Instruktionerne herunder er lavet med baggrund i malebogen “Følg garnet – en malebog for garntosser”. Bogen kan bruges som en traditionel malebog, hvor du farvelægger garnet som du følger rundt i håndarbejdet. Men – du har også mulighed for at arbejde med skyggelægning.

KØB MALEBOGEN

Når man arbejder med skyggelægning, er man bevidst om lys og skygge, og hvor lyskilden kommer fra. Så ofte vil der være noget der er meget mørkt, og noget der er meget lyst.

I denne lektion har jeg brugt Copic-markere.

De udmærker sig ved at være rigtig gode til at fordele farven i papiret, så man kan lave store flader uden at se “samlingerne”. De kan også blende ind i hinanden, og skabe ret flotte overgange. Markerne er på alkoholbasis, og oprindeligt brugt i reklame og design-branchen.

Jeg har tidligere skrevet om markernes fortræffeligheder. Dem kan du genlæse her.

Men – du kunne nøjagtig lige så godt have brugt andre tusch-typer. fx Sharpies, som jeg tidligere har brugt til skyggelægning i malebogen, men med en helt anden farvelægningsteknik.

Det kan iøvrigt være en god ide, hvis du laver lektionen med sharpies før denne (du kan sagtens bruge markere istedet for sharpies), fordi der er nogle tekniske ting omkring “øverst/nederst” du godt lige må lære først.

Men – lad os komme igang…

I denne lektion vil jeg inddrage baggrunden af tegningerne i malebogen, i skyggelægningen. Og så vil jeg bruge een af de sider hvor garnet er lidt smallere, og derfor svært at skyggelægge i lag (som fx i lektionen med sharpies-tuscher). Jeg har valgt tegningen med strikkepindene, der laver hulmønster i strikketøjet.

Det er vigtigt at tuscherne du bruger endnu har en god spids, og ikke er helt fladtrykt. For du skal lave smalle streger ind imellem.

Start med at farve baggrunden bagved strikketøjet, i en lys farve. Den farve jeg har brugt til bunden her, er BG10/cool shadow.

Farv baggrunden med en lys nuance

Hvor kommer lyset fra?

Inden du kan begynde at lægge skygger på baggrunden, skal du beslutte hvor lyset (solen/lampen?) kommer fra. Det er vigtig viden, da alle skygger skal planlægges efter det.

Her har jeg besluttet at lyset kommer fra øverste højre hjørne (- og det er sjovt nok altid derfra jeg lader lyset kommer fra, når jeg lægger skygger. Ja, man er jo et vanedyr 🙂 ha ha! )

Når lyset kommer fra øverste højre hjørne, skal alle skygger ligge imod nederste venstre hjørne. Altså modsat side hvorfra lyset kommer.

Jeg lægger, med en lidt mørkere kulør, men sammen nuance, en streg i alle hullerne. Garnet som afgiver skygge, skal lægge skyggen i nederste venstre hjørne, så jeg lægger skyggen lige ved siden af garnet, på undersiden mod venstre. Selve skyggestregen ligger i mellemrumsfeltet, som lige er blevet farvelagt, og altså IKKE på garnet.

Skyggestregen har jeg lavet med farven BG32/Aqua mint. Den er lige en tre-fire toner mørkere end baggrunden.

Hvis du havde lavet baggrunden mørkere, skulle skyggestregen blot være endnu mørkere end baggrunden. (evt. sort, hvis du laver baggrunden så mørk)

Læg mærke til at stregen der er lidt mørkere, ligger nederst til venstre ved siden af selve garnet, og skygger ned på baggrunden.

Sådan lærer du at kende forskel på de forskellige typer af markere / tuscher.

Skygger på selve garnet.

Nu skal du til at lægge farve på garnet. Garnet er smalt i denne farvelægningstegning, så du skal benytte dig af knebet med at lade noget hvidt stå.

Ligesom fra før, har vi lyset øverst mod højre, og det betyder at skyggen ligger modsat, hvilket så altså er nederst mod venstre.

Så når du skal skyggelægge garnet, skal det være i alle de sider der vender nedad mod venstre på garnet. Siden mod øverste højre lader du stå hvidt (ufarvet) .

Jeg ved godt at det kan virke grænseoverskridende at lade noget stå uden farve, men når du nu lige ser hvordan det arter sig, og hvor fedt det bliver, så kan du nok godt klare det, selvom du måske er en udfyldertype ?

Se hvordan den røde skygge på garnet lægger sig mod nederste venstre hjørne, på garnet (fordi jeg har valgt at lyset kommer fra øverste højre).
Og hvordan baggrundens skygge gjorde det samme, bare på baggrunden.
Bemærk, at dér hvor et stykke garn titter frem, fordi det går under to andre garner, er det helt farvet, og ikke bare skyggelagt, med noget hvidt efterladt. Derunder er der nemlig så mørkt, pga skyggen fra garnerne, at der ikke skal være noget hvidt.

KØB MALEBOGEN

Læg mærke til farvelægningerne her: Til venstre er der både skygger på baggrunden og garnet. Til højre er der kun farvelagt baggrund, og nederst er der farvet baggrund og skygger på baggrunden.

Andre lektioner i denne serie af farvelægninger, i malebogen “Følg garnet – en malebog for garntosser” af Tina Krøyer:

Lav skygger med sharpies – tuscher

Lav skygger med tegneblyant og tegnestub