Kroyerskvarter.dk vil naturligvis ikke stå tilbage for alle de andre medier der laver “året der gik”, så her er de 12 vigtigste ting fra 2019.

Noget kender du allerede, andet har aldrig været omtalt før.

1 – The sketchbook project, og alle skitsebøgerne.

I februar sendte jeg mit bidrag til the sketchbook project afsted til Brooklyn, New York. Projektet består af over 40.000 skitsebøger fra folk i hele verden, samlet i et lille bibliotek i Brooklyn.

Nu står også min skitsebog på en hylde derovre, og kan også hentes online. Denne skitsebog er den første jeg har sendt ud af huset, ellers er alle mine skitsebøger her hos mig hvor de hører hjemme. Og der kommer flere og flere. Det er jo ikke en hemmelighed at jeg elsker brugen af skitsebøger, og at det også fylder en pæn del her på bloggen. Uanset om jeg sidder i en zoologisk have, i en skyskraber, på en strand på Ærø eller hjemme ved skrivebordet.

Og i foråret 2020 skal jeg til New York igen, og skal selvfølgelig lige over til Brooklyn og se til min skitsebog. – og måske lave en ny til projektet???

2 – Nyt fokus på ophavsret, som ruskede en del i bloggens indhold.

En dag i marts tikkede en mail ind, som gav rystelser i hele mit bloggerliv.

I de helt tidlige tider af denne kreablog, havde jeg brugt et billede som jeg ikke selv havde taget. Jeg var udmærket klar over, at jeg ikke måtte bruge andres billeder, men alligevel var det sket. Måske havde jeg ikke taget det helt så højtideligt? fordi bloggen da var microlille med nærmest ingen læsere? Måske havde jeg travlt, og skulle lige have et billede ind i en fart?

Men nu var bloggen vokset, billedet havde jeg glemt, og nu var der et agentbureau der havde opdaget det, og kom med økonomisk krav på vegne af fotografen, der arbejdede for Ritzau.

Krænkelse af ophavsret.

Ingen tvivl, jeg var skyldig. Så efter lidt snakken frem og tilbage, måtte jeg gribe i lommerne. Jeg måtte betale en bøde, og straks fjerne billedet.

Rimeligt ærgerligt, når bloggen er hobby og ingen indtægt har.

Siden er bloggen blevet støvsuget. Jeg har været igennem alt.

Undervejs i processen opdagede jeg, at jeg faktisk ikke må gengive kunstværker, uden at have tilladelse fra kunstneren, eller kunstnerens efterkommere. Først når der er gået 70 år fra kunstnerens død, kan billederne bruges frit.

Æv. Det er altså megaærgerligt, når man har en blog hvor man også gerne anmelder kunstudstillinger, og snakker kunst i al almindelighed.

Jeg var desværre nødt til at slette en del artikler, som ikke levede op til kravene. Så hvis du har undret dig over, hvor kunstanmeldelserne er blevet af, så er de altså blevet fjernet. Af og til kommenterer jeg kunst på de sociale medier, men her på bloggen finder du dem ikke mere.

jeg arbejder fortsat på sagen, for jeg vil så gerne omtale kunst på bloggen, også af den nyere salgs, og jeg har forskellige betalingsløsninger i kikkerten, så jeg håber rigtig meget at de vender tilbage i løbet af 2020.

Og så har jeg fået kig på de steder, hvor man kan få lov til at låne billeder frit, altså af den gamle slags. Statens museum for kunst har fx lige frigivet 40.000 billeder og lagt dem online. Og flere museer rundt om i verden har gjort det samme.

3 – Øgede aktiviteter på Instagram.

Det er ikke til at komme udenom, det dér Instagram. Faktisk er jeg vild med mediet, for der er så meget inspiration at hente derinde.

I løbet af sommeren dukkede to nye profiler op, som undersider til @kroyerskvarter.dk. og især det der handler om papirblomsterne har fået opmærksomhed. @kroyer_paperflower

Det var nemlig gået op for mig, at de dér blomster havde bidt sig godt og grundigt fast, og jeg ville egentlig helst ikke have at de totalt overtog kroyerskvarter.dk-profilen. Så de måtte have deres egen, som KUN handlede om blomster.

Og i processen kom så også @kroyer_artjournal til verden. En instagram-profil med fokus på skitsebøger og alle de mange, mange metoder man kan bruge dem på. Denne profil er stadig i sin spæde start. Men den er der, og lige pludselig kommer der til at ske noget på den.

I juni var jeg gæste-grammer på profilen @MinKreativeUge, med ting fra universet her på kroyerskvarter.dk. Profilen har en ny gæst hver uge, som fortæller om sin kreative hverdag. Den er meget inspirerende, for den ene uge er der hækling, den næste keramik, og den tredje tegning. alt kan ske, alt efter ugens gæst.

Jeg er tilbage på @MinKreativeUge i efteråret 2020, hvor jeg vil have fokus på crepepapirblomsterne.

4 – Bloggen fyldte 3 år i august

Hvert år i august gør jeg et lille diskret status for mig selv. Hvordan går det med bloggen? er det stadig sjovt? Hvor skal den hen fremover?

Og i den forbindelse er det jo meget sjovt at kigge lidt på statistikken.

Årets mest læste indlæg er faktisk fra forrige år, men stadig det mest populære: “Lær at tegne et ansigt”.

I november fik jeg et praj fra en god bekendt om, at den var hængt op som link, på væggen i et billedkunstlokale i Hedensted. Det var da helt vildt sjovt at se. Og igen, det er superdejligt at folk kan bruge bloggen til noget.

Og ja, jeg fortsætter med at skrive om kreative sysler, materialer , samlinger, crepepapirblomster, design og alt det andet. Jeg elsker at gøre det, og sætter utroligt stor pris på de mange hilsner jeg får fra mange læsere.

Fra billedkunstlokalet på Stjernevangsskolen i Hedensted. Foto: Trine Kandborg.

5 – Bloggen er nu så stor, at jeg begynder at få henvendelser fra journalister.

De søger billeder, viden, meninger etc.

Det er jo rigtig sjovt, for det betyder jo, at der er nogle der har fået øje på min lille online-lomme i det her kæmpe store internet.

Og I er mange læsere, i betragtning af at jeg ikke annoncerer specielt meget. Især på nyhedsbrevet.

Hver måned har jeg mellem 1500 og 2000 besøgende på bloggen. I blogsammenhænge er det jo bare en lillebitte blog, men i min lille verden er det MEGASTORT, at der er så mange der har lyst til at læse om de ting jeg udvælger som emner her på krea-sitet kroyerskvarter.dk.

Jeg er dybt taknemmelig og ydmyg over at I har lyst til at læse med. Og jeg synes fortsat at det er rigtig sjovt at lave artiklerne. Hver evig eneste gang jeg trykker på “udgiv” ligger der mange tanker og overvejelser bag: Er det interessant? Er det korrekt? Er det ok formuleret ? etc….

Engang imellem er der små pauser på bloggen. Det skyldes jo, at mit hovederhverv ikke er bloggen, men mit job som underviser på Beklædningshåndværkeruddannelsen på VIA University College. Så i travle perioder er det bloggen der pauser. Men TUSIND TAK fordi i hænger på alligevel, og jeg vender altid tilbage, nogle gange med helt nye ídeer til artikler.

Faktisk står jeg også for uddannelsens blog, udover at undervise i alle de tøjrelaterede fag, og hvis du er nysgerrig på hvad det er for noget, så er du velkommen til at kigge lidt på den, som fortæller om hverdag, praktikpladser og opgaver på beklædningshåndværkeruddannelsen.

6 – Papirblomster kommer til verden i mit værksted, i løbet af foråret 2019, og jeg bliver totalt bidt af en gal blomst.

Oprindelig startede det jo helt uskyldigt i en boghandel i New York, hvor der pludselig lå en bog foran mig, som jeg bare måtte eje.

I første omgang var det kun for sjov, men efterhånden som jeg fik flere og flere ideer, og mere og mere lyst til at prøve nye ting, måtte jeg erkende at jeg var godt og grundigt solgt til processen, og laver blomster i tide og utide.

Nogle er ret forbløffede over, hvor langt jeg er kommet med blomsterne kun 3/4 år efter. Og til det må jeg sige at ja, det er gået stærkt, men tag i betragtning af at jeg har lavet lidt blomster hver evig eneste dag, og jeg har beskæftiget mig med formgivning hele mit liv, og måske derfor hurtigt får et lille forspring. Men derudover kan du jo også udlede at det er noget alle kan lære og det er noget som er ret sjovt.

I september, i forbindelse med akvarelkursus på Ærø, får jeg kontakt og besøger en anden papirblomstermager. Hun hedder Anne Mie Bang og er også bidt af en gal blomst. Du kan se hendes Instagramprofil her: @papirfloristen.dk. Det var en rigtig sjov oplevelse at se, hvor meget hun har lavet, og møde een med samme “feber”.

Men der findes flere papirblomstergale i DK og dem skal vi kigge nærmere på i 2020. Det er nemlig ret inspirerende.

7 – De første originale produkter fra kroyerskvarter.dk dukker op.

Det har egentlig aldrig været meningen at der skulle være produkter til salg på kroyerskvarter.dk, men nogle gange opstår ting jo ved en tilfældighed, og så må man bare følge med.

Malebog med tekstile teknikker

I juli beslutter jeg mig for at lave en challenge på Instagram, til mig selv. Jeg skal lave en skitse hver dag og lægge ind online. En dejlig lille challenge, som dog ikke bliver 100% gennemført. Men – det var jo også ferie. Så må man godt springe lidt over….

En af skitserne der opstår, forestiller imidlertid et strikketøj, med masker der snor sig ud og ind imellem hinanden. En idé er født.

Jeg begynder at lave research og grundskitser til de tegninger, der videreudvikles og i oktober går i trykken og bliver til min helt nye malebog, og som forestiller forskellige håndarbejdsteknikker. “Følg garnet – en malebog for garntosser”

Udover at bruges som traditionel malebog, kan du også finde vejledninger på kroyerskvarter.dk til at lære at lave skyggelægning. vha malebogen.

DIY-pakker til papirblomster.

Egentlig lavede jeg dem for at folk der besøger messen Kreative Dage 2019 også kan få lov til at prøve. Jeg ved jo at folk der kommer på messen har vildt meget lyst til at prøve mere, og lade sig inspirere,

Men siden messen i oktober har jeg solgt en del pakker pr. post, og det er et klart signal til mig om at jeg skal lave flere af dem. Så det er noget af det du kan forvente i 2020.

I pakkerne er alle de nødvendige materialer + udførlig vejledning til forskellige blomster.

Fysiske kurser

i efteråret 2019 slog jeg de første kurser op nogensinde, i krøyers kvarter.

De handlede om crepepapirblomster, og i første omgang er det dem der er fokus på. Du kan læse mere om kurserne her, med link til billetto, hvor du kan købe billetter.

Jeg har undervist i snart 20 år, i rigtig mange forskellige discipliner, og det er en fornøjelse at dele blomsterglæden med andre. “Nej, hvor ER det sjovt!” er en hyppig kommentar, når kursisterne lige får fat i teknikken.

Lige pt. har jeg ikke planer om andre typer af kurser, fx tegning eller lign. Meeen – måske engang…

8 – Annoncering på kroyerskvarter.dk

Uha, det her var et stort, stort skridt for mig at tage.

I efteråret 2019 begyndte jeg at lægge annoncer på bloggen. Det var en kæmpe overvindelse, for een af de ting jeg sætter allerhøjest, er min troværdighed overfor læserne. Den kan man jo sagtens beholde selvom man lægger annoncer ind, men det kan minsandten også kamme over, så annonceringen overtager magten, og bloggen bliver utroværdig.

Det vil jeg bare så nødig.

På den anden side, så har jeg en del udgifter i forbindelse med bloggen, og det er jo min hobby, og en hobby må sørme gerne koste noget. Men jeg investerer også. Og hvis annoncerne gør at selve indholdet bliver sjovere for jer at læse (og mig at lave), så er det vel egentlig en win-win? Jeg er meget omhyggelig med at de hænger sammen med bloggens indhold.

En af de største misforståelser omkring blogging er, at man får alt muligt tilsendt til at reklamere for. Det er muligt at det sker, men det er ihvertfald ikke her på min type blog. Jeg får intet tilsendt, så de ting jeg omtaler er klart ting som jeg har valgt, og selv anskaffet mig.

Ind imellem står der, at “artiklen indeholder reklamelink”. Det skyldes, at jeg har lagt et såkaldt affiliatelink ind, som sender dig videre til en forhandler der sælger omtalte produkt.

Det kunne fx være een af de artikler jeg har omkring materialer. Så når jeg fortæller hvordan du bruger akvarelfarveblyanter, så kan der ligge et link til en webshop som sælger en god akvarelblyant, efter min vurdering. Hvis du så klikker ind, og køber farveblyanten via dette link, så tjener jeg et par kroner. Det koster dig ikke ekstra, men uden at du mærker til det, støtter du mit arbejde med artiklerne. Og det er nemt for dig, at finde et produkt a la det omtalte.

Igen, jeg lægger IKKE link ind til noget jeg ikke kan stå inde for. Og det står jo frit for, om man benytter linket.

Her i Danmark er det ombudsmanden der har besluttet, at når der ligger et reklamelink i et blogindlæg, så SKAL der gøres opmærksom på det. Så det blir der selvfølgelig.

Her kan du læse mine overvejelser omkring annoncering.

9 – Artikler om materialer til tegning og andet.

Det er ca et år siden at jeg begyndte at fortælle om forskellige tegnematerialer og lignende, og deres egenskaber.

Det har vist sig at være nogle meget læste artikler, og det forstår jeg godt. Nogle gange kan det jo være en jungle at finde rundt i, for hvad kan det ene? og hvad kan det andet?

Jeg ved bestemt ikke alt om alting. Men jeg ved en del om en del ting, efter at have arbejdet med min kreative åre i næsten hele mit liv, både privat og professionelt.

Og de ting jeg ikke ved noget om, dem researcher jeg på, på nettet og via kontakter med folk jeg kender.

Fx var der mange der nød, da jeg fik min 90-årige mor til at demonstrere hvordan man bruger en tegnestub. Det var virkelig en gammel travhest der lige kom ind i manegen igen. Genlæs artiklen her, og se den lille film jeg fik lov til at optage, af min mor Tove Krøyer.

10 – Kroyerskvarter.dk på Kreative Dage

For andet år i træk var kroyerskvarter.dk på Nordens største hobbymesse, og hold nu op sådan nogle papirblomster kan da virkelig skabe blikfang. Det yngre publikum synes at det er nyt og spændende, og det ældre publikum kan huske da teknikken sidst var populær, og de er tilbage ved ungdommens syslerier.

Faktisk er Kroyerskvarter.dk jo meget, meget andet end papirblomster, og det er jeg omhyggelig med at fortsætte med. Men papirblomsterne fik kroyerskvarter.dk på den officielle flyer for messen, og skabte en masse opmærksomhed. Og det er jeg da megastolt af.

Så næste år er jeg tilbage på messen, standen er booket, måske med nye tiltag. Man kan jo aldrig vide, hvad der kan ske på 10 måneder, vel?

12 – Fede kurser i året der gik.

Jeg elsker at lære nyt og få inspiration, så der var også kurser som afspejlede sig på bloggen.

I maj var jeg på Møn på det vildeste blomstertrykkursus. Med en pakkeliste så lang som jeg ved ikke hvad. Indtil nu har det resulteret i en del eksperimenter, og jeg er sikker på der kommer mere herfra.

Akvarelkursus på Ærø i september, og en helt masse studier af hav, og huse….En skøn og inspirerende tur, med min dejlige kreamakker Christina, fra Kreativ Energi.

Men også foredrag om hvad der sker i hjernen når man arbejder kreativt, tegnemasterclass med en masse billedkunstlærere, kursus i kreative hjerneøvelser, foredrag om kunst i offentlige rum, om kunstterapi og meget meget mere. Nåh ja, og et diplomforløb om digitale teknologier satte sig også spor, måske især i mit arbejdsliv som underviser.

Alt sammen er de forskellige kurser og workshops med til at gøre mig glad, til at få frigivet en masse kreativt overskud, og forhåbentlig også til at gøre bloggen endnu bedre og mere inspirerende.

Det kan kraftigt anbefales.

Hvad kan du forvente fra kroyerskvarter.dk i 2020?

Jah, men kan jo aldrig rigtig vide. Da bloggen er et hobbyprojekt, har jeg ikke forkromede strategier og handlingsplaner. Så bloggen flytter sig med mig, derhen hvor jeg synes det er sjovt at være.

Men, jeg vil godt løfte sløret for, at jeg har verdens mindste webshop i støbeskeen. En webshop hvor du nemt og bekvemt kan købe produkter og kurser fra kroyerskvarter.dk.

Og så dukker der formentlig et eller andet nyt og spændende op…

Rigtig godt nytår til alle mine læsere. Vi ses i 2020!!