerskvarter.dk glæde dig til at der kommer endnu flere instruktioner til at skyggelægge i malebogen “Følg Garnet – en malebog for garntosser”:

Skyggelægning med tegneblyant

Skyggelægning med kuglepen

Skyggelægning med akvarel

Skyggelægning med farveblyanter

Skyggelægning med copicmarkere