Instruktionerne herunder er lavet med baggrund i malebogen “Følg garnet – en malebog for garntosser”. Bogen kan bruges som en traditionel malebog, hvor du farvelægger garnet som du følger rundt i håndarbejdet. Men – du har også mulighed for at arbejde med skyggelægning.

Denne artikel indholder reklamelink (hvad er det? )

Køb malebogen

Når man arbejder med skyggelægning, er man bevidst om lys og skygge, og hvor lyskilden kommer fra. Så ofte vil der være noget der er meget mørkt, og noget der er meget lyst.

I denne anden lektion i skyggelægning, med malebogen “Følg Garnet – en malebog for garntosser”, bruger jeg Tegneblyant no 4B og kombinerer den med en tegnestub. Du kan læse mere om brugen af tegnestub her.

Du skal bruge en forholdsvis blød blyant. Jeg har brugt 4B, men andre kan også bruges. Dog vil jeg sige max 5B, fordi den ellers bliver for blød og bred til de forholdsvist smalle garner i malebogen. Læs mere om hvad betegnelserne på tegneblyanten betyder her.

Sådan gør du:

I hjørnerne tegner du også en tynd streg, og lader den live bredere ud imod siderne. Så får garnet sin runde facon.

Når du har valgt hvilken side i bogen du vil male på, skal du igang med din tegneblyant. Det kan godt betale sig i starten, at bruge de sider i malebogen der er mest forstørrede = garnet er bredt.

Køb tegneblyanter her.

Tegn en streg i yderste kant på begge sider af garnet.

Du skal ikke trykke med blyanten, men blot løst køre hen over, så grafitten giver en blød overgang.

Dér hvor garnet går under et andet stykke garn, skal du også tegne stregen i enden. Lav stregen lidt rundet, så den følger garnets naturlige runding.

Nu fortsætter du med tegnestubben. Lad grafitten tone ud ind mod midten, uden at du farver det midterste, idet du bruger stubbens spids til at tvære i farven. Der må gerne være en helt lys/hvid stribe i midten af garnet.

Se evt. her, hvis du vil have flere tip om brug af stubben.

Køb tegnestub her

Når du har masseret grafitten jævn med stubben, kan du evt. tjekke kanterne. De skal være helt mørke, så det kan være en god ide at gå over dem med blyanten igen (nyspidset). Læg en helt mørk, meget tynd streg i yderste kant.

Fortsæt med de næste stykker garn. Det er en god ide at arbejde sig struktureret frem, fra venstre mod højre (hvis du er højrehåndet, ellers modsat). Du skal passe på med ikke at have tegnehånden liggende og hvile på det allerede tegnede. Hvis du alligevel er nødt til det, så læg et stykke madpapir imellem din hånd og papiret. Så undgår du at det smitter af, eller gnidrer sammen.

Læg mærke til, at dér hvor garnet går under et andet stykke garn, laves der også kant. De små steder hvor garnet ligger helt skjult bagved, og kun kan skimtes, farves helt mørke.

Når et garn er færdig, kan du evt. viske kanterne rene med en viskelæderblyant, eller et spids viskelæder. Det giver en flot finish.

Et malebogsopslag, en tegneblyant 4B, en tegnestub og en viskelæderblyant. Så er du garanteret et par timers dejlig fordybelse.

Køb malebogen

Denne vejledning er en del af en serie af materialer du kan bruge til skyggelægning i malebogen “Følg garnet – en malebog for garntosser”.

Skyggelægning med Sharpies tuscher / Malebogen “følg garnet”

Skyggelægning med copicmarkere – følg garnet…